Reklama

Reklama

Frčíme

  • USA Onward (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Snímek Frčíme nás zavede do světa fantazie, ve kterém se představí dva elfští teenageři, kteří se vydají na pozoruhodnou výpravu, aby zjistili, zda ve světě zůstalo aspoň kousek toho magického. (Falcon)

Videa (14)

Trailer 1

Recenze (280)

kajas 

všechny recenze uživatele

S animáky od studia Pixar je to vždycky těžké. Už v devadesátých letech totiž nasadily tak vysokou laťku, že i premiéra velmi slušné pohádky, byť s pouze "standardním" příběhem, může na mnoho diváků působit jako zklamání. Osobně jsem kromě třetích "Aut" viděla od Pixaru všechno a myslím si, že žádný jejich film už nebudu zbožňovat tolik jako první "Toy Story", "Příšerky s.r.o." nebo "Hledá se Nemo". Přesto se na každý nový film velmi těším a vždycky obdivuji alespoň dokonalé vizuální zpracování. To ale není případ nejnovějšího přírůstku do pixaří rodiny. Na "Frčíme" mě totiž bavilo skoro úplně všechno. Zápletka možná ve světle jiných pixarovek nezní nijak originálně, věřte ale, že i klasické poselství o síle přátelství a rodiny může dokonale pobavit, dojmout a u několika scén si jistě udiveně řeknete "tyjo, jak tohle mohlo někoho napadnout". Skoro 5*. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Přestože Frčíme nemohl být finančně žádný trhák, tak je sympatické že jej Pixar nechal vzniknout. Sice bych mohl kritizovat fakt, že inspiraci pro nápady si tvůrci brali z poměrně dosti známých filmů, ale ty emoce, které se povedlo zachytit prostě za prominutí stojí. Frčíme je poctivé dobrodružství dvou kluků, kteří se chtějí naposledy vidět se svým tátou. Rozhodně dospělejší animák než zcela neškodný Nemo s Dory. 75% ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

V Onward je síce klasická Pixarová kombinácia humoru, napätia, dojatia a životných právd podaných umne, ale tentoraz akoby štúdio nebavilo vymýšľať svet. A pritom si moderné fantasy doslova hovorilo o to, aby sa v nej niekto poriadne vyblbol ako napríklad u Príšeriek. Celkovo je však nový svet o poznanie menej hravý, prešibaný a zábavný než to, na čo sme u Pixaru zvyknutí. Pritom si priamo hovorí o to, aby sa v ňom tvorcovia vybláznili. Inak Onward celkom určite nie je zlý film, to nie. Po všetkých stránkach (dobrý príbeh, kvalitné vizuály, chytľavý soundtrack) ide o kvalitný počin a štandard štúdia Pixar. Lenže o to ide, fanúšikovia rozmaznaní klasickými pixarovkami môžu byť v závere trochu sklamaní, pretože skrátka nejde o nič veľkolepého, ako sa tomu v prípade tohto štúdia stalo zvykom. Snímke proste niečo chýba, nehľadiac potom, že napriek svojmu názvu, je chvíľami naozaj zdĺhavý. ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Pixar frčí! Trailery nijak úchvatně nevypadaly a nabízela se obava, jestli se slavné studio už omíláním různých forem sebepoznání trochu nevyčerpalo. Ale naštěstí se zdá, že ne - pod divným názvem se na první dobou skrývá další příběh o dospívání, důležitosti rodiny a tak dále, jenže pod povrchem se jedná o zcela funkční coming-of-age drama zabalené do tradičně precizního vizuálu. Ten dokáže udržet pozornost i menších diváků, přestože tady se očividně cílí trochu výš. Za mě je to jednoznačně ku prospěchu věci, a přestože Frčíme nemá takový merchandisingový či popkulturně významný potenciál jako třeba Nemo nebo Auta, je to chytře napsaná a nakonec i dojemná oddechovka, kde se hashtag #daddyissues rozhodně uplatní. ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Není to úplně ono. Ve Frčíme je sice klasická pixarovská kombinace humoru, napětí, dojetí a životních pravd podaných umně a bez patosu, ale tentokrát jakoby studio nebavilo vymýšlet svět. A přitom si moderní fantasy doslova říkala o to, aby se v ní někdo pořádně vyblbnul jako kupříkladu u Příšerek. Pár odkazů třeba na Dungeons and Dragons tu sice dostaneme, celkově je však nový svět o poznání méně hravý, vychytralý a zábavný než to, na co jsme u Pixaru zvyklí. Přitom si přímo říká o to, aby se v něm tvůrci vyřádili. Když to trochu přeženu, do konce filmu jsem si musel vystačit s jednorožci, kteří se chovají jako krysy. Všechno ostatní funguje tak, jak jsme u Pixaru zvyklí, ale že studio bude dýchavičné zrovna v audiovizuálních hrátkách a drobných vtípcích, jsem úplně nečekal. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (9)

  • Známý easter egg Pixaru „A113“ je ke konci vysloven policistou Coltem Bronco, kdy poví: „A113 in progress.“ Autoři tak odkazují na učebnu „A113“ Kalifornského Institutu Umění, odkud vzešla spousta animátorů Pixaru. (vojacekr)
  • Fast foodový řetězec Burger Shire má před svou restraurací nápis: „Now serving second breakfast“. Jde o odkaz na Pána prstenů, kde druhá snídaně byla potěšením Hobittů. (vojacekr)
  • Jednou z nejznámějších příšer v „Dungeons & Dragons“ je obří kostka Jell-O. Želatinová kostka, představená samotným tvůrcem Garym Gygaxem v prvním vydání „Dungeons & Dragons“ v roce 1974, je základním protivníkem, se kterým se hráči potkávají na začátku svého dobrodružství. Kostka se pohybuje pomalu, ale jakmile se přiblíží, může být velmi nebezpečná, protože pohlcuje oběti a pomalu je tráví, zatímco se bezmocně vznášejí uvnitř. (vojacekr)

Související novinky

Chris Pratt je Garfield

Chris Pratt je Garfield

02.11.2021

Chris Pratt (Strážci Galaxie, Jurský svět) měl jednu dobu našlápnuto k tomu stát se největší hereckou hvězdou současnosti. Vedle jeho hlavních filmových sérií, které nestojí pouze na něm, mu ale… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Frčíme v kinech zaostává

Frčíme v kinech zaostává

09.03.2020

Ještě před víkendem panovala jistá obava ohledně toho, jakým způsobem si povede nejnovější pixarovka Frčíme ve chvíli, kdy světová panika z koronaviru víceméně vrcholí. I napříč pár děsivým odhadům… (více)

Reklama

Reklama