Reklama

Reklama

Americká fabrika

  • USA American Factory
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Dokument popisuje obrovské naděje spojované se znovuotevřením zchátralé továrny v Ohiu čínskou společností. Americký sen ale možná čeká pád kvůli kulturním odlišnostem. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (53)

NinonL 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument o zkrachovalé továrně v americkém Ohiu, kde se draví Číňané rozhodli postavit zbrusu novou fabriku. Jenže čínská a americká pracovní morálka jsou dva odlišné světy. Číňan pracuje minimálně 12 hodin denně, má měsíčně jen 1-2 volné dny a za svou rodinou jezdí maximálně 2 krát za rok. Číňan také neví, co jsou, a ani nikdy nepotřeboval odbory. Na rozdíl od Američanů. Jak se továrna vyvíjela a jací jsou Číňané v businessu, na to se podívejte v tomto dokumentu. ()

Remivsremi 

všechny recenze uživatele

Střet dvou různých kultur, myšlenek a celkových životních postojů. Tvůrci dostali pozoruhodnou volnost ukázat vhled všech zúčastněných stran. Díky tomu je krásně vidět proč a jak se Čína vypracovala na svoji současnou pozici v celosvětové ekonomice. Oběti však nejsou malé a největší část většinou poskytuje obyčejný občan. ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Námet tohto dokumentu mi pripomenul film Gung Ho v ktorom krachujúci americký podnik zachránili Japonci a snažili sa naučiť američanov pracovať japonským tempom. Tentokrát sú "záchrancami" Číňania, ktorý sa snažia donútiť robiť amíkov otrockým tempom na ktorý sú zvyknutý v Číne. Takže sa dočkáme vtipných hlášok typu: aspoň v sobotu by pracovať mali alebo hurónsky smiech číňanov nad tým, že amíkov nadčasy zadarmo nedonútia robiť, pritom pre nich to je samozrejmosť. Jednoducho stret dvoch pracovných kultúr, ktorý ukazuje, prečo ázijské krajiny na čele s Čínou tak napredujú a prečo starý vyspelý svet zaostáva. Len mi nejde do hlavy jedna vec. Pokiaľ čínsky robotník maká v továrni od nevidím do nevidím, tak kedy stihne splodiť potomstvo, ktoré navštívi vraj 1-2 krát do roka. To fakt nie je život. No a ten záver ktorý ukazuje, že nakoniec ani otrocký čínsky spôsob práce nebude stačiť a všetkých nahradia roboty je trpkou bodkou za celým týmto smutným dokumentom. P.S: tá hlavná nesympatická cibuľa vo vedení vyzerala jak žaba. Fakt humusák. 7/10. ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Top komentare tu mluvi o cenzure a amerikanismu, ja jsem nezaznamenal nikde ani jedno. Tenhle dokument (z dilny Obamovych) naznacuje, ze prumyslovou valku Trump s Cinou vyhrat nemuze. Je jedno kolik cel Trump na ostatni zeme (a primarne Cinu) uvali, Cina je prumyslovou velmoci diky hodnotam, ktere v zapadni kulture zkratka nelze predstavit - dlouhe smeny a nucene prescasy, potirani odboru, temer nulove dovolene, smesne nizke mzdy, nulova bezpecnost a ochrana pri praci atd. Vazne je amerikanizmem to, ze dokument porovna 8-hodinovou smenu v USA 5x do tydne s 12-hodinovyma smenama a nucenyma prescasama lidi, ktery svazej z chudych casti Ciny a kteri se domu podivaji max. dvakrat v roce? To je proste fakt a zatimco v US a EU vitezi prava zamestnancu, v Cine se vse podrizuje profitu - lekce z kapitalismu. Zapadni populace bude nevericne kroutit hlavou, Cinani budou oslavovat prumyslovou dominanci a ti, kteri by chteli pracovat jen 8 hodin denne budou cenzurovani, ze se o tom stejne nikdo jiny nedozvi. Vrele doporucuji. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Objektivně, prakticky a i lidsky pojatý dokument o různých těžkostech nadnárodní společnosti, která si založí pobočku v jiné zemi. Zde totalitní čínská firma postaví a zaměstná Američany. Občas ty scény vykouzlí úsměv na tváři. Jinde jen nechápavě vrtím hlavou. Je to bizarní, kuriózní i zajímavé v jednom. Hlavně právě v tom bodě, jak se celý film snaží udržet u myšlení různých kultur a jejich rozdílných přístupů k problematice, kterou mají jak Američané i Číňané zde stejnou. Zvládnout výrobu a dostat se do ziskových vod při výrobě tvrzeného skla. Ovšem ač je stejný problém pro všechny, kulturní myšlení - ač budete říkat cokoli - ve výsledku bude v řešení komplikované problematiky jiné. Každý si hrabe na svém naučeném písečku, ač vlastně celou dobu říká opak. A je moc zajímavé vidět jak to celé pojímají ti nejvýše postavení (ať Číňané či Američané) i prostí řadoví dělníci. 75% ()

Galerie (21)

Reklama

Reklama