Reklama

Reklama

Morbius

  • USA Morbius (více)
Trailer 4

Na stříbrné plátno přichází jeden z nejpodmanivějších a nerozporuplnějších hrdinů filmového světa značky Marvel, jehož představitelem je Oscarem oceněný Jared Leto, který se ve snímku mění v charismatického antihrdinu Michaela Morbiuse. Doktor Morbius trpí vzácnou a smrtelnou krevní chorobou. S úmyslem zachránit druhé, kterým hrozí stejný osud, se Michael rozhodne k zoufale riskantnímu činu. Zdánlivý úspěch přinese lék, který je však dost možná nebezpečnější než sama smrtelná choroba, neboť promění léčitele v lovce. (Falcon)

(více)

Videa (5)

Trailer 4

Recenze (450)

3DD!3 

všechny recenze uživatele

I am Manbat! Jared Leto v podivné variaci na tuctového spidermanovského padoucha & neznámého batmanovskeho padoucha vyloženě tápe. Nesmyslná rozhodnutí, nejasné motivace i pochybná pravidla fungování celého toho nově budovaného vesmíru jsou k pláči. Blboučký scénář navíc zabíjí i potenciálně zajímavé příběhové linie a slušně nastřelený vztah hrdina a zaporák je zničen téměř diletantsky. Očividně brutálně prostříhaný závěr s Keatonem naznačuje, že je Morbius pro náctileté a moc nepřemýšlející konzumenty. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Nakonec lepší, než jsem čekal. Jared Leto coby nadaný doktor medicíny, trpící vzácnou chorobou krve, konečně udělá poslední krok s vlastním experimentálním přípravkem využívajícím netopýří DNA. Jeden „problém“ tím vyřeší, další ovšem probudí. Navíc je tu ještě stejně zdravotně podlomený kamarád z dětství (šmejdové Mattu Smithovi jdou), který je na rozdíl od hodného Jareda po ochutnání rudé sveden na stranu zla. A nadlidskou sílu začne využívat po svém. O dalších postavách je zbytečné se bavit, jednoduše nikoho nezajímají. Snad jen Adria Arjona, ta ovšem z jiného důvodu. A na duo úporně se tvářících detektivů bych raději zapomněl. Režírující Daniel Espinosa, který ale jinak docela umí, zvolil nenáročnou cestu, emoce má na nule, nepohlídal si ani zvláštní skoky ve scénáři a předložil poměrně fádní akci. Navíc je jí málo a působí jakoby navíc. Nemluvě o tom, že je hnusně digitální. ()

Reklama

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Upřímně – čekal snad někdo, že Morbius bude dobrý film? Trailery nic takového nenaznačovaly a po tom, jak dopadl Venom, není od věci být obezřetný, když dojde na komiksovky čistě od Sony. Takže mluvit o zklamání by moc smysl nedávalo. Je to přesně tak mizerné, jak asi většina z nás čekala. Podobně jako Venom působí Morbius jako komiksovka z dob, kdy v kinech blbnul Ben Affleck jako Daredevil a Nicolas Cage jako Ghost Rider. Prostinká zábava s jednoduchým příběhem, reálně asi šesti postavami, bez překvapení, bez nápadů a bez ničeho, co by stálo za pozornost. Leto navíc není Hardy a i když tu nic regulérně nekazí, jeho Morbius jednoduše není zajímavá postava, za což ovšem můžou spíš scenáristé, kteří občas zkusí nakousnout nějaká atraktivní témata, antihrdinství a potenciálně zajímavý vztah hlavního hrdiny a zloducha. Ale ve výsledku na to všechno kašlou a servírují znuděně odvyprávěnou podívanou, která reálně nemá co nabídnout. A když se na konci začne pokoušet o jakýsi větší příběhový záběr, tak to stejně nefunguje. Jo a ty upírské ksichty jsou dost hnusné. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Jared Leto si coby doktor Michael Morbius tyká s netopýry. Jejich DNA totiž smíchal s lidskou. Od té doby má neodolatelnou chuť konzumovat lidskou krev a po vzácné krevní chorobě, kterou odjakživa trpěl, není ani památky. Účinky séra se ale rozhodne zneužít jeho protivník, kterého vždy považoval za svého bratra. Comiscové hrátky od Marvelu s hororovou příchutí, které byly předlohou filmu, jsou v našich končinách velkou neznámou. S tím ovšem u mě nevyvstal problém. Film má docela průbojný náboj, nebojí se šlápnout, respektive rád by šlápl do krvavější explicitnosti (krev je digitální a je nutno si její zvýšený poměr domyslet), ačkoliv je limitován přístupností. A hlavní hrdina umí využít své charisma. Jeho soupeř v podání Matta Smithe už ale značně zaostává a většina vedlejších postav přílišné zajímavosti nepobrala. A postupem času film začne upadat do jakési režijní rutiny (viz bezinvenční finále). I tak snímek celkem delší dobu vzdoruje rutinnímu pojetí a má náběh na určitou formu novátorství v dané filmové oblasti. Letovu tvář trikoví specialisté prohnali digitálním morfingem, z hlediska maskérství se sice nejedná přímo o (r)evoluci, nějaký děsivý rozměr jeho vampýr určitě má. Trikově to mělo velmi blízko k Bladeovi, což je film z dnešního pohledu značně letitý. U comicsových adaptací pochopitelně nečekám psychologickou studii postav, respektive ústředního hrdiny, bylo ale malinko naznačeno, že film má nějaké povědomí o snímcích typu Moucha. Je dobré zjištění, že režisér Daniel Espinosa si nějakým způsobem uvědomoval nedostatky scénáře, tudíž se mu daří je redukovat, ne až tak eliminovat, přičemž se vyskytly scény, které jaksi nebyly zcela objasněny, ještě lépe, nevylučuje se, že mně jejich úplná smysluplnost unikla vlivem neadekvátního střihu. Jared Leto si vyprodukoval komiksárnu, která naznačuje budoucí týmové sloučení (viz Michael Keaton v po titulkové scéně). Návrat jeho krvežíznivého hrdiny sice tolik jistý není, ovšem svůj dosavadní prostor na scéně zužitkoval obstojně. 7/10 ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

S ohledem na kvality Morbia se zde hodně zmiňuje druhý Venom, který byl sice kvalitativně na hraně mezi průměrem a podprůměrem, nicméně se snažil být alespoň vtipný a místy se mu to i dařilo. Morbius neví, koho a čím by jak mohl (a měl) zaujmout! Espinosův film není dostatečně akční, ani děsivý, ani - jak už jsem zmínil - vtipný. Film má trestuhodně krátkou stopáž, takže divák v kině pozoruje sled nahodile uspořádaných scén, veskrz bez kauzality a logiky. Z hlediska vizuálních efektů jde na současné poměry o odfláklý kousek - upíří look je spíše děsivě strašný než strašně děsivý. I Nightcrawler z X2 měl lépe udělané "kouřové pohyby" než Morbius a spol. Leto se celkem snažil, ale špatný scénář mu co krok (či skok) podrážel nohy, zatímco Smith byl vyloženě trapný. Zbytek osazenstva byl pouze jakási bezúčelná výplň. Jsem zvědavý, jestli se po tomto podprůměrném kousku ještě Morbius zjeví na velkém plátně, s ohledem na (spíše) vlažné titulkové scény. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (20)

  • Na začátku filmu říká mladý Michael (Charlie Shotwell) mladému Milovi (Joseph Esson), že jsou jako původní Sparťané. Jde o narážku na herní sérii „Halo“. V pozdějiší scéně testuje dospělý Michael Morbius (Jared Leto) upíří sérum na myši, kterou nazývá „Pokusný objekt 117“. Jde opět o narážku na herní sérii „Halo“, jejíž protagonista je Master Chief John 117. (spacemaster)
  • Jedná se o třetí film v pořadí, který patří do Sony’s Spider-Man Universe. (jajo161)

Související novinky

Jak to vypadá s budoucností Spider-Mana?

Jak to vypadá s budoucností Spider-Mana?

03.03.2024

Před dvěma lety se i měsíce po premiéře kina stále bortila pod nápory nadšených fanoušků, kteří dotlačili tři pavoučí hrdiny k obřím tržbám ve filmu Spider-Man: Bez domova. Právě tento film ukázal,… (více)

Blondýnka vede nominace na Zlaté maliny

Blondýnka vede nominace na Zlaté maliny

23.01.2023

Každý rok se v předvečer velkého finále oscarové sezóny sejdou v Los Angeles členové nadace Zlatá malina, aby „ocenili“ ty nejhorší filmy uplynulého roku. Hlasování o tyto ceny se účastní zhruba 700… (více)

Reklama

Reklama