Reklama

Reklama

Chobotnice

(seriál)
  • Itálie La piovra (více)
Itálie / Francie / Rakousko / Španělsko, (1984–2001), 68 h 23 min (Minutáž: 52–114 min)

Hrají:

Michele Placido, François Périer, Paul Guers, Remo Girone, Patricia Millardet, Nicole Jamet, Florinda Bolkan, Jacques Dacqmine, Cariddi McKinnon Nardulli (více)
(další profese)

Série(10) / Epizody(48)

Obsahy(1)

Policejní inspektor Corrado Cattani je přeložen na Sicílii s manželkou a dvanáctiletou dcerou Paolou. Jelikož se specializuje na mafii a s ní spojené obchodníky s drogami, jejichž transakce jsou kryty bankou a jeví se jako legální obchody, brzy se stane terčem vyhrožování. Po únosu své dcery je Cattani donucen odvolat žalobu proti hlavnímu podezřelému, a to i přes pohrdání svých kolegů. Paola se po únosu vrací v zuboženém stavu a Corrado se pouští do nemilosrdné odvety vůči zločincům. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (150)

joelly01 

všechny recenze uživatele

Oh ma milovana "pohadko" mladi!!! Ja i bratr jsme trpeli relativne ambicioznimi rodici. Televize u nas skoro vubec nejela (dodnes mam trauma z faktu ze cela trida videla serial "Robin Hood", jen ja ne,, "), lec kazdy patek (po navratu cele rodiny z plaveckeho bazenu) existovala vyjimka! CHOBOTNICE! Jak ja jsem ten serial milovala, prisel mi uplne dokonaly. Koardo byl charismatak a osud Paoly me naplnoval hruzou! Kdyz jsem se ted po sto letech rozhodla sjet Chobotnici na DVD, mela jsem obavy jestli zub casu, moje nostalgie a tehdejsi v podstate neznalost televizni serialove tvorby moji milovanou Chobotnici ponekud nenahlodali a nezparchanteli, ale ma obava byla zbytecna. Neskutecna bombice, uzila jsem si celou prvni radu (i druhou a treti) snad jeste vic nez tehdy ve "svate" patky po plavani ;) ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Slávu prevažne sicílskej La Piovry dnes už prekonala neapolská Gomorra, no v čase svojho vzniku žal seriál veľký úspech. Ponúkol postavu charizmatického komiséra Cattaniho a jeho boj s organizovaným zločinom na Sicílii. Scenáristom zameranie na jeho postavu a menšia pozornosť na postavy zločincov vydržala 4 série. Väčšinou im to s atmosférou vychádzalo, no našli sa aj epizódy, kedy varili dej z vody a témy nemali čo nové a zaujímavé ponúknuť. Po prehodení focusu na inú postavu bez potrebnej charizmy v sériach 5 a 6, z ktorej sa stal hlavný hrdina, série trpeli rozšírením deja – prepojením zločinu v celej Európe kvôli strate intimity z prežívania niekoľkých postáv a tesnej blízkosti zločinu hneď za dverami. Podaný problém je reálny, avšak potrebná atmosféra zmizla. Séria 7 ponúkla mladú krv, či už charizmatického Raoula Bovu v hlavnej úlohe komisára, mladý rebelský gang, ako ja návrat na Sicíliu so starými štruktúrami mafie starej školy. Seriálu to pomohlo, no séria nedosiahla kvalít prvých dvoch. Série 8 a 9 a ich návrat do minulosti Sicílie dodal postavám aj deju veľkú charizmu, takisto vykreslil zaujímavé postavy zločincov. Sériu 9 hodnotím rovnako ako série 1 a 2, čo sú najlepšie série seriálu. Mohla to byť kvalitná bodka na záver, no vznikla ešte séria 10, čo bol už totálny prepadák bez charizmy, atmosféry a logiky. Určité série sa pozrieť oplatí, sériu 10 však odporúčam skôr vynechať. ()

Reklama

Micione 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál  s podtextem: Za vším zlem hledej peníze! Komisař  Cattani  zůstává  v hledáčku mafie,  avšak zavolá Ester do domu, ve kterém  žije s Tanem. Ta na otázku kdo volal odpovídá, že to byl omyl.  Když Tano  odjede vydá se na schůzku s  Cattanim,  s nímž se setkává na veřejném  místě  aniž by předpokládala, že ji Tano nechává sledovat... Podobně  nepromyšlených a naivních  momentů   je ve scénáři  dost a dost ... a tak  snad ani není divu,  že mafie má i v současnosti  stále zelenou - a to nejen v Itálii... ()

deLaFere 

všechny recenze uživatele

Nebudu psát komentáře ke každé sérii, viděl jsem čtyři a bez Placida nemám na další chuť, byť nebudu zapírat že Patricia Millardet je pro mě dost silný magnet. První série má opravdu vynikající scénář, v dalších slábnoucí kvalitu vynahrazuje Morriconeho hudba. Čtyři hvězdy dávám trochu i z nostalgie, protože při premiéře jsem to hltal. Většinou to nikde není moc uvedeno, ale seriál má především hodnotu jako průlomový, velmi volně inspirovaný osudy soudce Borsalina. Tohle si v Itálii do té doby nikdo nedovolil a rozkrývání praktik mafie bylo bleskem z čistého nebe. Seriál má doslova příšerně tísnivou atmosféru a magického hlavního hrdinu, kterému je později úžasným soupeřem fantastický Remo Girone, vše je korunováno skvělým českým dabingem. Jsem rád, že jsem se na to po letech podíval. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Beznadějně dokonalé ponoření do osmdesátkových vod, včetně návratu do pátečních (či sobotních) večerů u dědy a babičky, kdy na rohovém gauči stál velký tác s vykrájenými půlkami jablek a hrušek, oranžová (lehce štípavá) deka, rozpálené plynové topení a rozpálené obličeje sledující komisaře, kterému všichni hází klacky pod nohy. Až pak přišel ten díl s autem někde u hřbitova, následovalo několik nadávek a od té doby jsme se na Chobotnici už nedívali (konec 4. série). Ale to předbíhám, v naší cestě do minulosti jsme teprve na začátku, Jan Kanyza si pomalu rozmlouvá hlasivky, Eda Cupák výjimečně jako gauner, slizák s hlasem Přeučila svádí Elsu (o lvici se nejedná) a já nerozumím všemu, ale tyhle večery mě baví. A teď po letech, u téhle bezvadné kriminálky usínám, když jsem příliš utahanej na rozkoukávání celého filmu, a užívám si skvělou práci Hlavní redakce pořadů ze zahraničí ČST Praha 1987, všímám si i dalších detailů, které jsem tehdy nemohl pobrat (Barbara De Rossi vstávající z postele), občas mě vzbudí střelba, zvýšený hlas anebo geniální hudební motiv. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (15)

  • Italská televize Rai měla připravený scénář pro jedenáctou sérii Chobotnice která se měla začít natáčet v roce 2016. Nakonec z toho sešlo, ale tvůrci se rozhodli, že scénář poupraví a natočí spin off seriálu. Vznikl tak zbrusu nový seriál, který jej již natočen s názvem Maltese - Il Romanzo del Commissario (od r. 2017). Tento nový seriál je jakýmsi perquelem seriálu Chobotnice a odehrává se zhruba deset let před ním. Maltese začíná v podstatě stejně jako Chobotnice; mladý komisař přijíždí ze severu na Sicílii vyšetřovat vraždu kamaráda a spojitosti mafie s politikou a státem. Čím více se zaplétá do sítě mafie, tím více je v nebezpečí života on i jeho rodina. Stejně jako komisař Cattani (Michele Placido) má i komisař Maltese (Kim Rossi Stuart) malou dceru a ženu které ale žijí v USA. Seriál stejně jako po vzoru původní Chobotnice poměrně otevřeně a detailně ukazuje praktiky mafie včetně vražd, únosů a vydírání. (ČSFD)
  • Po uvedení 1. série, kdy mafie vyhrožovala celému štábu i Michelu Placidovi, byli filmaři nuceni přesunout natáčení z místa Itálie do jiných evropských lokací, konkrétně do Švýcarska, Německa, Velké Británie a Řecka. (Fenk)

Reklama

Reklama