Reklama

Reklama

Městečko Twin Peaks

(seriál)
  • USA Twin Peaks (více)
Trailer
Drama / Mysteriózní
USA, (1990–2017), 42 h 53 min (Minutáž: 46–94 min)

Hrají:

Kyle MacLachlan, Michael Horse, Mädchen Amick, Dana Ashbrook, Richard Beymer, Sherilyn Fenn, Harry Goaz, Michael Ontkean, Lara Flynn Boyle, Warren Frost (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(48)

Obsahy(1)

Ve Twin Peaks je nalezena brutálně zavražděná Laura Palmer. Zvláštní agent FBI Dale Cooper (Kyle MacLachlan) spolu se šerifem Harrym S. Trumanem (Michael Ontkean) brzy zjistí, že v tomhle napohled spořádaném maloměstě není nic takové, jak se zdá. (Magic Box)

Videa (6)

Trailer

Recenze (723)

kitano 

všechny recenze uživatele

Serialy prilis nepreferujem a to hlavne koli nevyvazenosti jednotlivych casti a koli natahovniu deja roznymi nudnymi pletkami medzi predstavitelmi a inou omackou. Twin peaks ma pritiahol preto ze otcom tohto serialu je David Lynch, ktoreho diela ma jednoducho fascinuju a preto musim vydiet kazdy jeho pocin. Vyhoda (teda pre mna) tohto serialu je, ze ma priamu spolocnu dejovu liniu pre vsetky epizody co je velky rozdiel oproti serialom ktore sece maju urcity dej, ktory sa postupne rozvija, ale kazda epizoda obsahuje vlastnu story a to je hlavny dovod preco byvaju serialy nevyvazene. Naopak u Twin Peaks sa tesite na kazdu cast nie koli tomu ze ste zvedavy "aky novy zloduch sa objavi na scene", ale koli tomu ako dalej bude pokracovat vysetrovanie zahadnej vrazdy. Samotny Lynch sice reziroval iba niektore epizody (a je nutno povedat, ze prave tie su najlepsie), ale serial si koli velmi kvalitnemu pribehu drzi svoju kvalitu velmi vysoko. Apropo pribeh. To je to co urcuje serialovu (ci filmovu) kvalitu. Podobne ako u Blue velvet je dej situovany do maleho malebneho mestecka v horach, ktore navonok vyzera ako kludne , tiche a bezpecne (co sa nam snazia ukazat aj uvodne titulky) a clovek by povedal ze hlavnou robotou serifa je "nahanat zatulane psy". Postupne sa vsak dostavame hlbsie a hlbsie do miestnej komunity a zistujeme ze obyvatelia niesu tak celkom tym cim na vonok vyzeraju. Tak ako aj ine Lynchove diela,aj Twin peaks ma tu skvelu tajomnu "Lynchovsku" atmosferu ktoru umocnuje skvely a uz davno preslaveny soundrack. Tak isto aj po hereckej stranke je serial na urovni a vedla mnoha povabnych hereciek celemu serialu jednoznacne dominuje Kyle McLachlan vo svojej zivotnej roli. Jeho "Sherlock-Holmsowskeho" detektiva si jednoducho nemozete nezamilovat. Sice aj tento serial trpi niektorymi neduhmi, ale tie nema zmysel komentovat. Klenot, medzi serialmi. (9/10) ()

Pumiiix 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak mám za sebou za 24hodin pilot a první sérii „kultovního“ seriálu Twin Peaks a musím konstatovat, že si tu nálepku kultovní bezpochyby zaslouží. Lynch a Frost dali dohromady něco nepopsatelného a nezapomenutelného. Bizardní postavy, střídaní žánru, tuny mysteriózních scén a dokonalý hudební doprovod. Originální příběh ( strašně se těším na finále ). Pilot – 100%, 1. Série – 95% ( čerstvě po zhlédnutí – po shlédnutí celého seriálu 100% ). ---21.12.10--- Tak čerstvě po shlédnutí posledního dílu seriálu mohu říct, že děkuji tvůrcům za vznik Twin Peaks. Neuvěřitelně originální příběh, která je v druhé sérii ještě dvakrát více bizardní než-li tomu bylo v první části. Ujeté charaktery, dokonalé zahrané postavy, mysterióznost, hutná atmosféra, vynikají hudební doprovod – to vše má Twin Peaks a já si říkám, jestli má ve svém žánru tento seriál vůbec konkurenci. 2. Série - 100% - už teď je mi smutno! ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

No tak k tomuhle legendarnimu serialu jsem se dokopaval nekolik let a ted uz jsem ho konecne skouk. A popravde receno, mam z toho drobet rozporuplny pocity. Serial navazuje tam, kde pilot skoncil, coz se ostatne dalo cekat a nakejch 16 dilu to je sice lehce mysteriozni, lehce cernohumorna a lehce hororova, ale prevazne detektivka. MacLachlan spolu s mistnim serifem vysetrujou vrazdu, postupne skladaj stopy a vize dohromady a blizi se k odhaleni vraha. Do toho par vedlejsich postav a jejich mensi, pro hlavni dej nijak zasadni, ale atmosferu dobre dokreslujici pribehy. Postav je tu sice zbytecne moc, ze zacatku jsem se v nich ztracel, ale nakonec se clovek zorientuje, spoustu si jich oblibi a tesi se na dalsi dil. Jelikoz jsem pred skouknutim serialu nikde nestudoval zadny recenze a tudiz jsem cekal, ze se bude vrazda (respektive vrazdy) vysetrovat az do konce a ani jsem si nebyl jistej, jestli se vlastne vysetri, docela me prekvapilo, ze vrah je po 16 dilech chycenej. No a pak jsem si rikal, co vlastne chtej v tech dalsich 13 dilech jeste resit. Dva nasledujici dily me zacli presvedcovat, ze resit neni moc co, tvurci tak trochu vari z vody a do serialu cpou dalsi a dalsi postavy, ktery tu predtim vubec nebyly nebo o nich byla jen minimalni zminka, zacinaj rozvijet spoustu tu vice, tu mene zajimavejch vedlejsich pribehu a jednoduse to natahujou. Jenze pak se to rozjelo, serial ziskal jeste temnejsi atmosferu, ale zaroven daleko vic cernohumornou, zaclo se resit nadprirozeno, ufo, zlo v lesich a podobne, dalsi vrazdy a serial uz zase chyt dech, jel ve velkym a ja byl natesenej na kazdej dalsi dil. Pak bohuzel prisel konec, kterej nejen, ze me solidne nasral, ale z ty spousty linii jich zakoncil jen par a na zbytek se vysral a nechal je jednoduse otevreny, jak kdyby byla puvodne v planu treti serie. No a tech par zakoncenejch pribehu zakoncili tvurci bud zmatene, kde neni vlastne jasny, co se stalo a nebo naopak z myho pohledu spatne, protoze jsem si spoustu postav oblibil a jak dopadli me jednoduse nasralo. Ale celkove to proste je pravem kultovka za jasnejch 5* se sympatickejma a dobre hrajicima hercema a paradni atmosferou. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Isn´t it too dreamy? Kdo ve "skutečnosti" byla zavražděná Laura Palmerová? Je vůbec někdo v městečku Twin Peaks nevinný? A co na to Islanďané, Douglasovy jedle, polena či sovy? Městečko Twin Peaks můžu sebevíce milovat za to jak mě dokáže neustále překvapovat, jak mnou cloumá od jedné emoce ke druhé, následně rozesmívá až k slzám a jak mě z něj pravidelně mrazí až do morku kostí. Můžu ho zbožňovat za geniální tvůrčí propojení tria ve složení David Lynch, Mark Frost a Angelo Badalamenti. Můžu mu denně děkovat za jedny z nejatmosferičtějších (nejen) televizních pohyblivých obrázků, co mám tu čest znát. Ovšem jedno stejně vím naprosto jistě. Za nic na světě bych se v tomhle městečku nechtěl ocitnout ve skutečnosti. A to ani v doprovodu nejstylovějších zvláštních (doslova) agentů FBI, kteří kdy z Quantica vyšli, božského Dale Coopera a Alberta, který povyšuje neasertivní chování na zcela novou úroveň. A i když ve druhé polovině seriálu dochází k úbytku kvality (s čestnou výjimkou posledních epizod), tak je to stejně takřka neznatelné. Úbytek je to totiž asi takový, že nepřekonatelně geniální seriál se velmi nenápadně přesune do škatulky "pouze" zatraceně dobrého, kterému se i tak vyrovná málo co. Pokud vůbec něco. ()

Silas 

všechny recenze uživatele

1. série: Skvělý nájezd už přes pilot, který zároveň děsí i dojímá. Lynchova režie je jistá a jeho části (první díly) patří mezi nejpovedenější. V tomto seriálu si oproti své klasické tvorbě mnohem více vypomáhá geniální hudbou "Bad Angel", kterou dotváří onu typickou atmosféru. Osudy všech postav jsou rozehrány výborně, každou charakterizuje určitá situace a o nějaké plochosti nemůže padnout ani slovo. Není krásnějšího pohledu než na šťastnou tvář Kylea MacLachlana nad borůvkovým koláčem či 5x ohřátou překapávanou kávou. Jeho postava, částečně parodující FBI příslušníky, patří mezi prvky, jež vaši vnímavost udržují stále v pozoru. I jeho charakter patří k onomu typicky lynchovskému černému humoru, kterého jde zde naládováno skutečně mnoho... Možná vinou nevyrovnanosti scénáře jsou 4. a 5. díl slabší, ve kterých se toho moc neodehraje. Poslední část, režírovaná spoluscénáristou Markem Frostem, zas zvyšuje celkový dojem z první série, a tak díky ní (a lásce k Davidovi) musím trochu nadhodnotit... Ale věřte: "In the town of Twin Peaks, no one is innocent." 2. série: Požitek z jízdy s vrcholem v posledním dílu. Průběžná škobrtnutí se dají šmahem odpustit... ()

Galerie (1 330)

Zajímavosti (98)

  • David Lynch a Mark Frost původně pracovali na adaptaci příběhu Marilyn Monroe na základě její autobiografie "Goddess", ale nepodařilo se jim získat práva. Poté vymysleli Twin Peaks, v němž se v mnohém příběhem herečky inspirovali. Monroe ve svém deníku například uvedla, že chce sdělit světu jméno známého člověka, se kterým se schází, a krátce na to byla nalezena mrtvá. (don corleone)
  • David Lynch během pobytu ve Philadelphii často pozoroval v prosektuře v sousedství svého domu, jak vyplachují otevřené pytle na mrtvoly, které měly zipy. Nazýval je smějící se tašky smrti. Tento detail použil o 25 let později právě v tomto seriálu. (Shadowland)

Související novinky

David Lynch chce natočit animák

David Lynch chce natočit animák

09.04.2024

Ono to s tím jeho důchodem možná nebude tak horké. Když se slovutný filmový tvůrce David Lynch (Mulholland Drive, Zběsilost v srdci) v roce 2017 vracel ke kultovnímu Městečku Twin Peaks, nechal se… (více)

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

13.12.2022

Svět filmové hudby přišel o jeden ze svých významných hlasů, ve věku pětaosmdesáti let totiž v neděli v New Jersey zemřel americký hudební skladatel Angelo Badalamenti. Informaci o úmrtí zveřejnili… (více)

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Spielberg obsadil Davida Lynche

Spielberg obsadil Davida Lynche

05.02.2022

Režisér Steven Spielberg (Ready Player One, West Side Story, Čelisti) už je pilně v procesu příprav svého dalšího filmu. Ten ponese název The Fabelmans a měl by do velké míry být režisérovou… (více)

Reklama

Reklama