Reklama

Reklama

Krupiér

  • Francie Croupier (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Ví, že existují jistá pravidla, jejichž porušení znamená pro krupiéry konec jejich kariéry. Ale právě ono porušení je konečně výzvou, kterou celou dobu hledal. Jack Manfred shání práci a životní uplatnění. Vrátil se z jižní Afriky, kde pracoval v jednom z provinčních kasín a jediné, co ví je, že krupiérem už rozhodně být nechce. Stal by se raději spisovatelem. Nedostatek hotovosti ho ale nakonec přeci jen přinutí nastoupit do kasína U Zlatého lva. Návrat do domu závislých je mnohem lehčí, než si Jack myslel. Tentokrát ale chce mít vše pod kontrolou on. Nemíní se nechat nekončící mašínérií vydělávání a prohrávání peněz sešrotovat, vyždímat a vyvrhnout. Ví, že existují jistá pravidla, jejichž porušení znamená pro krupiéry konec jejich kariéry. Ale právě ono porušení je konečně výzvou, kterou Jack celou dobu hledal. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (140)

Icefist 

všechny recenze uživatele

Snímek má několikeré signifikantní prvky. V první řadě rozhodně představení Clive Owena, jemuž je role snad šitá na míru. V tomto momentě mě nenapadá nikdo, kdo by měl tak hypnotický a uhrančivý pohled, aby se do hlavní role hodil víc. Zadruhé je to styl vyprávění, kde velká část příběhu je divákovi předkládána ve formě monologů ústřední postavy. Dále je to jistě hutná atmosféra, v níž hltáte každou minutu stopáže, aniž byste tušili, co za zvrat bude následovat. Začtvrté je to neobvyklé prostředí. Jistě, kasina jsme tu už měli mnohokrát, ale aby se vše točilo okolo krupiéra, to je něco, co se nevidí. Proč ale všechno prozrazovat, že? 80 % Oblíbená část- Owenovo rozdání karet přátelům při pokeru ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

V průběhu sledování mě to naprosto strhlo a nepochyboval jsem, že tomu dám plný počet hvězdiček. Pak ale přišel ten konec...a bylo to v zadeli. Tohle perfektní kino fakt zabily 2 nesmyslný minuty. Tedy v mých očích. Jakeovi- hlavnímu hrdinovi volá z jižní Afriky jeho kámoška hazardní hráčka. Působí dojmem, že je v naprosté pohodičce, přitom ji měla vytrhnout trn z prdele akce, která nedopadla. Jak se to teda stalo, že je najednou v takovým klídku, když to jí naplánované přepadení herny skončilo fiaskem? Krupiér Jake taky v rámci tohoto telefonátu pochopí, že hráčku na něj nasměroval jeho vlastní táta. Čímž mu táta dokáže, že nad ním má ještě pořád i na neskutečnou vzdálenost (jiný kontinent) vrch. Jakeovi se z tátových schopností podlomí kolena a hodí do placu výraz "ten můj táta je stejně velkej frajer". Nepozorný divák by na to určitě rád přistoupil, působí to vtipně. Pozorný divák ale nějak nechápe, jak může Jake o tátovi smýšlet dobře, když se patrně postaral o zabití jeho přítelkyně..? To je trochu silná káva, tohle se přece neodpouští ani tatínkům..? Takže tenhle konec neberu! Tohle je podle mě MOC zjevný lapsus. A zpochybnil bych i jinou věc: hráčka má mega dluhy. Věřitelé přistoupili na to, že jí je odmáznou, když jim připraví půdu pro vykradení kasína. Chtěl bych vidět věřitele, kterej by kvůli dlužníkovi podstupoval takovýhle riziko..? Jasně, lidi se nemusí vždycky nutně chovat stejně, ale model "zaplať, nebo tě odkráglujeme a tip na vykradení kasína si strč do prdele" mi přijde daleko víc ze života. Komentář nadstandardní délky svědčí o tom, že mě ten film mimořádně zaujal. Byl totiž perfektní. Fakt škoda toho konce. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Děláte všechno proto, aby padla červená, děláte ještě víc, aby nepadla černá, ale nakonec se kulička stejně zastaví na nule.. Vnitřní monology, dualita zrcadel a zdánlivě nepodstatné detaily budiž průvodcem Jacka Manfreda na cestě za sebepoznáním a inspirací, při které není až tak podstatný děj, ale způsob, jakým je servírován. Drž pevně, pusť zlehka. S tímto mottem jde přistoupit i k prožitku Hodgesova neo-noiru z prostředí chytrých lží a hloupých slabostí.. P.S.: Clive Owen byl svého času považován za kandidáta na agenta 007 a smoking krupiéra mohl být dobrou zatěžkávací zkouškou. No, po pravdě…, díky tomu klobouku bych to spíš viděl na nějakého Amiše nebo Boye George.. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

"A teď už se z něj stal nehybný střed kolovrátku neštěstí. Svět se točil kolem něj a jeho se to jaksi zázračně nedotýkalo. Krupiér dosáhl svého cíle. Už neslyšel zvuk kuličky. Osvojil si moc nechat vás všechny.. prohrát." ..Úžasný výkon Clive Owena. Strhující příběh z pozadí kasína. Malinkaté, přímo komorní drama s pár herci, za to však silným dějem, který mnohé překvapí svou rozmanitostí a nápadem. Podle mně nedoceněný filmový skvost, který si zasloužil více pozornosti. Rozhodně stojí za zhlédnutí. 85% ()

Exkvizitor 

všechny recenze uživatele

Sice nechápu jak film mohl vzniknout v koprodukci čtyř států, když v něm hraje asi pět herců (všichni jsou Britové) a skoro celé se to odehrává v kasinu, resp. v bytě hlavního hrdiny - nicméně je to opravdu dobré! A to především struktura filmu, která nutí přemýšlet, protože po chvíli přestává být jasné kdo je vlastně Jack a kdo Jake - hrdina knihy, kterou Jack píše a pro kterou shání inspiraci právě v kasinu (kdysi se v Jižní Africe živil jako krupiér). Pointa mě vážně dostala a Clive Owen tu předvádí jednu ze svých nejosobitějších rolí! ()

Galerie (26)

Zajímavosti (4)

  • Snímek se dočkal uvedení až dva roky po svém dokončení. (oje)
  • Všichni herci, kteří hrají ve filmu krupiéry, tedy i včetně Clive Owena nebo Katie Hardie, byli proškoleni profesionálními krupiéry. (becki_tu)

Související novinky

Zemřel režisér Mike Hodges

Zemřel režisér Mike Hodges

21.12.2022

V požehnaném věku devadesáti let odešel britský režisér a scenárista Mike Hodges, znám především díky filmům jako Flash Gordon a Pomsta bratra. Informaci médiím předal filmařův kolega a dlouholetý… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno