Reklama

Reklama

The Wire - Špína Baltimoru

(seriál)
  • USA The Wire
USA, (2002–2008), 59 h 27 min (Minutáž: 55–93 min)

Tvůrci:

David Simon

Hrají:

Dominic West, John Doman, Clarke Peters, Frankie Faison, Deirdre Lovejoy, Wendell Pierce, Lance Reddick, Andre Royo, Sonja Sohn, Seth Gilliam, Aidan Gillen (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(60)

Tento realistický kriminální seriál z produkce HBO, jehož autorem je scenárista David Simon, tvůrce trojdílné minisérie The Corner, oceněné prestižní cenou Emmy, vypráví o vyšetřování případů spjatých s drogami a vraždami v Baltimore. Sleduje je z nejrůznějších úhlů, jak očima policie, tak těch, co stojí proti ní, a zachycuje svět plný úskoků i stálého sledování, v němž lze snadno překročit tenkou hranici mezi dobrem a zlem, zločinem a trestem. První řada se soustřeďuje na leckdy marné úsilí policie infiltrovat se do drogového kartelu v západním Baltimore, v jehož čele stojí Avon Barksdale a jeho pobočník Stringer Bell. (HBO Europe)

(více)

Recenze (378)

Ozo 

všechny recenze uživatele

Nic naplat, existujou pětihvězdičkové seriály a SERIÁLY. Ty první vás chytí, baví a rádi se na ně koukáte. A při těch druhých téměř nedýcháte, nejíte, nespíte - jen abyste viděli další díl. The Wire bezesporu patří k těm druhým. Dokonce můžu říct, že lepší seriál z mého pohledu je už jen Six Feet Under. Tytam jsou doby kdy jsem chrochtal blahem u Dextera. Nedávno jsem si dal všěch devět sérií CSI a fakt mne to bavilo - když jsem se ale díky profilu Isherwooda dostal k The Wire, tak jsem poznal, že policejní práce jde natočit i mnohem lépe, fakt reálně. Chvílema si říkám, kurwa je tohle ještě vůbec příběh, nebo koukám na reality show??? Naprosto neskutečný a vynikající nápad je hodit za úvodní znělku vždy nějakou větu z toho dílu, jako takové motto. Btw. úvodní znělky (každá série má jinou - nicméně úvodní song je stále stejný, ale v každé sérii nahraný jinou kapelou) jsou kapitoly sami pro sebe. V záložkách Firefoxu mám přidané odkazy na youtube, a pravidelně si ty znělky pouštím, protože jsou vážně neskutečný. Jak to na závěr shrnout? Doporučuju to naprosto všem lidem, co mají rádi seriály, aby viděli, že se kriminální seriál dá natočit i JINAK. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Ed Burns, bývalý policajt a učitel, a David Simon, novinář, dostatečně dlouho pozorovali dění v Baltimorských ulicích, aby věděli, že většině z nich vládne zločinný byznys v jakékoliv podobě, a ten drogový zvláště. Letité zkušenosti zúročili při psaní knih a taky na scénáři k tomuto seriálu. Výsledek je neskutečně komplexní, promyšlená a bohužel taky všední realitu odrážející kriminálka, kterou vystavili na nerovném boji speciální jednotky, kterou nadřízení seskládali z neoblíbenců, aby prokázali dobrou vůli před politiky a přitom je případně mohli za neschopnost potopit, proti drogovým dealerům. Ale nečekejte pohádku o partě loserů, kteří to všem nandali. Tahleta banda sice dílčí úspěchy slaví, ale spíše se neustále potýká s tím, kterak se vyhýbat klackům pod nohama od vyšších šarží, jak udržet temperament v mezích zákona a přitom všem nepřijít o krk, neboť i druhá strana tuší a jedná. Promyšlenost obou světů, jimž se dostává rovným dílem je hlavní hybná síla celého dění. Propracované charaktery, s nimiž byste měli problém si normálně podat ruku, vás nekompromisně vtáhnou do kolotoče dění, který rozhodně nekončí se zackvanutím klepet na rukou a bouchnutím mříží. Pokud je vaší kojnou CSI série, či cokoliv podobného, kde jsou hrdinové dodání od modelingových agentur, aby chytili vraha na základě zapomenutého chlupu, či dokonale vyostřené fotky z kilometrových vzdáleností, s klidem se tomuto vyhněte. Tohle totiž nabourává všechny romantické představy s nebývalou razancí. Z mého pohledu, jednoznačně nejlepší seriál, jaký jsem kdy viděl. ()

Reklama

Šakal 

všechny recenze uživatele

Zapomeňte na kriminálky, které vám servírují naše televizní stanice, kde se to hemží modelkama, nagelovanýma frajerama, případy se řeší " do 48 hodin ", takhle to skutečně chodí, tohle je ŽIVOT. Po počátečním si zvykání na pomalejší tempo a seznámení se s hlavními hrdiny se vám s každým dalším dílem tento seriál dostává čím dál tím více pod kůži a vy máte stále větší a větší problém.... říci si pro dnešek STOP :o) Drogový dealeři z Baltimoru versus protidrogová jednotka. Nekonečný, nerovný boj, kdy čím hlouběji se noříte do vyšetřování, čím více postupujete v odkrývání případu, tím více na vás začínají vylézat " kostlivci ze skříní " a nikdy nevíte, kterému politikovi a nadřízenému šlápnete na kuří oko.....Skvělý scénář, vynikajícím způsobem propracované charaktery jednotlivých postav a následně zahrané, úžasným způsobem vykreslené prostředí dělají pro mě z tohoto svěžího dílka horkého kandidáta do mých TOP seriálů. Uvidíme po druhé sérii, zda-li tvůrcům nedojde dech. Já pevně věřím, že nikoliv...... p.s. dostat v mládí takovýto výklad hraní šachů jako jeden z hrdinů snímku, mohl mít svět o jednoho velmistra více a pevně věřím, že i samotný Kasparov by se silně ošíval a potil za stolkem :o) p.p.s. 2. série dokoukána. Tvůrcům rozhodně DECH nedošel, takže již nic nebrání tomu, aby tento seriálový skvost putoval do mých TOP..... ()

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Lidé z HBO, smekám před Vámi. Po Sopranos je tu další skvost, který v mých očích překonal i můj velmi oblíbený Brotherhood...The Wire je dokonalý mix krimi a mafiánského žánru. Setkáváte se zde s postavami z různých světů - od narkomafiánů, obyčejných feťáků, dealerů, policistů, politiků až po dokaře z baltimorského přístavu. Možná si myslíte, že jeden seriál takové množství postav nemůže obsáhnout...Omyl. Všechno drží pohromadě a jde o tak brilantně a věrohodně napsaný seriál, že to vyráží dech. Politické intriky v nejvyšších patrech policie, korupce, narkomafie a speciální vyšetřovací tým, která proti tomuto všemu musí bojovat. A jeho největší zbraní je wire - odposlech:-) Stringer Bell a McNulty 4EVER;-) P.S Pamatujete ve filmu 25. hodina policajta, který umí slovo shit říct stejně procítěně jako mexický fotbalový komentátor slovo gól? Tak vězte, že ve Wire se tohoto herce dočkáte, stejně jako jeho Shiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiit :-))) ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Strhující detektivní seriál v intencích té špinavé, drsné, staré školy. Politicky nekorektní freska života v chudinské čtvrti amerického (západního) velkoměsta se vším tím svinstvem ukrytým někde pod povrchem věcí - zločinnost, drogy, korupce, nezaměstnanost, kariérismus, poměry u policie, justice atd. Kriminálka z rodu těch opravdových, která jde ve stopách amerických drsných detektivek 70. a 80. let a které se dá bezmezně uvěřit. Hlavní hrdina Jimmy McNulty je následovník třeba takového Franka Serpica, jen je jeho pohled mnohem realističtější a také je dobře vidět, kam se za ty roky posunul daný žánr. Fascinující je především ta drobnokresba jednotlivých charakterů, z níž vyvstává složitý popis vazeb a propojení jednotlivých sociálních a profesních sítí, které pak tvůrci promyšleně a skutečně mistrovsky skládají do obrazu fungování opravdu složitého a komplexního systému. The Wire je zřejmě nejpopisnější a nejpřesnější rozklíčování vazby klientelismu, korupce, propojení zločinu, byznysu a politiky, kariérismu a dalších negativních stránek západní demokracie, jaké je možno na televizních obrazovkách vidět. Díky bohu, že se takovéhle věci ještě dnes, ve věku všech těch ,,Kriminálek dosaďsiamerickévelkoměsto", točí... Chci šestou sérii! Série 1: 100%, série 2: 90%, série 3: 90%, série 4: 100%, série 5: 100% Podobné seriály: Policejní odznak PS: Tak The Wire už byl citován i v Simpsonových, konkrétně v 11. epizodě 24. řady... :-) ()

Galerie (595)

Zajímavosti (35)

  • Postava mumlajícího Reginalda 'Bubblese' Cousinse (Andre Royo) byla inspirována skutečným baltimorským feťákem téže přezdívky. Když byl v 70. letech zatčen za krádež, začal s policií spolupracovat jako informátor. Jeho tipy vedly během několika desítek let ke stovkám zatčení. Za každý tip si vydělal alespoň 50 dolarů. Jeho fotografická paměť a schopnost nenápadně zapadnout do situace ho dělala jedním z nejlepších ve městě. Metodu při prodávání klobouků (vkládal klobouk předem domluvené barvy na hlavu podezřelého) skutečně používal i v reálném životě. (Sonnik)
  • Jizva, kterou má herec Michael Kenneth Williams (Omar Little) přes celou tvář, je reálná. Jde o následek zranění, ke kterému přišel hned na začátku filmové kariéry. Den po svých 25. narozeninách se připletl do pouliční rvačky v Bostonu, během níž byl pořezán žiletkou. Jizva se stala jeho charakteristickým rysem, díky němuž začal získávat role gangsterů ve videoklipech a později ve filmech. (Woodstock)
  • Tvůrci po 3. sérii nabízeli HBO seriálový politický spin-off o politikovi Tommym Carcettim. HBO sice scénář zaujal, ale jeho zástupci nechtěli mít místo "jednoho seriálu z Baltimoru, který nikdo nesleduje" hned dva, a tak projekt zavrhli. Některé nápady ze zamýšleného spin-offu byly nicméně použity do čtvrté a páté sezóny. (DaViD´82)

Související novinky

Lance Reddick zemřel ve věku 60 let

Lance Reddick zemřel ve věku 60 let

17.03.2023

Šok a obrovská tragédie. Tak nějak by se dala popsat nečekaná zpráva o smrti herce Lance Reddicka, jemuž bylo pouhých 60 let. Hvězda nespočtu seriálových a filmových rolí se zapsala do paměti diváků… (více)

Zemřel herec Michael K. Williams

Zemřel herec Michael K. Williams

07.09.2021

Ve věku 54 let tragicky zemřel známý charakterový herec Michael Kenneth Williams. Jeho nejslavnější rolí se jednoznačně stala postava Omara z chváleného seriálu The Wire – Špína Baltimoru. Objevil se… (více)

Tvůrce The Wire chystá nové policejní drama

Tvůrce The Wire chystá nové policejní drama

08.03.2021

Snad žádné jiné policejní drama nestojí v tolika seriálových žebříčcích na prvním místě, jako epická drogová sága The Wire – Špína Baltimoru. Její tvůrce David Simon začínal jako novinář pokrývající… (více)

Reklama

Reklama