Reklama

Reklama

The Wire - Špína Baltimoru

(seriál)
  • USA The Wire
USA, (2002–2008), 59 h 27 min (Minutáž: 55–93 min)

Tvůrci:

David Simon

Hrají:

Dominic West, John Doman, Clarke Peters, Frankie Faison, Deirdre Lovejoy, Wendell Pierce, Lance Reddick, Andre Royo, Sonja Sohn, Seth Gilliam, Aidan Gillen (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(5) / Epizody(60)

Tento realistický kriminální seriál z produkce HBO, jehož autorem je scenárista David Simon, tvůrce trojdílné minisérie The Corner, oceněné prestižní cenou Emmy, vypráví o vyšetřování případů spjatých s drogami a vraždami v Baltimore. Sleduje je z nejrůznějších úhlů, jak očima policie, tak těch, co stojí proti ní, a zachycuje svět plný úskoků i stálého sledování, v němž lze snadno překročit tenkou hranici mezi dobrem a zlem, zločinem a trestem. První řada se soustřeďuje na leckdy marné úsilí policie infiltrovat se do drogového kartelu v západním Baltimore, v jehož čele stojí Avon Barksdale a jeho pobočník Stringer Bell. (HBO Europe)

(více)

Recenze (379)

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Pokud se Vám nebude líbit prvních pár dílů, kašlete na to. Ono to nakonec přijde a dáte jednu sérii za druhou, tak jako já, to mi věřte. A vlastně si ani nikoho nemusíte oblíbit. Tady se totiž nehraje v rukavičkách a už vůbec ne čistě. A je úplně jedno, jestli jste politik, novinář, policajt, nebo obyčejný, drogový pěšák. Všichni si jedou to svoje a když je potřeba, neváhají udělat cokoliv, jen aby se dostali ke svému cíli. Takové krutě nastavené, naprosto realisticky natočené zrcadlo o tom, že ať jste na kterékoliv straně barikády, ve finále to hlavně z morálního hlediska vyjde skoro nastejno. Geniální seriál, který mi po těch 60 hodinách sledování bude moc a moc chybět. ()

evilmind 

všechny recenze uživatele

Určitě jeden z nejlepších kriminálních seriálů, co jsem viděl, ne-li vůbec nejlepší. Nejsou tu žádná ohromující zatčení, geniální dedukce nad nalezeným střepem nebo chlupem, kriminalistické geek hračky ani úchvatní kladní hrdinové. Drsná show ale ukazuje, jak to na amerických ulicích nejspíš vypadá doopravdy, bez obvyklého televizního pozlátka. Svět, kde vám peníze koupí cokoliv, zkorumpovaný je skoro každý, násilí je univerzální odpověď, a jak policajti tak kriminálnící jsou často jen figurky na šachovnicích mocných, v politických hrách, které ani nemají šanci pochopit. Svět, před kterým není úniku, plný bitev, které nejdou vyhrát. Dal jsem všech pět sezon v maratonu najednou, a tak můžu celkem odpovědně prohlásit, že s výjimkou lehce problematické druhé řady si seriál drží úroveň až do konce, kde negraduje do žádného happyendu - byť třeba Bubblesův osud by takovým malým zázrakem o cestě ze dna aspoň k jakýsi normalitě být mohl. Každopádně vynikající záležitost. ()

Reklama

Šakal 

všechny recenze uživatele

Zapomeňte na kriminálky, které vám servírují naše televizní stanice, kde se to hemží modelkama, nagelovanýma frajerama, případy se řeší " do 48 hodin ", takhle to skutečně chodí, tohle je ŽIVOT. Po počátečním si zvykání na pomalejší tempo a seznámení se s hlavními hrdiny se vám s každým dalším dílem tento seriál dostává čím dál tím více pod kůži a vy máte stále větší a větší problém.... říci si pro dnešek STOP :o) Drogový dealeři z Baltimoru versus protidrogová jednotka. Nekonečný, nerovný boj, kdy čím hlouběji se noříte do vyšetřování, čím více postupujete v odkrývání případu, tím více na vás začínají vylézat " kostlivci ze skříní " a nikdy nevíte, kterému politikovi a nadřízenému šlápnete na kuří oko.....Skvělý scénář, vynikajícím způsobem propracované charaktery jednotlivých postav a následně zahrané, úžasným způsobem vykreslené prostředí dělají pro mě z tohoto svěžího dílka horkého kandidáta do mých TOP seriálů. Uvidíme po druhé sérii, zda-li tvůrcům nedojde dech. Já pevně věřím, že nikoliv...... p.s. dostat v mládí takovýto výklad hraní šachů jako jeden z hrdinů snímku, mohl mít svět o jednoho velmistra více a pevně věřím, že i samotný Kasparov by se silně ošíval a potil za stolkem :o) p.p.s. 2. série dokoukána. Tvůrcům rozhodně DECH nedošel, takže již nic nebrání tomu, aby tento seriálový skvost putoval do mých TOP..... ()

sta 

všechny recenze uživatele

už po pouhých dvou dílech, kdy se v podstatě ještě nic nerozjelo, je zcela jasné, že The Wire patří mezi to vůbec nejlepší ze současné seriálové tvorby americké provenience. bohaté, hutné a komplexní jako román, vůbec se nehraje na nějaký efekt, ale jde se na samou dřeň problémů současné Ameriky. jasně, že mám rád LOSTy, Dextera (ten má s The Wire mnoho společného), Prison Break, Heroes a podobné seriály, The Wire je však poráží tím, jak nenápadně se postupně zahryzává do divákovi mysli, nehraje na laciné ukončení epizody v nejvypjatějším momentu a přesto od něj nelze odtrhnout oči.. a ani mysl, protože po jeho skončení se vrací pořád zpět.. tohle je mistrovské dílo amerického seriálu! ()

Mkqp 

všechny recenze uživatele

Wow wow wow a ještě jednou wow. Žánrová dokonalost ve své nejčistší podobě. Na The Wire nemůžu reagovat jinak, než skládáním poklon a pěním ód. Řemeslné veledílo ve všech ohledech. Práce zainteresovaných složek, děj, dějová psychologie, psychologie postav, příběh a v neposlední řadě scénář, z kterého jsem téměř omdléval, utváří z The Wire nejkomplexnější seriál, jenž jsem v tomto žánru viděl. Všechny herecké výkony byly na výbornou. Navíc jsem si i přes nespočítatelné množství postav dokázal spoustu oblíbit. Jde cítit, že opravdu žijí vlastním životem, mají koníčky, zvyky, oblíbené věci, minulost a jsou natolik reálné, že utváří vlastní sofistikovanou a fungující společnost. Nejvíc mě zaujal Idris Elba a Dominic West (ten jeho přihlouplý úsměv byl super :D). Další desítky oblíbených postav jsou v nevelkém závěsu. Snad první seriál kde není třeba téměř žádného soundtracku k navození silné atmosféry a kde se mi i bez něj tvořila na těle obrovská husina. Určitě doporučuji všem kdo mají rádi tento žánr ()

Galerie (595)

Zajímavosti (35)

  • Detektiv Ed Norris hraje v seriálu sám sebe. U newyorské policie pracoval 20 let, později zastával post komisaře v Baltimoru a také působil jako náčelník marylandské státní policie. Později byl odsouzen za zločin a strávil půl roku ve vězení. Poté se živil jako hlasatel v rozhlasové stanici. (Hoonza)
  • Jizva, kterou má herec Michael Kenneth Williams (Omar Little) přes celou tvář, je reálná. Jde o následek zranění, ke kterému přišel hned na začátku filmové kariéry. Den po svých 25. narozeninách se připletl do pouliční rvačky v Bostonu, během níž byl pořezán žiletkou. Jizva se stala jeho charakteristickým rysem, díky němuž začal získávat role gangsterů ve videoklipech a později ve filmech. (Woodstock)
  • Herec Dominic West (Jimmy McNulty) zobral rolu len preto, lebo mu jeho agent povedal, že show nevydrží viac ako jednu sériu. (Kaceris)

Související novinky

Lance Reddick zemřel ve věku 60 let

Lance Reddick zemřel ve věku 60 let

17.03.2023

Šok a obrovská tragédie. Tak nějak by se dala popsat nečekaná zpráva o smrti herce Lance Reddicka, jemuž bylo pouhých 60 let. Hvězda nespočtu seriálových a filmových rolí se zapsala do paměti diváků… (více)

Zemřel herec Michael K. Williams

Zemřel herec Michael K. Williams

07.09.2021

Ve věku 54 let tragicky zemřel známý charakterový herec Michael Kenneth Williams. Jeho nejslavnější rolí se jednoznačně stala postava Omara z chváleného seriálu The Wire – Špína Baltimoru. Objevil se… (více)

Tvůrce The Wire chystá nové policejní drama

Tvůrce The Wire chystá nové policejní drama

08.03.2021

Snad žádné jiné policejní drama nestojí v tolika seriálových žebříčcích na prvním místě, jako epická drogová sága The Wire – Špína Baltimoru. Její tvůrce David Simon začínal jako novinář pokrývající… (více)

Reklama

Reklama