Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Nenápadný vzpěrač emigruje, překoná nepřízeň osudu a dotáhne to až na olympiádu. Biografický film o Naimu Süleymanoğluovi a jeho úsilí o lepší život pro všechny okolo. (Netflix)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (20)

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Maximum, protože mě to nadchlo, bylo to o událostech, které jsem neznal a sportovci, kterého jsem neregistroval (což bylo možná dobře, protože jsem k filmu přistoupil z čistou hlavou a mohl si okousávat nehty). K Turecku jsem spíš kritický, vzpírání mě jako sport vůbec nezajímá, přesto jsem ale nedokázal necítit respekt. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

Je to miestami dosť patetické, až príliš sa tlačí na citovú strunu, ale inak je to výborne spravený životopisný film o o Naimovi Süleymanoğluovi (z bulharského donútenia Naum Šalamov), najlepšom vzpieračovi všetkých čias, Je až neuveriteľné, čím si v živote prešiel. O utláčaní Turkov v Bulharsku v druhej polovici 80. rokov som nemal ani potuchy, je to pre mňa dosť prekvapujúce. Paradoxne sa zrovna Turci mohli aspoň chvíľu prezentovať ako tí utláčaní, čo je trochu úsmevné a dosť to zaváňa tureckou propagandou (treba nejako prekryť historické hriechy). Pobavila ma výborná scéna s Američanmi ponúkajúcimi americký sen, ktorí sa tvárili ako páni sveta a mysleli si, že si môžu kúpiť kohokoľvek. Aké výstižné. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Naim Suleymanoglu, trojnásobný olympijský víťaz a sedemnásobný majster sveta vo vzpieraní a jeho životný príbeh, ktorý sa už skončil. Aj kvôli tomu tento film vlastne vznikol. Ukazuje sa jeho športový rast od detstva, nezabúda sa ani na sprievodné politické udalosti. Podoba herca s originálom - sú takmer na nerozoznanie. Vynikajúca sprievodná hudba, no keďže to nie je môj obľúbený šport a navyše sa tu rieší údajná diskriminácia Turkov v Bulharsku, nechávam to na priemere. ()

celticek 

všechny recenze uživatele

Velmi přeceňovaný film. Zbytečně dlouhé. Defacto by se to v pohodě vlezlo do 90 minut. Normálně bych tomu dal klasicky 3 hvězdy, protože úplný propadák to není, ale hrozně mi vadila očividná turecká propaganda. Chudáčci Turkové a současný diktátor Erdogan. Film na politickou objednávku. Sportovní výkony samozřejmě nezpochybnitelné. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Za mě velmi nadhodnocený film, který určitě velkému procentu lidí nesedne. Od začátku jsem byl skeptický kvůli nikterak zkušeným tvůrcům, hercům a stejně tak turecké tvorbě, která se nejspíš neřadí k té lepší. A po pár minutách se všechny body začaly naplňovat. Turecký dabing nepůsobí dobře, film pojednává více o celém tehdejším turecko-bulharském konfliktu, který jde úplně mimo mě a nebaví mě, herecky je to podprůměrné a to, že příběh může být scénáristicky či emocionálně silný za mě film rozhodně nezachrání. Nedal jsem to ani do konce, stopáž 150 minut je přestřel a ačkoliv věřím, že se najdou fanoušci, kterým se film bude líbit, za mě je to ztráta času pro hodně vytříbenou skupinu lidí, která je ochotna přetrpět turecký filmový zážitek, jen aby dostala zajímavý příběh olympijského sportovce. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (1)

  • Ve filmu to není zmíněno, ale Turecko zaplatilo Bulharsku jeden a čtvrt milionu amerických dolarů. Bulharsko nepodalo veto a Naim Süleymanoğlu (Hayat Van Eck) pak mohl na olympiádě v Soulu 1988 reprezentovat Turecko. (Jirka_Šč)

Reklama

Reklama