Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ze Západního Berlína se naší rozvědce ohlásí agent Stardust a žádá o schůzku. Na místo je vyslán Hradec a Zeman ho kryje. Hradec se při setkání se Stardustem (Hacklovou milenkou Bízovou) dozví o tajných seznamech, které má majitel baru White Lines Arnold Hackl ve svém trezoru. Jedná se o trojské koně, lidé na seznamu totiž mají být využiti pro sabotáž a špionáž v Československu. Hradec za dramatických okolností seznamy získá a přiveze do Prahy... Zdroj: Kniha Daniela Růžičky: Major Zeman – propaganda nebo krimi? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (22)

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kvalitní díl - velmi silné čtyři hvězdičky. Tvůrci chtěli seriálem oslavit celý SNB, proto dokonce zapojovali kriminalistu Zemana do špionážních akcí, zde dokonce v samotném Berlíně. Ve skutečnosti něco takového těžko mohlo připadat v úvahu. Navíc důležitý dokument z Hacklova trezoru veze Zeman s sebou během jízdy rychlíkem. Hradcovy bitky s Hacklovými kumpány jsou super, rovněž odzbrojení Hackla Hradcem. Skladba Wirf ab das Faltenkleid je působivá a k striptýzovým scénám se hodí. Kvalitou tento díl řadím na konec první desítky, ze druhé řady se jedná o čtvrtý nejlepší díl (po Konci velké šance, Kvadratuře ženy a Kleštích). ()

špaček421 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zeman goes west. Sequens se tu zjevně snažil o československou bondovku v hlavní roli s machrem největším Jirkou Hradcem. Vše se točí okolo modelky Rázlové, která je teď paničkou nabarveného Hackla Holého, a zároveň nejlepší československou agentkou. Hackl společně s komplici Josefem Bláhou (tak tu konečně máme i pana Brůžka) a Ladislavem Křiváčkem vede striptýzový klub, který ve skutečnosti slouží jako zástěrka pro protisocialistické konspirace. Do toho ovšem přijíždí Zeman na jakousi konferenci, o které od jeho příjezdu na západ vůbec neslyšíme, a spojuje se s Jirkou Hradcem. Ten se spojuje s Rázlovou. Tu sleduje Hackl, který nic netuší, ale žárlí, tak nechá Bláhou a Křiváčkem Hradce zmlátit v metru. Hradce však velmi zajímá obsah Hacklova trezoru... Do toho se tu ještě motá jako vždy rozšafný Josef Bek, který se těší na velké tóčo v Berlíně, a redaktor ČST Svatopluk Matyáš - o nich se více dozvíme příště. Na závěr dostaneme honičku v autech - třicítkou v prázdných ulicích. A několikrát během dílu německý song zpívaný během striptýzu (na nahotu se netěšte už vůbec, to je snad jasné). Pořád dokola. Mimochodem slyšíme hrát housle, ale v kapele smyčce nejsou, zato jsou tam saxofony, které slyšet nejsou. Natolik je saxofon buržoazní nástroj. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Řeklo se, že jsi u nás nezaplatil, tak ti to spočítáme tady." Místo činu: Západní Berlín. Padouši: Hackl, Fanta, Böhm. V hlavní roli: Bond, James Bond. Tedy vlastně Zeman, Honza Zeman, Taky ne, takže Hradec. Jirka Hradec. Zeman jenom dojel vlakem do Berlína, absolvoval jednu schůzku a občas dělal, že nezná Hradce. Takže Honzův případ to tak úplně nebyl a kabaret mě nikdy moc nebavil, ale musím ocenit, kterak Honzík Böhmů předváděl tanečnicím svůdnost pohybu a vynikající byl kamarádíček Dr. Salaba, jehož dobrá nálada v pohodě přebila celou tu špiónskou story. ()

regentor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Začátek 60. let 20. století se v Československu nese na vlně lehkého celospolečenského uvolnění. Tak alespoň vypadá atmosféra z novinových článků a filmových žurnálů. Zdání však klame. Kontrarozvědka dostává informace z různých zdrojů od svých agentů, že protivník šikuje velkou akci namířenou proti ekonomickým i politickým zájmům v ČSSR. Když se ohlásí jeden z nejlepších zvědů , agent "Stardust" a žádá o naléhavé setkání v Berlíně, rozjíždí se v Praze akce na rozpracování hesla: White lines.Kalina s Žitným pozvou Zemana na schůzku , ten totiž cestuje do Berlína na kriminalistický kongres. Dostane však příkaz situaci jen monitorovat , protože do hlavního města Německa míří i jeho starý známý ...Tento díl popisuje situaci v Evropě ještě před vznikem "Berlínské zdi" kdy informace, vynálezy a výzkum mají nesmírnou cenu .Jedni je chtějí získat, druzí chránit.Nic nového ani v dnešním , současném, světě. Solidní špionážní díl , který je zároveň úvodem do dalších událostí které v této linii dojdou vyvrcholení o dva roky později ve snímku Modrá světla. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na československé poměry nebývale dobře zvládnuté špionážní drama. Ostatní snímky tohoto žánru v naší produkci vyznívaly nechtěně vtipně, akce byly nedůvěryhodné a příběh mírně řečeno plaval na vodě, ale zde je veškerá špionážní činnost uvěřitelná, rvačky mají solidní choreografii a automobilová honička má i správné napětí. Nezvykle odvážné jsou i scény ze stripbaru, není proto divu, že se odvázal i Zdeněk Liška a pro tento díl složil hudbu takřka Skoumalovsky hravou. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (9)

  • Keď sa major Zeman (Vladimír Brabec) vracia z Berlína do Prahy, tak je zo staničného rozhlasu ohlásený príchod vlaku "Hungaria". Vlak má ale označenie "Pannonia Expressz". (mikinko51)
  • Jediné lietadlo, ktoré v epizóde účinkuje, je McDonnell DC-9 švédskej leteckej spoločnosti SAS (Scandinavian Airlines). V roku 1961, keď sa epizóda odohráva, ešte neexistovalo. Vzlietlo v roku 1965 a SAS ho nasadilo na linky až koncom 60. rokov. Takisto údajné letisko v Berlíne je pražské letisko Ruzyně, kde bola táto vyhliadková terasa v rokoch 1946-1991. (Fredy.Tukot)
  • Když se Jan Zeman (Vladimír Brabec) vrací vlakem z NSR na pražské Hlavní nádraží, očekává ho tu mjr. Žitný (František Němec) a plk. Kalina (Miloš Willig). Za nimi můžeme vidět lokomotivu T478.3 (přeznačeno na řadu 753) zvanou „Brejlovec“. Epizoda se odehrává v roce 1961, ovšem projekt lokomotivy byl vypracován až v roce 1967 a do výroby se dostala o rok později. Navíc nemá zmíněný „Brejlovec“ původní zelenokrémový nátěr, ale pozdější karminové provedení. (Robbi)

Reklama

Reklama