Reklama

Reklama

Božská Julie

  • Kanada Being Julia (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film natočený podle románu W. Somerset Maughama Theatre adaptoval držitel Oskara, Ronald Harwood (Pianista). Opojná kombinace rozpustilé komedie a bolestného drama, v hlavní roli Anette Bening jako půvabná a okouzlující herečka Julia Lambert. V Londýně 1938 je Julia Lambert na vrcholu - jak po fyzické stránce, tak i z hlediska kariéry. Její úspěšná divadelní kariéra a její manželství s pohledným impresáriem Michaelem Gosselynim (Jeremy Irons) pomalu zabředává do šedi běžných dnů a přestává ji naplňovat. Julia touží po změně, rozruchu a jiskření. Znenadání vstoupí do jejího života Tom Fennell (Shaun Evans), mladší muž, který je jejím velikým obdivovatelem. Tomova bezprostřednost a nadšení jsou pro Julii neodolatelné, a tak se rozhodne podat tomuto vášnivému dobrodružství, který je nejlepším lékem na krizi středního věku. Život se pro ni stane najednou zajímavější a vzrušující, dokud se ji mladý milenec nepokusí bezcitně degradovat do vedlejší role. Ale jednoho večera Julia všechny přesvědčí, že je daleko lepší herečka, než si mohou představit. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (110)

gabin(a) 

všechny recenze uživatele

Film je určitě lepší než knížka, vím, že když jsem kdysi dávno knížku četla, tak jsem si říkala, že Julie měla docela štěstí, že její konkurentka byla tak blbá a tím pádem pro protřelou herečku nebyl problém ji snadno a elegantně převálcovat. V knížce mi Julie přišla ještě o dost nesympatičtější než v tomto filmu. No, nebudu rozebírat zápletku a pouštět se do teorií, proč muži opouštějí zralé a samozřejmě naprosto dokonalé ženy kvůli mladým husám (tak to přece vždycky je, že?) a raději pochválím precizní režii, kameru a herecké výkony, včetně té husičky, ta už blbější být nemohla...3* a půl. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

"K čertu s tím, paní Lambertová, nevypadáte tak zle." Annette Bening hrála ukrutně nádherně a závěrečná scéna mě zcela odzbrojila. Klobouk dolů za její herecký výkon, byla kouzelně zamilovaná, ztřeštěná, milující matka, tápající, rozkolísaná manželka a herečka, která se hledala, až se našla. Dokonalé dílo s dokonalou atmosférou, hudbou, kostýmy.........ještě jsem to nerozdýchala, komentář snad časem doplním o další superlativy ostatních herců, ale rozhodně Vám Božskou Julii doporučuji. ()

Reklama

wikus 

všechny recenze uživatele

Božská Julia stvárnená božskou Annette. Ešte nikdy ma neočarila tak ,ako v tomto filme. Do toho sa pridal aj krásny dej vsadený do môjho najobľúbenejšieho filmového obdobia/prostredia, kostými, hudba,a nemám dôvod prečo nedať 5*:).Posledná divadelná scéna bola pre mna čerešničkou na veľmi chutnej a vydarenej torte. Krásne. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Božská není pouze Julie, ale i Annette Bening, která zde podává vynikající výkon starnoucí divadelní herečky na vrcholu. Vůbec stojí tato adaptace divadelní hry "Julie, ty jsi úžasná" za vidění hlavně kvůli hercům, jelikož děj jako takový není nic zvláštního, byť závěr je rozhodně povedený. I režie Istvána Szabó působí spíše jako záznam dražší divadelní inscenace, což v tomto případě není vůbec na škodu, ba právě naopak. ()

francis 

všechny recenze uživatele

Dlouho mi film připadal jako trochu samoúčelná a předvídatelná hra s postavama, jejíž smysl mi trochu unikal a já ani neměl pocit, že bych po něm měl pátrat... Ovšem poslední půlhodina můj pohled radikálně změnila a zpětně dala smysl celýmu ději. Moc zajímavě vystavěnej film. Navíc režisér dokázal využít toho, že měl k dispozici skvělý herce. I díky nim je závěrečná katarze tak působivá. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (5)

  • Kameraman Lajos Koltai (Malena) získal nominaci na Evropských filmových cenách. (imro)
  • Annette Bening si za svůj výkon vysloužila na Mezinárodním festivalu v Bangkoku cenu Golden Kinnaree. Podělila se ale o ní s Aňou Geislerovou, která okouzlila tamější porotu svým výkonem ve snímku Želary (2003). (imro)
  • William Somerser Maugham (1874 – 1965) vycházel z naturalismu a patří k nejvýznamnějším anglickým spisovatelům 20. století. Je autorem například životopisu Paula Gaugaina s názvem „Měsíc a šesták“, ale psal také cynické společenské komedie jako „Vážený člověk“ a „Cézarova žena“. Věnoval se také literárně-kritickým studiím, zejména o anglických a francouzských romanopiscích. (imro)

Reklama

Reklama