Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jacku Crabbovi je asi sto dvacet let, když reportérovi začíná vyprávět příběh svého života. Jako malý kluk byl po přepadení skupiny osídlenců západu vychován kmenem Čejenů. Pak se vrací zpátky mezi bílé a stává se pistolníkem a obchodníkem. Později si bere za ženu indiánku. Když je kmen, mezi jehož členy žije, vyvražděn, nechává se najmout jako stopař armády, kterou vede úhlavní nepřítel indiánů – generál George Armstrong Custer… Scénář k slavnému filmu napsal Calder Willingham podle románu spisovatele Thomase Bergera. Společně s ním režisér Arthur Penn pojal svůj western velmi neobvyklým způsobem. Prokládá vše humorem, ironií a burleskními prvky. Příběh Jacka Crabba přitom zachycuje část americké historie druhé poloviny devatenáctého století bez příchuti všech zbytečných mýtů. Podobně jako jiný slavný snímek Tanec s vlky, opouští tradici hodných bělochů a zlých indiánů, kreslí americké občany rudé pleti jako důstojné lidské bytosti, jako národ s vlastní civilizací, který musel projít nelítostnou genocidou. Film zaujme zpracováním, realistickou i poetickou kamerou, hereckými výkony a dodnes patří mezi nejlepší díla tohoto žánru. Roli Jacka Crabba pozoruhodným způsobem ztvárnil Dustin Hoffman. V dalších úlohách se představí Faye Dunawayová a Martin Balsam. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (394)

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Calder Willingham .. Unikátní westernový kousek, který jsem do svojí filmotéky zatraceně dlouho sháněl. Dustin Hoffman jako Forrest Gump divokého západu. A tím začalo mé období .. smíchu. Celý retrospektivně vyprávěný děj (snad jediná vada na tomto častém zarámování vyprávění je to, že příběh vypráví sto jednadvacetiletý muž, kde opravdu nechápu význam toho věku) je protkán tolika milníky a dějovými zvraty až jde hlava kolem. Některé jsou dosti absurdní, jiné odpovídají surové historii, ale všechny jsou podány s obrovskou porcí nadhledu a potřebné nadsázky. Bavil jsem se královsky. Scénáristicky i režijně je snímek zvládnutý bezvadně, ba excelentně. Dustin Hoffman v nejlepší roli záři ať jako chlapec či stařec, Faye Dunaway je při prvním výstupu tak božsky přitažlivá, že jsem se také zamiloval na první pohled a indián Chief Dan Georgie si střihne vskutku mistrně dokonalý prolog před odchodem do věčných lovišť. Bylo to velkolepé obcování. 100%. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Rámcová kompozice reminiscencí starého muže coby indiánského Forresta Gumpa, který determinován ne svým nízkým IQ, ale svým nízkým vzrůstem prochází americkými dějinami a vidí svět jednou očima Čejenů - lidských bytostí s mravním ukotvením a smyslem života hluboko vštěpeným v cyklech přírody, podruhé očima bělocha s hlavou plnou mravního nihilismu a racionalitou vlastníka bubínkového revolveru a opakovačky, který se náhodou potkává tu s generálem Custerem, tu s pistolníkem Billem Hickokem či Buffalo Billem, bojuje v Custerově armádě u Little Big Hornu a prožívá život jakoby z učebnice dějepisu. Učebnicí tenhle film ale rozhodně není. Je to spíše svět pohádky či mýtu. Narační svět indiánské reality (bojovník bojuje dál i po té, co mu byla uříznuta hlava, Stará kůže je neviditelný, Jacku Crabbovi je snad 120 let...) funguje jako zcela jiný rámec, než který dává opodstatnění životům uvnitř naší kultury. Každopádně kultura Čejenů byla morálně na úrovni té současné západní (emancipace homosexuálů, vztah k přírodě, lidská práva...). Malý velký muž je rozhodně zajímavým pohledem na svět, o kterém toho velmi málo víme a ještě navíc s plno předsudky a mýty. Demýtizační western, jeden z předchůdců třeba Tance s vlky, který líčí americké dějiny trochu jinak, než jako hrdinský a čestný boj bílých mužů. Malý velký muž. Velký velký film. Moje srdce kroužilo jako jestřáb... Podobné filmy: Tanec s vlky, Poslední Mohykán, Mé srdce pohřběte u Wounded Knee ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Velmi netypický, ale výborný western. Dustin Hoffman zde podává vynikající herecký výkon. Ve filmu se střídají velmi komické situace s velmi tragickými. A také v tomto westernu uvidíte to, co v žádném jiném jste nikdy neviděli: indián chodící pozpátku, indiánský gay, indánskou "bigamii" a spoustu jiných věcí. Arthur Penn je holt machr na netradiční westerny (dále např. "Zastavení na Missouri"). Kniha je sice lepší než film, ale i tak na hodnocení to u mě nic nemění. "Malý velký muž" je určen jak pro příznivce, tak i pro odpůrce westernů. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Malý velký muž je příjemně nadnesený jako komedie, nesmírně poutavý jako lidské drama a skutečně mimořádný jako dobrodružný western. Už jen to svědčí o vyjímečnosti tohoto krásného příběhu, který za těch 42 let ani o den nezestárnul a který by si za svůj námět a myšlenku účast v top200 jednoznačně zasloužil. Dustin Hoffman je opravdu skvělý, podává asi svůj nejlepší výkon po Rain Manovi a jen těžko bychom si dnes mohli představit osudem nepolapitelného Jacka Crabba bez jeho nevinné a odhodlané tváře. Ovšem tak jako on září před kamerou, tak i Arthur Penn předvádí velký režisérský koncert a podařlo se mu vtisknout do vyprávění takovou škálu pocitů, barev a emocí, že i těch 140 minut se zdá být zatraceně málo. Kde jsou všechny oscarové nominace, minimálně pro režii a Hoffmana...? ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Dostali mě, Jacku, nic víc. Život obsahuje zrnko rizika.“ - „Vy nepoznáte, kdy jste poražený.“ - „Poražený? Já nejsem poražený! Jen natřený dehtem a obalený peřím!“ Ve výsledku byla ovšem neporazitelná spíš hlavní postava, která měla snad 9 kočičích životů. Malý velký muž je docela netypický western. Hlavním hrdinou (obrovský a náležitě využitý prostor pro Hoffmana), způsobem vyprávění/členění, občasným humorem a celkovým nadhledem. Délka není zrovna moc divácká, na druhou stranu nudit se nezačnete, na to Penn vypráví až příliš zajímavě. Některé pasáže jsou vyloženě parádní, nejvíc se mi líbilo pistolnické období (budu se muset naučit nasazovat hadí pohled!), které jsem téměř celé prosmál. Jediný problém Malého velkého muže vidím v tom, že sice funguje většina jeho jednotlivých části, ale jako celek už film diváka tolik nestrhne, proto s hodnocením skončím „jen“ na silných 4*, jinak velká spokojenost. „To jsem ještě na tomto světě?“ - „Ano, dědečku.“ - „Toho jsem se obával. No...někdy to kouzlo působí, někdy ne.“ ()

Galerie (87)

Zajímavosti (21)

  • Celosvětová premiéra proběhla 14. prosince 1970 v New Yorku. (ČSFD)
  • Hned na začátku filmu při pohledu na kolonu zmasakrovaných kolonistů, leží v popředí „údajně mrtvý“ muž s několika šípy v těle. Tyto šípy se pohybují s tím, jak se muž nadechuje a vydechuje. (mfaky)
  • "Malý velký muž" se jmenoval Indián, který se podílel na zajetí nebezpečného lakotského bojovníka jménem Crazy Horse. (Pradlík)

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Smutný týden v Hollywoodu

Smutný týden v Hollywoodu

01.10.2010

V uplynulých dnech se Smrtka postarala o značnou část smutného sestřihu, který každoročně vídáme na Cenách Akademie. Především odešel legendární Tony Curtis, kterého všichni (kdo ne, ať si doplní… (více)

Reklama

Reklama