Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Držitelka Oscara Emma Stone září v celovečerním filmu Cruella od společnosti Disney. Film se odehrává v době londýnské punckrockové revoluce 70. let a sleduje vzpurné počátky nechvalně proslulé módní darebačky, Cruelly de Vil. Mladá, chytrá a kreativní podvodnice Estella je odhodlaná se prosadit ve světě módy. Spřátelí se s dvojicí mladých zlodějů, kteří oceňují její zálibu v rošťárnách. Jednoho dne se Estelle podaří zaujmout pozornost ohromně šik a děsivě haute módní legendy, baronky von Hellman, jenž ztvárnila dvojnásobná držitelka Oscara Emma Thompson. Jejich vztah však uvádí do pohybu souhrn událostí a odhalení. Estella se rozhodne přijmout svou temnou stránku a stává se drsnou, módní a pomstychtivou Cruellou. (Falcon)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (368)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tohle byla z mých dalších eskort. Dle hodnocení jsem tušil, že to nebude nudný výlet nad Francii a celkem jsem se v odhadu trefil. Jen stále tápu co to jako mělo být. Omladina jásala, protože Cruella byla další hrdinkou, která se může směle řadit po bok Harley Quinn. Bohudík není tak šílená jako bývalá psychiatrička. To, že to celé bylo natočeno pod křídly Disney studia mi už vůbec hlava nebere, ale stačí si vzpomenout na muzikál Zombies a člověk se přestane divit. Jasně, že dnes už v jejich filmech nečekám Donalda, Pluta, Dumba a Sněhurku, ale pořád tak nějak čekám, že to bude pro děti (o kreslené Cruelle ze šedesátek vím). Halt doba je dál, konkurence dravá a tak je třeba omladině servírovat drsnější kousky s drsnějšími hrdinkami. Omladině se film líbil a i já musím uznat, že se to dalo přežít bez úhony a padající hlavy od klimbání. Baronka byla vtipná, ale kdo byl boží byl gay Artie. Ten mne fakt bavil. Tady se český dabing povedl skvěle. Samozřejmě, Disney studio myslelo na všechno z hlediska pohlaví i ras, takže je dílo v tomto ohledu vyvážené a v pořádku. Otázkou je zda to i chápe dětská cílovka  ze zaostalých LBGT+ krajin a republik. Proč to zase píšu? Protože se jeden z vlastních potomků zeptal proč ten pán Artie tak srandovně mluví což jsem musel vysvětlovat já a nikoliv starej Walt ani nikdo další ze studia Disney...  Celkově by mne zajímalo komu byl film vlastně určen. Můj odhad je omladina do 10 let. Pubescenta tohle zajímat nebude, ten si pustí Dunu nebo péčko a pustit si to sám jako dospělý divák bych považoval za naprosto infantilní počin. Zápletka je podivná, ale co se ve filmu podařilo navodit byl ten feeling konce britskejch šedesátek, čemuž napomáhá hromada hitů té doby co provází celý film od Bee Gees po ELO atd... Dávám tedy za 3 obojky od dalmatiních trhačů. * * * ()

Chermy 

všechny recenze uživatele

Je to smutné, docela jsem se po ukázkách těšil a i předchozí film Craiga Gillespie (Já, Tonya) mě mile překvapil. Cruella ale bohužel selhává úplně ve všem. Ani krásné kamerové nálety, perfektní masky a kostýmy, výprava, či skvěle obsazení herci, nedokáží zakrýt fakt, že ten film je strašně hloupý a šíleně nudný! Měl jsem velké obtíže film dokoukat... a hloupost jednotlivých zvratů mě tak o to více mlátila do očí. I samotná proměna ve "zlou", ke které došlo v posteli lusknutím prstů podtrhuje marnost scénáře, který si prostě neví rady s faktem, že by si obecenstvo mělo oblíbit maniakálního psychopata, který touží po kůži štěňátek... Takže hned v úvodu jsou nám dalmatini představení jako krvelačná digitální monstra.... a takhle neohrabaně a hloupě se scénář vypořádává s každou "komplikací"... Neumím si představit, že to je pro děti, ty se u toho ukoušou nudou ještě víc... Já vlastně vůbec nevím pro koho ten film má být... ()

Reklama

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Aj keď ani zďaleka nejde o dokonalý film (má to dlhočizný voice-over v úvode, zišlo by sa to trochu prestrihať, soundtrack by mohol byť precíznejšie zameraný na rok, kedy sa film odohráva, a Emma Stone, hoc je skvelá, Cruellu nedáva až tak uveriteľne ako Estellu), ide ale o mimoriadne štýlovú žánrovku, ktorá unikátne mixuje motívy z pôvodného animovaného filmu (je tam fakt KVANTUM odkazov) do dospelo pôsobiaceho extrémne štýlového filmu. Zároveň prichádza so zaujímavým príbehom "vzniku" Cruelly so skvelou dynamikou s Barónkou (fantastická Emma Thompson). Pritom nejde o nejaké samúčelné temné spracovanie, film je stále vhodný aj pre deti, ale estetika nepodlieza najmenším divákom (podobne ako to platilo napr. pre detské filmy v 80tych rokoch), naopak hudba, kostýmy (motív módy Cruella využíva na 100% a z niektorých módnych kreácií nejde spustiť oči) a výprava sú geniálne nadizajnované a vytvárajú fantastickú atmosféru, pre ktorú sa diváci k filmu budú dozaista vracať aj o 30 rokov (čo si nemyslím, že platí pre verziu s Glenn Close). 9/10 ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

K tomuhle vcelku divnému projektu jsem si až do konce titulků nedokázal úplně najít cestu. Origin disneyovské záporačky je prostě vcelku zbytečný, a kdyby se jednalo o svébytný film o tom, kterak si outsider v jokerovském duchu navzdory společnosti vydobude cestu k sobě samému, nepříjemně vtíravých otázek by razantně ubylo. Jenže se tak nestalo, a tak se ptejme: Dává smysl svět, v němž se nahodile mísí až dickensovská sociální realističnost s komiksově přepálenými charaktery? Je možné prodávat směs seriózně se tvářícího psychologického dramatu, odlehčeného heistu, rodinného dojáku a disneyovského technologického dema s digitálními psy? A proč postava Paula Waltera Hausera fandí zrovna Tottenhamu? Karikaturní figury Emmy Stone a Emmy Thompson samozřejmě hrají jako o život a hází expresivní grimasy na všechny strany, stylizovaný Londýn 70. let se otřásá pod náloží dobového soundtracku a propracované kostýmy udrží pozornost; jenže zároveň je příběh velmi průhledný a předvídatelný (a tam, kde není, tak prostě nedává smysl), zajímavá témata rozpadu osobnosti či sněhurkovského generačního střetu jsou opuštěna skoro rychleji, než se vůbec vynoří, a vzhledem k vcelku temné atmosféře je otázkou, pro jaké diváctvo je snímek vlastně určen. No, já to každopádně nejsem. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Vždy když slyším něco o punkové módě, tak zapláči. Z logiky věci by se nejpunkovější punker, žijící v punku od punku až po punk, prostě coural po ulicích třeba do půli těla, jen v tepláčkách, přichycených vzadu  sichrhajckou, propíchnutou skrz celou půlku prdele, a vepředu leukoplastí, protaženou až na ohořelé a připopoblité hrudní ochlupení. Protože mu je u řitní trhlinky, co si na sebe nastrojil - a jak reaguje okolí. Vše ostatní je póza. Někdy jen tak trochu, aby se zapadalo do skupiny, někdy ku zblití, aby se zbohatlická a rozmazlená sereblita tvářila mocinky cool a odvázaně. Ale k filmu - Krájella Kámen má své světlé chvilky, scénář je na kindfilm nečekaně snesitelný a jsou v tom šikovní pejsekové. Neusnul jsem. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (12)

  • Příběh je založený na pravdě. Film je natočen podle knihy „Sto a jeden dalmatinec“ od Dodie Smith. (Adi3434)
  • Cruella (Emma Stone) sleduje v hotelovej izbe čiernobiely film so ženou, ktorá sa diabolsky smeje. Jedná sa o Betty Lou Gerson, ktorá nadabovala Cruellu v pôvodnom animovanom filme a mnohé charakteristické črty postavy, vrátane onoho smiechu, boli vytvorené práve na základe jej práce v štúdiu počas výroby filmu. (matthew.17)
  • V hotelové scéně, kde Cruella (Emma Stone), Horace (Paul Walter Hauser) a Jasper (Joel Fry) vykrádají některé pokoje, můžeme vidět, jak se Cruella dívá na starý černobílý film s Tallulah Bankhead. Postava Cruelly a mnoho jejich osobnostních nálad bylo založeno na okázalosti Tallulah Bankhead. (lyukassza)

Související novinky

Návrat Cruelly je potvrzen

Návrat Cruelly je potvrzen

14.08.2021

Na přelomu letošního května a června vstoupil do kin hraný spin-off 101 dalmatinů s názvem Cruella a prakticky už pár dnů po premiéře se začalo mluvit o přípravách pokračování. Studio Disney mělo v… (více)

Deváté Rychle a zběsile trhá rekordy

Deváté Rychle a zběsile trhá rekordy

28.06.2021

Vin Diesel a jeho gang dorazili do amerických kin zhruba měsíc po čínské premiéře, a nutno říct, že tak učinili s velkou parádou. Okamžitě totiž stanovili nový pandemický rekord, kdy za první víkend… (více)

Pokračování Cruelly už je na cestě

Pokračování Cruelly už je na cestě

06.06.2021

Studio Disney v poslední době rozhodně neotálí. Nová Cruella, jež vypráví o zrodu excentrické záporačky ze 101 dalmatinů, se totiž pomalu ještě ani nestihla ohřát v kinech ani na streamovací službě,… (více)

Reklama

Reklama