Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poprvé se virus objevil v roce 1967 v žoldáckém táboře kdesi v Zaire. Americká vláda tam svrhla bombu, která ho v jediném okamžiku vymazala z povrchu země. Znovu se virus objeví o třicet let později. Do Zaire odlétá bakteriologický tým americké armády, vedený plukovníkem Samem Danielsem. Jeho varování o závažnosti choroby, která se přenáší dotykem a má velmi rychlý průběh a stoprocentní úmrtnost, nikdo z nadřízených nevěnuje pozornost. Generál McClintock chce celou záležitost ututlat a zbavit se Sama, jehož muži mezitím zjistili, že mají co do činění se supernebezpečným virem. Nazvou ho Motaba, aniž by tušili, že ho generálové už čtvrt století mají v archívu bakteriologických zbraní. Do tuhého začne jít v okamžiku, kdy pašeráci zvířat propašují do USA opičku, která je přenašečem viru Motaba. Objevují se první nemocní. V Bostonu epidemiologové podnikají přísná opatření a podaří se jim zabránit šíření nákazy. Zcela opačná situace je v malém městě Cedar Creek, kam se Sam se svými muži vydává navzdory příkazu generála Forda, aby se do případu nepletl. Nákaza se děsivě šíří a generál McClintock nechá městečko neprodyšně uzavřít a prosadí v bezpečnostní radě radikální řešení. Chce zlikvidovat Cedar Creek stejně jako kdysi tábor žoldáků. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (399)

Anthony 

všechny recenze uživatele

Na začátku se říká "Největší nepřítelem člověka je virus" - na konci filmu tomu věřím. Výborné obsazení, skvělá režie (můj nejoblíbenější film od Petersena), pár nezapomenutelných scén (pokud jste film viděli v kině, musela na vás drtivě zapůsobit právě scéna z kina). Že umí Petersen skvěle gradovat napětí, je vidět hned v úvodu, kdy projíždíme kamerou (už nevím, nebylo to dokonce v jednom záběru?) po výzkumném středisku a sledujeme oddělení se zvyšující se nebezpečností zkoumaných virů. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Mějte soucit, ale jenom z globálního hlediska." Byl jednou jeden vir a ten měl kamarádku opičku, se kterou se vydal na výlet do USA. Kam taky jinam. Je to přece jenom film a svět je v bezpečí. Vlastně byl. V globálním světě už v bezpečí není nikdo, takže jak to vyřešíme? Mě tedy dost bavilo armádní bombový řešení. Armádě já prostě věřím. Taky politikům věřím, protože ti páchají veřejný dobro. Ale mám v případě nemoci věřit i doktorům? Nevím. Ale plukovníkovi Danielsovi bych asi věřil. Patrně proto, že mě bavil a já mám zarputilý zábavný týpky docela rád. A rozhodně nikdy nechci být postavenej mezi volbu, kdy zabitím míň lidí zachráním víc lidí. Takový rozhodování není nic pro mě. Já budu radši chytat opici v lese. ()

Reklama

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Stará dobrá subordinace. Špičkový virový biják s hereckou elitou devadesátých let. Zlá militantní USA vs mikrobi z Afriky a Dustin Hoffman s kamarády někde uprostřed. Petersen napětí umí a protržení obleku nebo nahánění opičky jsou úžasně intenzivní. Na druhou stranu to kazí, dnes už legrační, honičky ve vrtulnících a pitomost některých vojáků. Howardova hudba je skvělá. -Proč se nejdeš trochu vyspat? -Proč nejdeš ty? -Spal jsem v červenci. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Smrtiaca epidémia je veľmi napínavý film. Je tiež čisto komerčný, predvídateľný, so známymi žánrovými klišé a očakávanými zvratmi. Ale je aj zábavný a rýchlo utečie. Takže je to guilty pleasure, keď v takomto filme hrajú áčkové charakterové hviezdy a Hoffman sa tu háda so Sutherlandom o tom, že tí ľudia tam, na ktorých chcú zhodiť bombu, sú američania? Teda nie ľudia všeobecne? No je to sranda, hodná vyššieho hodnotenia, ešte keď to točí navyše Nemec. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Tohle býval můj velmi oblíbený film. Virový detektivní akčňák, který sice lehce zakolísá u závěrečné scénky v helikoptéře, ale sakra - Hoffman by dokázal překecat kde koho, o tom žádná. U tohohle filmu nejvíc oceňuju, že ač se nejedná zrovna o psychologické drama, tak herci k tomu přistoupili velmi zodpovědně a je tu plno opravdu hodně dobrých hereckých výkonů: Russo, Freeman, zloun Sutherland, vynikající Cuba Gooding v roli zelenáče, skvělý Kevin Spacey a v první řadě boží Hoffman, kterýmu i při tom jeho vzrůstu toho vojáka prostě věříte. Tomu, že vláda by se takhle chovala při propuknutí něčeho tak agresivního, tomu bych snad taky věřila. Záběry z afrických vesnic jsou vyloženě děsivé, choroba samotná je taky pěkný humus. A od začátku do konce to má spád a napětí, žádné hluché místo, pořád se něco děje, akce a zoufalství se stupňuje a konec... ten je takový tradiční, no. Za mě i po těch letech pořád hodně dobrá zábava. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (27)

  • Loď, která přiváží nakaženou opici do USA, je ve skutečnosti SS Lane Victory, historická loď z druhé světové války. (Marek06)
  • V zaujímavostiach o filme sa dočítate, že si vo filme zahrala aj predstaviteľka opice Marcel zo seriálu Priatelia. Aj keď Marcela hrali dve samičky, zaujímavosťou a chybou v tomto filme je, že predstaviteľom Marcela bola opička Kapucín (Malpa Kapucínska). Vzhľadom na to, že opička má biele ochlpenie tváre, je to Panamský kapucín (Cebus imitator). Ten sa ale v Afrike nevyskytuje. Pochádza zo Strednej a Južnej Ameriky, čiže nemohla byť nosičom vírusu pochádzajúcim z Afriky. (shuster)

Související novinky

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

16.08.2022

Ve věku 81 let zemřel slavný německý filmař Wolfgang Petersen. Režisér se proslavil v roce 1981 snímkem Ponorka, který obdržel šest nominací na Oscara. Tento úspěch vedl o tři roky později k dětské… (více)

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno