Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poprvé se virus objevil v roce 1967 v žoldáckém táboře kdesi v Zaire. Americká vláda tam svrhla bombu, která ho v jediném okamžiku vymazala z povrchu země. Znovu se virus objeví o třicet let později. Do Zaire odlétá bakteriologický tým americké armády, vedený plukovníkem Samem Danielsem. Jeho varování o závažnosti choroby, která se přenáší dotykem a má velmi rychlý průběh a stoprocentní úmrtnost, nikdo z nadřízených nevěnuje pozornost. Generál McClintock chce celou záležitost ututlat a zbavit se Sama, jehož muži mezitím zjistili, že mají co do činění se supernebezpečným virem. Nazvou ho Motaba, aniž by tušili, že ho generálové už čtvrt století mají v archívu bakteriologických zbraní. Do tuhého začne jít v okamžiku, kdy pašeráci zvířat propašují do USA opičku, která je přenašečem viru Motaba. Objevují se první nemocní. V Bostonu epidemiologové podnikají přísná opatření a podaří se jim zabránit šíření nákazy. Zcela opačná situace je v malém městě Cedar Creek, kam se Sam se svými muži vydává navzdory příkazu generála Forda, aby se do případu nepletl. Nákaza se děsivě šíří a generál McClintock nechá městečko neprodyšně uzavřít a prosadí v bezpečnostní radě radikální řešení. Chce zlikvidovat Cedar Creek stejně jako kdysi tábor žoldáků. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (399)

m.krudenc 

všechny recenze uživatele

Vynikající strhující podívaná, která v rámci žánru nemá obdoby, a též pravděpodobně poslední špičkový herecký výkon Dustina Hoffmana v hlavní roli. Smrtící epidemie funguje přesně jako hodinky, od scénáře, přes režii, až po brilantní herecké obsazení. A navíc je setsakramentsky napínavá. Prostě lahůdka. Bravo. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Psal jsem to už mnohokrát v různých variacích, ale musím to chtě nechtě napsat znovu – Petersen je mistrem ve vyplňování hollywoodských šablon. Poměrně dobré režisérské jméno mu zajistí skvělé herce, slušný rozpočet a co se volby scénářů týče, volí německý filmový matador vždy docela s rozmyslem... Jeho filmy nepropadají, ale ani nedělají gigantické díry do světa. Smrtící epidemie je léty prověřený recept na katastrofický film, který o třídu výš vytahuje jednak naprostá realističnost námětu (jsem-li to schopen posoudit), jednak výtečný spád a kvalita hereckých výkonů... Zejména titulní "tušitel – agitátor – odhodlaný bojovník" Dustin Hoffman má správný cholerický šmrnc a jak se v anglicky mluvících zemích říká – drive. Petersen odvádí to, co ho naučil Hollywood – neplete příliš do snímku svůj talent (ten projevil jinde, že), dělá všechno tak, jak to má v katastrofickém filmu být, sešlapává plyn akčními scénami tehdy, když tempo upadá a chrchlání nakažených stává se otravným a jednotvárným... A znovu tvoří krásně vypilovanou a do posledního místečka vyplněnou šablonku, na kterou je radost se dívat a u které se nevyplatí vzpomínat, čím velý W. P. kdysi byl... ()

Reklama

Shakers 

všechny recenze uživatele

Predovšetkým výborné herecké obsadenie - nosatý Hoffman, rozvedená manželka Russo, slizký Sutherland, pohoďáci Cuba Gooding Jr a Kevin Spacey a General Morgan Freeman, ktorý sa nakoniec postavy na správnu stranu barikády. Fajn je tu podaný aj príbeh o víruse, ktorý sa snažila vláda zamiesť pod koberec a o 30 rokov sa im to vrátilo aj s úrokmi. Film stojí predovšetkým na dobrých postavách, ktoré s omrviniek skladajú skladačku, aby vynašli protilátku. Niekedy je to pritiahnuté za vlasy a trošku americké, ale slušná výprava (všade sama armáda, obleky, nakazený občania), hudba a hlavne príbeh s vynikajúcimi hercami ma bavil viac ako som čakal. 80% - 4* ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Tohle býval můj velmi oblíbený film. Virový detektivní akčňák, který sice lehce zakolísá u závěrečné scénky v helikoptéře, ale sakra - Hoffman by dokázal překecat kde koho, o tom žádná. U tohohle filmu nejvíc oceňuju, že ač se nejedná zrovna o psychologické drama, tak herci k tomu přistoupili velmi zodpovědně a je tu plno opravdu hodně dobrých hereckých výkonů: Russo, Freeman, zloun Sutherland, vynikající Cuba Gooding v roli zelenáče, skvělý Kevin Spacey a v první řadě boží Hoffman, kterýmu i při tom jeho vzrůstu toho vojáka prostě věříte. Tomu, že vláda by se takhle chovala při propuknutí něčeho tak agresivního, tomu bych snad taky věřila. Záběry z afrických vesnic jsou vyloženě děsivé, choroba samotná je taky pěkný humus. A od začátku do konce to má spád a napětí, žádné hluché místo, pořád se něco děje, akce a zoufalství se stupňuje a konec... ten je takový tradiční, no. Za mě i po těch letech pořád hodně dobrá zábava. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Po letech jsem se dnes na tohle skvěle obsazené Petersenovo drama v televizi podíval a musím uznat, že neztratilo nic ze své naléhavé působivosti. Stále aktuální téma. Jen mě při sledování filmu napadlo, jak by asi tuto situaci v našich končinách řešil neomylný manažer Andrej Babiš a kolik by během těch pár dnů vyměnil ministrů zdravotnictví? Best in Motaba! ()

Galerie (52)

Zajímavosti (27)

  • V zaujímavostiach o filme sa dočítate, že si vo filme zahrala aj predstaviteľka opice Marcel zo seriálu Priatelia. Aj keď Marcela hrali dve samičky, zaujímavosťou a chybou v tomto filme je, že predstaviteľom Marcela bola opička Kapucín (Malpa Kapucínska). Vzhľadom na to, že opička má biele ochlpenie tváre, je to Panamský kapucín (Cebus imitator). Ten sa ale v Afrike nevyskytuje. Pochádza zo Strednej a Južnej Ameriky, čiže nemohla byť nosičom vírusu pochádzajúcim z Afriky. (shuster)
  • V čase 1:40:30, během pronásledování vrtulníkem si je možné v záběru na kokpit všimnout modrého plátna v pozadí, které je používáno na digitální doladění exteriérů. (Guilemot)
  • V úvode filmu vidíme pristávať dva vrtuľníky – Bell UH-1B a Bell 206L LongRanger. Bell 206 bol však zaradený do predaja až začiatkom roka 1967 a k US Army, a US Navy boli zaradené až v roku 1968. Bell 206L LongRanger bol dodaný prvým zákazníkom v roku 1975. (FesterNZ)

Související novinky

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

16.08.2022

Ve věku 81 let zemřel slavný německý filmař Wolfgang Petersen. Režisér se proslavil v roce 1981 snímkem Ponorka, který obdržel šest nominací na Oscara. Tento úspěch vedl o tři roky později k dětské… (více)

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Reklama

Reklama