Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Poprvé se virus objevil v roce 1967 v žoldáckém táboře kdesi v Zaire. Americká vláda tam svrhla bombu, která ho v jediném okamžiku vymazala z povrchu země. Znovu se virus objeví o třicet let později. Do Zaire odlétá bakteriologický tým americké armády, vedený plukovníkem Samem Danielsem. Jeho varování o závažnosti choroby, která se přenáší dotykem a má velmi rychlý průběh a stoprocentní úmrtnost, nikdo z nadřízených nevěnuje pozornost. Generál McClintock chce celou záležitost ututlat a zbavit se Sama, jehož muži mezitím zjistili, že mají co do činění se supernebezpečným virem. Nazvou ho Motaba, aniž by tušili, že ho generálové už čtvrt století mají v archívu bakteriologických zbraní. Do tuhého začne jít v okamžiku, kdy pašeráci zvířat propašují do USA opičku, která je přenašečem viru Motaba. Objevují se první nemocní. V Bostonu epidemiologové podnikají přísná opatření a podaří se jim zabránit šíření nákazy. Zcela opačná situace je v malém městě Cedar Creek, kam se Sam se svými muži vydává navzdory příkazu generála Forda, aby se do případu nepletl. Nákaza se děsivě šíří a generál McClintock nechá městečko neprodyšně uzavřít a prosadí v bezpečnostní radě radikální řešení. Chce zlikvidovat Cedar Creek stejně jako kdysi tábor žoldáků. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (397)

m.krudenc 

všechny recenze uživatele

Vynikající strhující podívaná, která v rámci žánru nemá obdoby, a též pravděpodobně poslední špičkový herecký výkon Dustina Hoffmana v hlavní roli. Smrtící epidemie funguje přesně jako hodinky, od scénáře, přes režii, až po brilantní herecké obsazení. A navíc je setsakramentsky napínavá. Prostě lahůdka. Bravo. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Bezpečnostní opatření se můžou dělat jakákoliv, ale faktem zůstává, že lidský faktor selhává vždy zcela spolehlivě. I zde selže, když propašuje z africké oblasti, zamořené neznámým virem, do USA malou opičku, která (jak jinak) je "bacilonosičem". Zajímavé téma o "cestujících virech" může opravdu někdy nabýt na aktuálnosti, neboť při dnešním pokrytí zeměkoule leteckými trasami se skutečně může stát, že nějaký virus bude nechtěně (nebo chtěně) přenesen ze zamořené oblasti do civilizace. Tento film se vyrovnává s daným problémem velice zdatně a skutečně realistické záběry určitě zasejí do mnoha duší semínko pochybnosti, zda jsme skutečně tak "za vodou" a daleko od problémů chudé Afriky, jak si mnohdy myslíme. ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Spickova zanrovka svojej doby. Ako maly som tento film videl velakrat, ale dnes mi uz pripadal trochu zastaraly. Nie po technickej stranke. Ta je stale v poriadku ale pripadalo mi to trochu naivne a nedostatocne nekompromisne a drsne. Hlavne prva tretina sa trochu vliekla. Potom sa to konecne rozbehne a uz je to celkom slusna jazda. Velkym plusom su postavy, ktore su superhviezdne obsadene spickovymi charakternymi hercami. Sice sa nikto z nich vo svojej ulohe nepretrhne, ale v ramci zanru odvedu, co je treba. Hoffman je vtipny hrdina, Russo sympatacka, Sutherland riadny zmrd a Spaceyho mi bolo vzdy luto. Dockame sa aj peknej nahanacky s realnymi vrtuľnikmi. Tá ma paradoxne na tomto filme vzdy bavila najviac a aj v dnesnych casoch digivrtulnikov pôsobi osviezujuco. Pôsobivo vyzera aj ta originalna bomba, ktora po vybuchu do seba vsetko vcucne. Myslim, ze som ju v ziadnom inom filme nevidel. Nakoniec pochvalim pôvodny dabing s Postraneckym. Nechapem preco vsetky Hoffmanove filmy predabovavaju s Pragerom. 8/10. ()

Pejpr 

všechny recenze uživatele

Nebýt ve filmu tolik dementních patetických romantických sentimentálních klišé a příběh o viru by byl více okrajový, tak bych se nebál jít i na maximum. Takhle zůstávám na **** pro výborné herecké obsazení a nezapomenutelnou vrtulníkovou honičku :) Skvělý důkaz toho, jak herci dokážou vyhrabat obyčejný (pod)průměrný film ze stoky, kam by jinak bezpochyby zapadl... ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Parádní akční epidemiologický film od Wolfganga Petersena. Obsazení je neskutečně nadupané, prostě jedna hvězda za druhou. Divím se, že není vyšší hodnocení. Když tomu člověk odpustí pár chyb, tak je to super podívaná. Do USA se díky jedné opici dostane smrtící virus z Afriky. Začne se rychle šířit a vedení musí jednat. Dustin Hoffman se jako vojenský lékař proti svému rozkazu vydává spolu se svou bývalou ženou Rene Russo tento virus léčit. Nemají to jednoduché, protože jim velení neustále hází klacky pod nohy. Vše vyvrcholí ve skvělou honičku helikoptér spolu s Cubou Gooding Jrem. Zrovna v tuto chvíli jsou podobné snímky dost aktuální. Určitě stojí za vidění. "Vystřel do těch stromů." ()

Galerie (52)

Zajímavosti (26)

Související novinky

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

16.08.2022

Ve věku 81 let zemřel slavný německý filmař Wolfgang Petersen. Režisér se proslavil v roce 1981 snímkem Ponorka, který obdržel šest nominací na Oscara. Tento úspěch vedl o tři roky později k dětské… (více)

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Reklama

Reklama