Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Poprvé se virus objevil v roce 1967 v žoldáckém táboře kdesi v Zaire. Americká vláda tam svrhla bombu, která ho v jediném okamžiku vymazala z povrchu země. Znovu se virus objeví o třicet let později. Do Zaire odlétá bakteriologický tým americké armády, vedený plukovníkem Samem Danielsem. Jeho varování o závažnosti choroby, která se přenáší dotykem a má velmi rychlý průběh a stoprocentní úmrtnost, nikdo z nadřízených nevěnuje pozornost. Generál McClintock chce celou záležitost ututlat a zbavit se Sama, jehož muži mezitím zjistili, že mají co do činění se supernebezpečným virem. Nazvou ho Motaba, aniž by tušili, že ho generálové už čtvrt století mají v archívu bakteriologických zbraní. Do tuhého začne jít v okamžiku, kdy pašeráci zvířat propašují do USA opičku, která je přenašečem viru Motaba. Objevují se první nemocní. V Bostonu epidemiologové podnikají přísná opatření a podaří se jim zabránit šíření nákazy. Zcela opačná situace je v malém městě Cedar Creek, kam se Sam se svými muži vydává navzdory příkazu generála Forda, aby se do případu nepletl. Nákaza se děsivě šíří a generál McClintock nechá městečko neprodyšně uzavřít a prosadí v bezpečnostní radě radikální řešení. Chce zlikvidovat Cedar Creek stejně jako kdysi tábor žoldáků. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (397)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Děsivá atmosféra vymírajích vesnic v Africe, nechutná smrt po nákaze takřka nezastavitelným virem, závod odborníků s časem, úvahy o morálním ospravedlnění obětování jednoho města v zájmu záchrany ostatních....plus výborný výkon Dustina Hoffmana, účast mých oblíbenců, věhlasných to osobností stříbrného plátna a v neposlední řadě geniální hudba Jamese Newtona Howarda, zkrátka welcome to CDC. Dnes už klasický katastrofický film s realistickou zápletkou (a "nevyhnutelnými" eskapádami hlavního hrdiny a předpokládatelnou dějovou stavbou), fungující stále stejně dobře. Možná i lépe, po všech tech SARSech a zvířecích chřipkách. 80% ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Tvorcovia filmov tohto typu to vôbec nemajú ľahké. Ak sa pokúsia nakrútiť realistický film o možnej epidémii, bude výsledok depresívny a nepredajný. Preto sa radšej držia hollywoodskej príručky a nakrútia film, akým je tento. Napriek tomu mal Wolfgang Petersen príležitosť nakrútiť vďaka štedrému rozpočtu dobrý "epidemický" film. Využil ju iba na začiatku filmu v Afrike a neskôr pri atmosfére v karanténovej oblasti a pokusoch o útek z nej. Už výber hlavných predstaviteľov nebol šťastný. Dustin Hoffman pôsobí v úlohe akčného hrdinu nedôveryhodne a obsadzovanie Cubu Goodinga do filmov ostáva pre mňa nerozlúštiteľným tajomstvom. Vo vrcholnej scéne mi Hoffman pripomenul príbuzného Miloša Hrmu, ktorý sa snažil zastaviť vysielaním myšlienok nemecké tanky prenikajúce do Prahy a Gooding pokusom o taran sovietskych ljotčikov z II. svetovej. Uvedomujem si existenciu množstva divákov, ktorým neprekážal superfrancuzák na letisku s polomŕtvym milencom, ani inštruktáž o šírení vírusu pri kýchaní v kine a už vôbec nie deravé ochranné odevy. Tí v budúcnosti ochotne zaplatia predražené lieky proti chrípkam operencov, nebudú sa čudovať hromadnému vybíjaniu dobytka pre BSE a v minulosti ochotne zaplatili za ochranu proti Y2K. Protože voto ttady de. ()

Reklama

POMO 

všechny recenze uživatele

Prvotní nadšení z řemeslně libové filmařiny - dlouhý záběr v laboratořích, představování sympatických postav ztělesněných skvělými herci, vtahující náznaky silného dramatu - se v pokročilé minutáži rozplyne v přeladení filmu v akčňárnu s honičkami vrtulníků a klišovitému a předvídatelnému vyústění. Z filmu se stane pitomoučtější záležitost, než jakou mohl být, kdyby scénáristé usilovali spíše o nervy drásající realistický thriller, než přepálený akční biják pro popcornové publikum. ()

GeusX 

všechny recenze uživatele

Cože, já nenapsal ke Smrtící epidemii ještě komentář? A to byla na mém osobním žebříčku řádku let na předním místě v žánru thriller, když jsem to viděl před více než dvaceti lety poprvé. A výborná napínavá dramatická podívaná je to i dnes. Však byl taky jednoznačně první volbou z thrillerů o epidemiích, které jsem si v letošním březnu za nouzového stavu kvůli Covid-19 hezky masochisticky naservíroval :) Až to vzhledem k současné situaci dostalo mrazivě realistické společné prvky. >85% (viděl jsem: možná i více než desetkrát, kdo by to počítal) ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Po letech jsem se dnes na tohle skvěle obsazené Petersenovo drama v televizi podíval a musím uznat, že neztratilo nic ze své naléhavé působivosti. Stále aktuální téma. Jen mě při sledování filmu napadlo, jak by asi tuto situaci v našich končinách řešil neomylný manažer Andrej Babiš a kolik by během těch pár dnů vyměnil ministrů zdravotnictví? Best in Motaba! ()

Galerie (52)

Zajímavosti (26)

  • Když opice ve zverimexu zareagovala na náraz akvária a vyděsila se hluku, trenér ji pouze pobídl, aby se zasmála, což vyvolalo dojem, že se opice bojí. (Marek06)
  • V úvode filmu vidíme pristávať dva vrtuľníky – Bell UH-1B a Bell 206L LongRanger. Bell 206 bol však zaradený do predaja až začiatkom roka 1967 a k US Army, a US Navy boli zaradené až v roku 1968. Bell 206L LongRanger bol dodaný prvým zákazníkom v roku 1975. (FesterNZ)

Související novinky

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

16.08.2022

Ve věku 81 let zemřel slavný německý filmař Wolfgang Petersen. Režisér se proslavil v roce 1981 snímkem Ponorka, který obdržel šest nominací na Oscara. Tento úspěch vedl o tři roky později k dětské… (více)

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Reklama

Reklama