Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poprvé se virus objevil v roce 1967 v žoldáckém táboře kdesi v Zaire. Americká vláda tam svrhla bombu, která ho v jediném okamžiku vymazala z povrchu země. Znovu se virus objeví o třicet let později. Do Zaire odlétá bakteriologický tým americké armády, vedený plukovníkem Samem Danielsem. Jeho varování o závažnosti choroby, která se přenáší dotykem a má velmi rychlý průběh a stoprocentní úmrtnost, nikdo z nadřízených nevěnuje pozornost. Generál McClintock chce celou záležitost ututlat a zbavit se Sama, jehož muži mezitím zjistili, že mají co do činění se supernebezpečným virem. Nazvou ho Motaba, aniž by tušili, že ho generálové už čtvrt století mají v archívu bakteriologických zbraní. Do tuhého začne jít v okamžiku, kdy pašeráci zvířat propašují do USA opičku, která je přenašečem viru Motaba. Objevují se první nemocní. V Bostonu epidemiologové podnikají přísná opatření a podaří se jim zabránit šíření nákazy. Zcela opačná situace je v malém městě Cedar Creek, kam se Sam se svými muži vydává navzdory příkazu generála Forda, aby se do případu nepletl. Nákaza se děsivě šíří a generál McClintock nechá městečko neprodyšně uzavřít a prosadí v bezpečnostní radě radikální řešení. Chce zlikvidovat Cedar Creek stejně jako kdysi tábor žoldáků. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (397)

m.krudenc 

všechny recenze uživatele

Vynikající strhující podívaná, která v rámci žánru nemá obdoby, a též pravděpodobně poslední špičkový herecký výkon Dustina Hoffmana v hlavní roli. Smrtící epidemie funguje přesně jako hodinky, od scénáře, přes režii, až po brilantní herecké obsazení. A navíc je setsakramentsky napínavá. Prostě lahůdka. Bravo. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Velmi reálně působící atmosféra. Beznadějná situace v uzavřeném městě, kde působí národní garda. Malá opička propašovaná do Ameriky. Téma snímku je stále aktuální. Kdykoliv se může něco podobného skutečně stát. Poletíte někam na dovolenou, třeba do Afriky a tam vás něco hryzne, no a epidemie je na světě. Možná trochu přeháním, ale hrozba je to reálná. Dustin Hoffman a Rene Russo podali dobré výkony. Zajímavý snímek. ()

Reklama

Pejpr 

všechny recenze uživatele

Nebýt ve filmu tolik dementních patetických romantických sentimentálních klišé a příběh o viru by byl více okrajový, tak bych se nebál jít i na maximum. Takhle zůstávám na **** pro výborné herecké obsazení a nezapomenutelnou vrtulníkovou honičku :) Skvělý důkaz toho, jak herci dokážou vyhrabat obyčejný (pod)průměrný film ze stoky, kam by jinak bezpochyby zapadl... ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Film s hvězdným, hereckým seskupením vysoké kvality, v čele s Dustinem Hoffmanem, který je ovšem narušován častým výskytem otřepaného, hollywoodského klišé. Rozsáhle se vyskytujícího právě v romantických, katastrofických filmech či filmech se zvířátky, kde musí skupinka "vyvolených" čelit útoku všemožné havěti a zachránit městečko, stát, případně celý svět. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Nevyvážené. Petersen umí napínavé chvíle jako nikdo jiný a tady to potvrdil, tajkže tady mu dávám výbornou. Předvídatelné a šablonovité - prakticky od chvíle, kdy byli hlavní protagonisté představeni bylo jasné, kdo jak skončí a to samé se dá říct o samotném ději - přesto to bylo dobré. Co ovšem Peterson totálně zbabral byl závěr a občasné chvíle ryzího kýče, jako třeba v případě vzorku 612. Chatrná je i konstrukce zabývající se rozuzlením celého případu. Tady je to za nedostatečnou. Samostanou kapitolou jsou herci, kteří byli do jednoho špičkoví a Donalda Sutherlanda jsem měl chuť uškrtit. S takovouhle sestavou a od takového režiséra bych ale čekal víc. 60% ()

Galerie (52)

Zajímavosti (27)

  • Když opice ve zverimexu zareagovala na náraz akvária a vyděsila se hluku, trenér ji pouze pobídl, aby se zasmála, což vyvolalo dojem, že se opice bojí. (Marek06)
  • Tento film je veľmi podobný skutočným udalostiam, ktoré sú obsiahnuté v knihe „The Hot Zone: A Terrifying True Story“ od Richarda Prestona. (WalterIK7)

Související novinky

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

16.08.2022

Ve věku 81 let zemřel slavný německý filmař Wolfgang Petersen. Režisér se proslavil v roce 1981 snímkem Ponorka, který obdržel šest nominací na Oscara. Tento úspěch vedl o tři roky později k dětské… (více)

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Reklama

Reklama