Reklama

Reklama

Sanitka

(seriál)
  • angličtina The Ambulance
Trailer
Československo, 1984, 10 h 52 min (Minutáž: 57–60 min)

Režie:

Jiří Adamec

Scénář:

Jiří Hubač

Hrají:

Jaromír Hanzlík, Zlata Adamovská, Eva Hudečková, Ivana Andrlová, Jiří Bartoška, Petr Kostka, Josef Vinklář, Josef Karlík, Zdena Hadrbolcová, Miroslav Zounar (více)
(další profese)

Epizody(11)

Obsahy(1)

Jsou vždy tam, kde se něco děje. Když je život v ohrožení, přicházejí záchranáři. V jedenácti dílech budete moci sledovat úsilí hrstky obětavých lidí, vyjíždět s posádkami vozů Záchranné služby tam, odkud se ozývá naléhavé volání. Lékaři, ostatní členové posádky vozů Záchranné služby a jejich nejbližší budou vstupovat do vašich domovů: J. Hanzlík (MUDr. Vojtěch Jandera), J. Bartoška (MUDr. Richard Skalka), Z. Adamovská (Eliška Vorlová), P. Zedníček (sanitář Fanda), P. Kostka (MUDr. Mádr), F. Němec (sanitář Evžen), V. Galatíková (vrchní sestra Záchranné služby), T. Juřička (Jarda Jandera), J. Karlík (otec Jandera) a celá řada dalších. (Česká televize)

(více)

Videa (11)

Trailer

Recenze (310)

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Nemůžu dát jinak než za 4*. Protože to je kousek historie, protože vybraní herci hrají (což se dnes někdy ani nedá říct) a protože mi Sanitku připomíná každý rok moje maminka... Ta dáma se totiž nejprve podívala na další "televizní várku" Sanitky a pak teprve se nechala odvézt (autem, podotýkám) do porodnice, aby moji maličkost přivedla na svět. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Komunistické, prorežijní seriály trpělivě líčící to, jak jednotlivé profese přispívají k budování socialismu, mě naštěstí nezasáhly nijak nepříjemně, a proto si jimi občas celkem rád připomenu to, jak to vypadalo, když ne ve skutečnosti, tak alespoň v televizi, v době, kdy režimu pomalu, ale jistě docházel dech. ()

Reklama

rakovnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po letech jsem se opět podíval na tento pro některé rozporuplný seriál. Musím konstatovat, že se mi moc líbí. Jak už postava Jaromíra Hanzlíka a jeho profesních-lékařských peripetií, tak vlastně také jeho lidský osud. Rozhodně bych se, být na jeho místě, Zdeňku Srstkovi nepostavil :-) Hezky jsou v tomto seriálu rozpracovány osudy i ostatních postav, kde vyniká nadmíru Zdeněk Řehoř a Josef Karlík. Překvapuje mě, jak se seriál postavil k otázkám emigrace...škoda politiky v jinak výborném seriálu. Ale bohužel, které dílo není poplatné době svého vzniku. Jen je mi maličko líto Josefa Vinkláře, který hrál takovou loutku, kterou jsem mu nevěřil. ()

Klenotka 

všechny recenze uživatele

Můj nejoblíbenější český seriál. Je neuvěřitelné, jak dokázal zachytit životy a tehdejší poměry tak citlivě a zároveň jasně. Vedle pomalejší a delší Nemocnice na kraji města, je Sanitka trochu "akčnější" a hlavně pokrývá celé spektrum postav a problémů. Skvěle jsou vykreslené postavy, v čele s Janderou v podání Jaromíra Hanzlíka, vedle něj ovšem nezapomenutelně hrající Bartoška, Vinklář a další. Skvělá hudba, a to nejen úvodní "SOS" dělá strašně moc. Dokáže z obyčejné scény jako je chůze prázdnou chodbou, udělat nezapomenutelný zážitek. Dnešní scénáristé, kteří vytvářejí rádoby realistické seriály se studiovými scénámi a papírem šustícími dialogy, by si měli Sanitku pouštět od rána do večera. Hlavně Adamec by si měl připomenout, jaké kdysi točíval seriály, než na Nově definitivně zaroste mechem. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Seriál ,který se odehrává od 50 let až do 70 let. Byt ony 50 léta tu nejsou ani vůbec znát. přesto je to pěkná podívaná ze života záchranářů či přesněji posádek sanitek. Postavy jsou velice pěkně napsaný a zahraný. J.Hanzlík je tu velmi dobrý možná bych mu někdy vyčetl v osobním životě tu nerozhodnost ,která mu naopak v práci nechybí. Za zmínku stojí poslední díl s leteckým neštěstí ,které je opravdu hodně autentické . Viz třeba zmítající se člověk bez nohy. Poměrně silný moment. ()

Galerie (154)

Zajímavosti (86)

  • Evě Hudečkové se při prvním čtení scénáře role doktorky Dolejšové moc líbila, ale přišlo jí, že pro divné chování postavy chybí nějaké obrazy, které by jej osvětlily. Našla tedy odvahu a navštívila scenáristu Jiřího Hubače s prosbou, zda by takové scény nedopsal, a on ji vyhověl. (sator)
  • Scéna s havarovaným letadlem se natáčela na barrandovských pláních, nad kterými občas shodou okolností létají letadla mířící na pražskou Ruzyni. Piloti některých těchto letadel pak vyděšeně dispečerům na věž hlásili, že pod sebou vidí havarovaný stroj. (Lkprak)
  • Seriál niekoľko rokov čakal na schválenie. Problémy boli najmä s postavou doktora Mádra (Petr Kostka), niekdajšieho západného letca, ktorému scenárista Jiří Hubač predpísal emigráciu. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama