Reklama

Reklama

Carnivale

(seriál)
  • USA Carnivàle
Drama / Thriller / Mysteriózní
USA, (2003–2005), 20 h 17 min (Minutáž: 44–56 min)

Hudba:

Jeff Beal

Hrají:

Michael J. Anderson, Nick Stahl, Adrienne Barbeau, Patrick Bauchau, Debra Christofferson, Tim DeKay, Cynthia Ettinger, John Fleck, Carla Gallo, Toby Huss (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(24)

Obsahy(1)

Strhující drama odehrávající se ve 30. letech v poušti Velkých rovin.  1934. Pouštní kraj Velkých rovin v Oklahomě. Tohle je poslední velký magický věk. V čase obrovských písečných bouří, děsivého sucha, záplav a epidemií – znamení božího hněvu a předpovědí Apokalypsy – začíná konečné účtování mezi dobrem a zlem. Bitva se odehrává v samém srdci říše zvaná Amerika. A až skončí, lidstvo navždy pochopí, proč se stal zázrak. Dvanáct dílů tohoto dramatického seriálu se odehrává při putování cirkusu pouštní krajinou v Oklahomě a sleduje osudy tajemného osmnáctiletého uprchlíka se skrytými schopnostmi a charismatického misionáře, jejichž cesty se zkříží. Je to doba, kdy je zlo na vzestupu po celém světě, protože velká ekonomická i sociální krize napáchala nenapravitelné škody. Po matčině smrti se Ben Hawkinson, který utekl od gangu, hledaného pro vraždu, přidá k cirkusu. Vede jej tajemný impresário zvaný „Šéf“. Ve společnosti vyděděnců Hawkins náhodou objeví své nadpřirozené schopnosti. Mezitím je metodista Justin Crowe, pastor v kalifornském městečku Mitern, sužován apokalyptickými sny a vizemi. On sám také vládne dlouho potlačovanými mimořádnými schopnostmi. Ben a bratr Justin, oba vytrženi ze svých životů, zjišťují, že svět, který znali, je znovu uvržen do pradávného konfliktu mezi Světlem a Temnotou a oni jsou v této bitvě hlavními hráči. V hlavních rolích hrají: Nick Stahl (V ložnici, Terminátor 3), Clancy Brown (Vykoupení z věznice Sahwshank), Michael J. Anderson (Twin Peaks), Adrienne Barbeau (Útěk z New Yorku), Patrick Bauchau (Cela) a další. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (198)

ChewieDC 

všechny recenze uživatele

Minulý týden běžel na americkém HBO pilot a hodnocení celkového dojmu ze seriálu po shlédnutí první epizody je ošemetné, přesto se o to pokusím. Carnivale přišlo pro Nicka Stahla před proslavením v Terminátorovi 3, ale seriál jsem okusil právě kvůli němu. V T3 podal senzační herecký výkon, který v Carnivale jen potvrdil. Američtí recenzenti přirovnávají sérii k Twin Peaks co se týče mýtičné tajemnosti, mnohdy těžké pochopitelnosti. A je to tak. David Lynch je cítit na každém kroku, podivní členové pojízdné poutě připomínají podivné obyvatele městečka, psychedelické snové pasáže bez červené opony, zato s tekoucí červenou krví z nebe... Příběh vypráví o nekonečné "epické bitvě mezi dobrem a zlem". Už se těším, až se pořádně rozjede... ()

alchac 

všechny recenze uživatele

Výtečný seriál, který bych si býval hned po zhlédnutí lupnul do toptenky. Vnímavější z případných čtenářů nicméně již díky užitému podmiňovacímu způsobu tuší podminování nějakým tím "ale." Inu, je tomu vskutku tak. Ona svinská vodíkovka jest bohužel neřádsky zakopaná až v posledních cca 5ti minutách posledního dílu seriálu (resp. přesněji řečeno posledního dílu druhé řady, aby náhodou můj komentář neztratil na aktuálnosti v případě, že by někdy někoho napadlo tento brutálně zmrzačený skvost exhumovat), což mě tedy přiznám se konsternovalo, až téměř epicky nasralo. Dokonce si troufám říct, že jde o to nejodpornější finální zabití dojmu z celého serajlu, se kterým jsem se kdy setkal a doufám, že vejde jako odstrašující příklad do učebnic pro studenty proktologie. Dále mírně brojleruji, takže kdo se chce dočkat stejně překvapivého znechucení jako já, nechť nyní vyzvrátí svého zraka někam jinam. V pranýřované poslední epizodě nepřekvapivě dojde ke konfrontaci záporného a kladného hrdiny, ke které série směřovala od svého prvopočátku. Na tom by samozřejmě nebylo nic výjimečného, kdyby ovšem po oné konfrontaci autoři její výsledek v podstatě naprosto neznegovali, čímž de fuckto vrátili děj do časového bodu nula. A ani to by ještě nebyl sám o sobě ten největší průser, kdyby ona konfrontace nebyla celou dobu prezentována jako generační vyvrcholení boje Dobra se Zlem, které tam věštil ze své aktuální porce halušek pomalu každý, kdo měl do prdele díru. Takto, i kdyby autoři nakrásně počítali s další sérií, totiž z předchozího úplně všeho udělali totální snůšku blábolů a planého exhibicionismu. No tleskám o sebe pytlíky na zvracení. Rada na závěr - poslední díl dokoukejte cca do poloviny, pak to vypněte a konec si následně raději domyslete sami. I přes tento hanopis (a silně černoprdelnický odér) totiž dle mě jde o silně nadprůměrnou seriálovou záležitost (proto také hodnotím čtyřhvězdou), kdyby ovšem - viz výše. ()

Reklama

Radyo 

všechny recenze uživatele

Je to perfektní seriál, HBO opět nezklamalo. Srovnání s Twin Peaks není úplně přesné, byť žánrově je tento seriál na stejné vlně, nicméně atmosféru mají oba seriály poněkud odlišnou. Rozhodně si momentálně netroufnu říci, zda je Carnivale na dobré cestě stát se po vzoru Twin Peaks dalším "kulťákem", ale tvrdím, že fandové Lynchova seriálu budou s tímto výtvorem určitě spokojeni. ()

adamo_znk 

všechny recenze uživatele

Carnivale po dojetí dvou sérií vidím jako jedinečný seriál filmové kvality který nemá obdoby. Na jedné straně tu máme celou skvadru úchylných charakterů putujících s karnevalem v čele s trpaslíkem Samsonem (skvělý Michael J. Anderson) a samozřejmě hlavním hrdinou Benem Hawkingsem, na druhé starně tu máme naprosto geniálního bratra Justina Crowea v podání Clancyho Browna (životní role) a jeho frigidní milující ale zvrácenou sestru Iris. Oběma těmito příběhy se line nadpřirozená mýtická a svým způsobem biblická epopej o boji dobra a zla, kde s napětím sledujeme vývoj událostí a objasnění záhad a netrpělivě čekáme na vyvrcholení, protože co se má stát to se stane ! Takových seriálnů už se moc netočí. Prostě a jasně, tohle mysteriózní, duchařské, nábožensky fanatické, buranské, mytologické a hlavně řádně ujeté putování, je fakt bomba. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

HBO dělá bezesporu zajímavé seriály, které dokážou zaujmout jejich publikum, a jsou velebené a oslavované, ať už jde o Bratrstvo, The Wire nebo v poslední době Game of Thrones. Takže není překvapení, že i Carnivale má takovou reputaci jakou má. Celý seriál provází poměrně zvláštní atmosféra, nejen kvůli špinavým kolotočářům nebo trochu podivnému knězovi. Takže mě to svým způsobem navnadilo k dalšímu sledování, i když je to jeden z mála seriálů, u kterého nemůžu sledovat víc dílů najednou, protože jsou opravdu hutné a těžké na zpracování. Po první sérii vím jen to, že musím vidět druhou, abych se dočkal alespoň několika odpovědí. Neboť první série mi přinesla jen nekončící vlnu otázek a to jak v příběhu Bena Hawkinse, tak i v příběhu fanatického kněze Justina Crowea. Taky jsem rád za obsazení Cleyi DuVall (Fakulta) a Carly Gallo (Bones). *** Druhá série přeci jen některé odpovědi poodkryla a hlavně přinesla závěrečný souboj, ke kterému se schylovalo od začátku. Náročnost a hutnost zpracování pro mě nepolevuje a opravdu mi trvalo než jsem to dokoukal. Přes všechny klady, které o seriálu kolují je pro mě spíše průměrem. Atmosféra je sice zajímavá, ale do noty se mi to úplně netrefilo. Konec mě trošku zklamal, čekal jsem od něj víc.. I když byl dostatečně uzavřen, přišlo okénko pro potenciální třetí sérii. ()

Galerie (139)

Zajímavosti (7)

  • Roku 2005 oceněn cenou Costume Designers Guild Award za Nejlepší kostýmy v TV seriálu. (PußyMagnet)
  • V závěru druhé série můžeme vidět Sofie (Clea DuVall), jak pracuje s klasickým mopem na podlahu. Ten, tak jak jej známe dnes, byl ovšem vynalezen až o několik let později, konkrétně v roce 1956. (Conspi)
  • Vzhledem k audiokomentáři u DVD se ruský voják (Michael Massee) jmenuje Lucius Belyakov. (PußyMagnet)

Reklama

Reklama