Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Záhada, skládanka, vzrušující pocit nejistoty a tápání, labyrint klamných stop, stejně jako hold americkému černému filmu a detektivnímu příběhu natočenému v stylu retro. To všechno nabízí slavný americký film, jehož děj se odehrává v Los Angeles v roce 1937. Soukromý detektiv Gittes, vyšetřující obvykle manželské nevěry, se ujímá komplikovaného případu, který slibuje cosi nezvyklého – a také se postupně mění v případ vraždy. Gittes jde za rozřešením velmi tvrdohlavě, přes varování slovní i fyzická... Detektivní thriller byl natočen v roce 1974 a dodnes představuje mimořádnou ukázku perfektního filmového řemesla, na níž se podílejí všechny složky: od scénáře Roberta Townea (který byl oceněný Oscarem) přes kameru Johna A. Alonsea a herecké výkony Jacka Nicholsona, Faye Dunawayové a Johna Hustona, až po strhující režii Romana Polanského (Nůž ve vodě, Hnus, Ples upírů, Tess, Rosemary má děťátko, Pianista). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (635)

salahadin 

všechny recenze uživatele

L.A. je pěkná díra, kde ve velkém kupují Poděbradku, nebo vodu destilují ze chcánek. A vše krom lži je tu "Přísně tajné". Nicméně, mluvit se tu umí, tudíž mi tahle konverzační detektivka bez mrtvolek hnijících pod domy připadala mnohem lepší, než mladší inspirace v režii Curtise Hansona. Už jen z úcty k tomu, co všechno museli pod Polanského bičem Nicholson a Dunaway vytrpět, dávám 4*. Někdy bych rád viděl film, kde by Nicholson osobně Polanskému rozpáral na sedmkrát nos, ale protože už Roman nežije v Americe, mohlo by se tak stát třeba v naší rodné kotlince a film by se jmenoval Romská čtvrť. A Nicholson by mohl hrát týpka, co vykupuje kradenou litinu. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Naprostá paráda. Srovnání s L. A. přísně tajné je zcela na místě. Jednak se film opět odehrává v L. A. , ale na rozdíl od svého mladšího bráchy se tenhle film odehrává ve válečných čtařicátých letech. A já si opravdu zase chrochtal blahem nad tou starou Amerikou. Jak já to jen miluju! Sakra jak tohle mohli natočit v době disco? Jako by jste na těch ulicích čtyřicátých let byli. Opět tu jde o velké čachry, ale proti L. A Přísně tajné je tohle výrazně komornější. Prakticky sledujeme vyšetřování soukromého očka Gittese (Jack Nicholson), který se nevědomky zamotá do dost velké šlamastiky kolem vodního zdroje tohoto pouštního města. Aškoliv má film 125 minut, nebudete se nudit ani minutu. Režie skvělá, prostě Polanski. Zatímco hodně filmů ze sedmdesátek často i kvůli svému outfitu už pomalu vyčpívá (pakliže si v tom někdo jako já nelibuje), tohle je nesmrtelná záležitost. Dávám za 5 stehů na nos! * * * * * ()

Reklama

Boss321 

všechny recenze uživatele

Roman Polanski natočil film, který se stal kultovním v detektivním žánru. Role detektiva Jacku Nicholsonovi padla jak ulitá a společně s krásnou Faye Dunaway vytvořili super duo. Za povšimnutí určitě stojí role pro legendárního Johna Hustona. Jeden z nejlepších filmů 70. let, který z jedenácti nominací na Oscara obdržel pouze jeden za scénář..... ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Vsetci to tu chvalia do nebies a mozno prave preto som ja az tak nadseny nebol. Proste nebol to zly film, rezisera Polanskeho si vazim, ale zase su z mojho pohladu aj lepsie filmy z tohto zanru. Pocas prvej polovici filmu som premyslal, o co tam vlastne ide a ked sa v druhej polovici vsetko pekne vykristalizovalo a nabehlo tam trosku napätia, zrazu bol koniec. Jack Nicholson je ako vzdy skvely herec a taktiez aj Faye Dunaway zahrala svoju rolu velmi dobre - hned po filme som si pozrel iny film s F. Dunaway BONNIE A CLYDE (1967) a tak som si ju mohol pekne porovnat. Film ziskal jedneho Oscara za scenar od Roberta Townea, ale mal az 10 nominacii vratane najlepsieho filmu, rezii, herca v hlavnej ulohe Jacka Nicholsona alebo herecku v hlavnej ulohe Faye Dunaway. Avsak v roku 1975 si v konkurencii sosku za najlepsi film zobral KMOTR 2 (1974), za reziu Francis Ford Coppola opät za Kmotra 2, herec Art Carney za hlavnu ulohu v drame HARRY A TONTO (1974) a herecka Ellen Burstyn za hlavnu ulohu v romantickej drame ALICE TU UZ NEBYDLI (1974)... 12.12.2009 ______ Jack Nicholson - (J.J. Gittes) +++ Faye Dunaway - (Evelyn Mulwray) +++ John Huston - (Noah Cross) +++ Diane Ladd - (Ida Sessions) +++ Roman Polanski - (Muž s dýkou) +++ Perry Lopez - (Escobar) +++ John Hillerman - (Yelburton) +++ Darrell Zwerling - (Hollis Mulwray) +++ Joe Mantell - (Walsh) +++ Hudba: Jerry Goldsmith +++ ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Pro mě dokonalý žánrový film (krimi) s mrazivou retro atmosférou a jedním z nejlepších Nicholsonových výkonů. Co jsem na Chinatownu nakonec ocenil nejvíc byla právě jeho postava, kterou ze začátku vnímáme jako cynického necitlivého a vypočítavého detektiva bez špetky cti a postupem času nám Polanski dává stále hlouběji nahlédnout do jeho charakteru, abychom nakonec... Skutečně mistrovsky vystavěný film, ať už v zmíněném nahlížení postav či rozplétáním ústřední záhady. Zvěsti o jednom z nejproblematičtějších natáčení všech dob (především spory Nicholson/Polanski) se na filmu podle mě nijak nepromítli. "As little as possible." 90% ()

Galerie (150)

Zajímavosti (50)

  • Scenárista Robert Towne původně dostal nabídku na 125 tisíc amerických dolarů za sepsání scénáře pro film Velký Gatsby (1974). Cítil však, že by nedosáhl úrovně předlohy F. Scotta Fitzgeralda, přijal proto nabídku na 25 tisíc dolarů za napsání vlastního příběhu. (HellFire)

Související novinky

Zemřel herec Burt Young

Zemřel herec Burt Young

19.10.2023

Ve věku třiaosmdesáti let odešel americký na Oscara nominovaný herec Burt Young, mnohým fanouškům známý zejména svou rolí Paulieho Pennina z populární série filmů o Rockym Balboovi. Deníku New York… (více)

The Batman obdržel známku výjimečného filmu

The Batman obdržel známku výjimečného filmu

17.02.2022

Chystaný komiksový snímek The Batman režiséra Matta Reevese (Válka o planetu opic) s Robertem Pattinsonem (Maják) a Zoe Kravitz (Sedmilhářky) v hlavních rolích se na internetu v posledních týdnech… (více)

Ben Affleck zpátky u režie

Ben Affleck zpátky u režie

09.08.2020

Herec, režisér a oscarový scenárista Ben Affleck (Město, Argo) se po čtyřech letech vrátí za kameru. Napíše a natočí snímek The Big Goodbye, jenž bude vyprávět o pozadí vzniku snímku Čínská čtvrť… (více)

Fincher, Netflix a prequel Čínské čtvrti

Fincher, Netflix a prequel Čínské čtvrti

19.11.2019

Kdybyste to ještě náhodou nevěděli, Hollywoodu už dávno není nic svaté. Pokračování Jumanji? Jasně. Reboot Sám doma? Proč ne! Nejnovější oznámení tak vlastně nemá koho překvapit. David Fincher a… (více)

Reklama

Reklama