Reklama

Reklama

Elektrický jezdec

  • USA The Electric Horseman (více)
Trailer

Obsahy(1)

Když ujedete na koni za dvacet milionů, lidé si vás určitě všimnou. Robert Redford v hlavní roli amerického filmu, nominovaného na Oscara. Bývalý kovboj a pětinásobný šampion v rodeu Sonny Steele (Robert Redford) je po mnoha zraněních dávno na odpočinku a vydělává si reklamou na cereálie. Jeho úkolem je projíždět na koni v arénách a doporučovat ovesné vločky. On i kůň vystupují pro větší efekt ověšeni žárovkami. Svůj úkol však Sonny plní se stále většími problémy: je totiž věčně na mol opilý. Při velké firemní akci v Las Vegas má Sonny za hlasité hudby vjet na pódium v sedle dostihového koně jménem Vycházející Hvězda. Když Sonny vidí, že kůň je zraněný, nemocný a nadopovaný sedativy a steroidy, poruší smlouvu a před zraky užaslých diváků s ním zmizí v ulicích města. Šéf firmy Hunt Sears (John Saxon) si to samozřejmě nenechá líbit – Vycházející Hvězda je totiž jednou ze ?značek? firmy a má hodnotu dvacet milionů dolarů. A tak se po Sonnym rozjede celostátní pátrání. Jediný, komu se podaří uprchlíka v divočině vypátrat, je zkušená investigativní novinářka Hallie Martinová (Jane Fondaová). Jde jí jen o to, aby získala exkluzivní reportáž. Když však zjistí, že Sonny je férový chlap, který chce koně uzdravit a pustit do volné přírody, začne mladá žena své cíle poněkud přehodnocovat... (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (62)

jasse 

všechny recenze uživatele

Režisér Sydney Pollack je pro mě zárukou kvality a od filmu Koně se také střílejí jsem viděla jeho všechny další. Také Elektrický jezdec je film, na který se člověk podívá rád opakovaně a to jsem teď právě udělala. Neztratil ani po letech svoji romantiku a také kousek ostnu výčitky na konzumní americkou společnost. Redforda moc nemusím, ale role Sonnyho mu sedla. Jane Fonda byla vynikající (taky jsem ji obdivovala v těch podpatcích, ale hlavně to, jak měla po třech dnech v přírodě pořád skvělé vlasy). Nejúžasnější z nich byl stejně ten kůň...netuším, jestli je možné vrátit vysloužilého závodního koně zpět mezi mustangy, ale podařilo se to alespoň v tomhle filmu. Když připočítáme nádherné záběry krajiny a výbornou hudbu, je to moc příjemný zážitek. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jestli existuje nějaký film, který vypovídá ne o tom, jak to ve Spojených státech chodí, ale o tom, jak si Američané myslí, že jejich země vypadá a na jakých hodnotách stojí, pak je to právě Elektrický jezdec. Ten film je americký nejen tím, že jeho hrdinou je kovboj, ale i tím, jak pateticky moralizuje a jak velkou váhu přikládá vlastní iniciativě a individualismu. A v podstatě i tím typicky americkým studiovým koncem. Robert Redford a Jane Fonda jsou velcí herci své doby a svému jménu nezůstávají nic dlužní. Sydney Pollack je zase zavedený režisér, který nedělá zbytečné boty, takže romantické drama o kovbojovi, který se vzbouřil konzumnímu výprodeji svého renomé v pokleslé šou a zachránil trpícího koně, představuje slušnou zábavu, která sice už dnes neoslní, ale je i po letech funkční. Celkový dojem: 65 %. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Já jsem dával dýchání z úst do úst flašce Tequily. A stejně jsme ji ztratili." Žárovkami osvícený ex-šampión Sonny Steele mě na své cestě za vykonáním dobrého skutku bavil. Vycházející hvězda, kůň inhalující eukalyptus, měl taky něco do sebe. A nakonec ani reportérka Hallie, která jako jediná na světě viděla značkování chřestýšů, toho moc nepokazila. Jen to celé bylo takové černobílé. Bohatí byznysmeni byli zmetci, návrat k přírodě byl splněním amerického snu a krádež jedné koňské síly v hodnotě dvacet mega se snad ani nemusela řešit. Mě to tedy celkem zaujalo a lichokopytníkovi jsem k jeho návratu do přírody blahopřál, ale přesto jsem doufal, že mě záchrana zfetovaného zvířete chytne o trošku víc. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Ano, je to nádherná pohádka. Velkým plusem tohoto příběhu jsou herci v hlavních rolích, na jejichž hereckém umu je celý příběh postaven. Robert Redford je velký frajer. Moc hezky se na něho koukalo, hlavně ty jeho krásné oči. Úplně jsem mu sežrala i s navyjákem, že je kovboj. Kdyby mi řekl, že jeho povolání je něco jiného, tak bych mu to nevěřila. Krásně s tou rolí Soonyho splynul, jedno tělo, jedna duše. Jane Fondová zapomněla stárnout. Vždyt vypadá stejně i dnes. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Sydney Pollack nakrútil vskutku celkom „sympatickú rozprávku” pre odrastenejšie publikum, s poprednými hollywoodskymi hviezdami Robertom Redfordom a Jane Fondovou, pričom sa ale určite nezaradí k tomu najlepšiemu, čo inak povedzme, toto kvalitné duo/trio, doposiaľ stihlo vytvoriť, najskôr len k tomu priemernému, keďže som mal väčšinou taký pocit, ako by sa mi chcelo spať, a pritom to zrejme nie je iba kvôli zamračenému počasiu. Skrátka, zápletke chýbal trochu väčší náboj, čím by si diváka viacej omotala okolo prsta. A síce to začína pomerne dosť zaujímavo. Špičkový herec stelesnil vyhoreného cowboya Normana "Sonnyho" Steelea, ktorý momentálne účinkuje v reklame na farmárske vločky. A zase špičková herečka stelesnila senzáciechtivú reportérku Alicu "Hallie" Martinovú. A napokon ešte niekde medzi nimi sa nachádza i dostihový kôň „Vychádzajúca hviezda”, ktorému začína svitať na oveľa lepšie časy, ako by sa predtým mohol vôbec nazdávať. Totižto, práve teraz sa posuniem o malý kúsok ďalej, keď sa Sonny už pevne rozhodol, že tohto žrebca nielen ukradne, ale zároveň aj (vy)pustí niekde ďaleko do divokej prírody, aby sa mohol poriadne nadýchať čerstvého vzduchu, a odcválať kamsi do šírych prérií ? Pevne verím, že vari áno. Čiže, následne si všetky tieto styčné body pospájajte dohromady, že taktiež pridajte i nasrdeného predstaviteľa spoločnosti Hunta Searsa, a tak o nepredvídateľné situácie je dopredu automaticky postarané, a či ani nie ? Mimochodom štart vypukne v „Hriešnom meste” s cieľom v „Mormonskom štáte”, a to konkrétne s množstvom pekných scenérií, a to je asi tak úplne všetko, čo by som pochválil. Nebyť typickej naháňačky, snáď ani nemusím bližšie špecifikovať, vlastne akej, tak s hodnotením by som išiel ešte o stupeň nižšie, lebo dokonca i tá, bola umelo vyvolaná, ale nechcem byť zbytočne prepiaty, skrátka režisér potreboval príbeh zdramatizovať, a tak mi proste naservíroval takúto, priam neuveriteľne „strhujúcu sekvenciu”, ktorá bola pre nasledujúci vývoj udalostí potrebná. Nemám ani najmenšiu náladu pokračovať v ďalšom charakterizovaní tohto filmu, lebo je to bezvýznamné. Jednoducho mi až tak nesadol, ako som si pôvodne myslel, že by mi sadnúť mohol. Ak je vám táto herecká dvojica po chuti, tak jednoznačne vyskúšajte buď Štvanicu alebo trebárs i Bosé nohy v parku, kde sa predtým rovnako stretli a vyznamenali, no som presvedčený o tom, že v dosť rozdielnych kvalitách, ako zrovna v tomto prípade. Minimálne ten z roku 1966, je toho naprosto žiarivým príkladom ! ()

Galerie (34)

Zajímavosti (4)

  • Film se natáčel v Nevadě, Utahu a v utažském národním parku Zion. (Terva)
  • Třetí společný snímek Roberta Redforda a Jane Fondové. (Terva)
  • Filmový kůň Rising Star  se ve skutečnosti jmenoval Let's merge, v překladu "spojme se" nebo "pojďme se spojit". Jednalo se o pětiletého plnokrevníka, který byl vybrán až po šestiměsíčních talentových zkouškách. Po dokončení filmu koně odkoupil Robert Redford a vlastnil jej ještě 18 let, než kůň zemřel. (Posheidon)

Reklama

Reklama