Reklama

Reklama

Hercule Poirot

(seriál)
  • Velká Británie Agatha Christie's Poirot
Trailer
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Velká Británie, (1989–2013), 85 h 4 min (Minutáž: 47–105 min)

Předloha:

Agatha Christie (kniha), Agatha Christie (povídka)

Hrají:

David Suchet, Hugh Fraser, Philip Jackson, Pauline Moran, David Yelland, Zoë Wanamaker, Richard Bebb, George Little, Phillip Manikum, Jona Jones (více)
(další profese)

Série(13) / Epizody(70)

Obsahy(1)

Malý belgický detektiv Hercule Poirot (David Suchet) s knírkem upraveným dle pravítka a neuvěřitelně bystrou šedou kůrou mozkovou řeší případy, na které slavná britská policie ani Scotland Yard nestačí a to již od roku 1989 dodnes v této nejslavnější volně inspirované adaptaci předlohy královny detektivek Agathy Christie. (monolog)

(více)

Videa (17)

Trailer

Recenze (311)

Beagle 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Musím konstatovat, že jediným Poirotem filmových a televizních adaptací knih Agathy Christie pro mě je a navždy zůstane David Suchet. Seriál je skvěle zahraný i natočený, Poirot v jeho podání je obzvlášť cynický a samolibý (aniž by ztrácel nadhled a přestával být pravým gentlemanem) a musím přiznat, že některé epizody se kvalitou minimálně vyrovnají knižní předloze (ale to už zní pomalu jako detektivkářské rouhání, že...) ()

selfesteem 

všechny recenze uživatele

Je zcela samozřejmé, že v počátcích byl Hercule Poirot mladší, hubenější a měl po boku Arthura Hastingse a slečnu Lemonovou, a takhle s námi pobýval většinu času. Stejně jsem nikdy nechápala, proč se Hastings nedal dohromady právě s touto slečnou, ale do toho nemám co mluvit. Mně se ale úplně nejvíce líbily ty díly, kdy už byl Hercule Poirot starší, silnější a sám, na všechno. Byly to ponurejší, temnější díly, ale patří k těm mým opravdu oblíbeným. Orient Express jim svou depresivní atmosférou kraluje. Hercula Poirota mám ráda kvůli té době, chtěla bych se umět česat, strojit a líčit jako všechny ty dámy tam, potkávat uhlazené pány v nažehlených oblecích a stolovat a bavit se, jako v těch dobách, to je to, co se mi na tomto seriálu tak moc líbí a za co obdivuju všechny lidi, kteří se na něm po této stránce vyřádili. Ale nepochybně, příběhy jsou nápadité a promyšlené a miluju tu Poirotovu finální společenskou seanci, na které předvádí své myšlenkové pochody a také jeho gesta, zvyky, projevy, to se panu Suchetovi opravdu moc povedlo a pro mě jiný Poirot neexistuje! Jen u jednoho dílu jsem poznala, kdo je vrah a u dalších pak už většinou také, ale jen kvůli dabingu, kdo nechce vědět víc, nečtěte dál! spoiler (většinou vraha dabují známější dabéři) spoiler. ()

Reklama

UncleG 

všechny recenze uživatele

Seriál, který dokáže navodit perfektní dobovou iluzi. Sympatický detektiv (mající i tentokrát po ruce svého nedovtipného "Watsona"). A rozuzlení, která možná překvapila i samotného scénáristu :-) No dobrá, Poirot nás svými překombinovanými vraždami, neustálým zastíráním, mlžením a nedostatkem informací trochu tahá za fusekli. Ale hra je to roztomilá, pokud na ni přistoupíte. N´est-ce pas? ()

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Předem mého komentáře se musím pochlubit a pochválit, že jsem četl všechny knihy, co tato první dáma světové literatury napsala a to včetně i těch, které napsala pod svým pseudonymem Mary Westmacott. A proč první dáma světové literatury? Odpověď je jednoduchá, jelikož po alžbětinském spisovateli Williamu Shakespearovi, kterému jsem dodnes nějak nepřišel na chuť, je to druhá nejprodávanější autorka všech dob. Ale k postavě Hercula Poirota, kterého vytvořila a který ji po čase začal silně lézt na nervy, že se ho chtěla dokonce zbavit. Stejný precedens jsme mohli vidět u neméně známého fiktivního detektiva Sherlocka Holmese, kde se ho jeho autor Arthur Conan Doyle dokonce zbavil a tím způsobil vlnu nevole v řadách fanoušků tohoto Mistra mezi detektivy, že ho po čase musel zázrakem zázraků nechat vstát z mrtvých. Tuto chybu naštěstí královna detektivek neudělala a i když ji na tomto pedantském, pro ní už otravném belgickém detektivovi štvalo snad úplně všechno, tak to kompenzovala vytvořením dalších literárních postav, z nichž nejznámější je staropanenská Slečna Marplová. V tomto seriálu ztvárnil tohoto detektiva, který pří řešení svých případů používá své šedé buňky mozkové známý anglický herec David Suchet, pro kterého to byla životní a jak sám říká i osudová role. Jednotlivé případy nebudu rozebírat, to ať se každej podívá sám a ještě lépe je si před každým případem přečíst knížku, protože se tvůrci drželi původní linie přesně jak to bylo napsáno v původní předloze a to i včetně věčně nic nechápajícího společníka kapitána Hastingse, který tomu dodal občas nějaký ten vtípek. Jinak příběhy jsou to mrazivé a mysteriózní s překrásnými lokacemi, ať už anglického Londýna nebo tajuplným britským venkovem nebo v jistých případech i zahraničních destinacích. Našeho Hercula, prostě nic nerozhodí a každou záhadu vyřeší a i když ho Agatha už neměla ráda, tak my jsme si ho zamilovali a prožívali s ním nevšední kriminální dobrodružství, ať už na televizních obrazovkách anebo za světel petrolejových lamp, když jsme si po nocích četli jeho nesmrtelné knihy, které tu budou navždy a navždy budou mít miliony obdivovatelů po celém světě. Za originální detektivní případy, které asi nebudou nikdy překonány a za skvělé televizní zpracování, které nás nenechalo řadu večerů v klidu a zpříjemňovalo nám mnoho napínavých chvilek v gauči u televizních obrazovek musím dát Poirotovských 100%. ()

stration 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jednoznačná volba. Skláním se před Peterem Ustinovem, ale David Suchet je ten "pravý" Poirot. Některé slabší díly jsou postaveny vyloženě na něm. Přiměřeně tupý Japp a Hastings (občas otravní) a nenápadně půvabná slečna Lemonová. A naprosto bezchybný výběr exteriérů a interiérů. Nechápu, kde se v Anglii vzalo tolik funkcionalistických domů. ()

Galerie (430)

Zajímavosti (128)

  • Natáčelo se na Burgh Island. Hotel Bigbury-on-Sea na témže ostrově je také místem, kde Agatha Christie napsala knihu "Evil Under the Sun". (ČSFD)
  • Když v závěru filmu Poirot (David Suchet) shrnuje události a usvědčí vrahy, dochází k jedné nelogické a nesmyslné situaci: Poirot vysvětluje, jak madam Redfernová (Tamzin Malleson) přenastavila hodinky Lionela (Russell Tovey) na pláži o cca 15 minut dopředu, tedy z 11:30 na 11:45. Poté, až Lionel vylezl z vody, se ho zeptala, kolik je hodin a on správně odpověděl, že 11:45. Následně měla Redfernová vrátit čas na hodinkách zpět na původních 11:30. Toto ale není možné. Lionel spěchal, aby stihnul rozhlasový pořad, a čas, posunutý dopředu na 11:45, by logicky způsobil u Lionela ještě větší spěch – vždyť by se mu tím čas na doběhnutí do hotelu k rádiu hodně zkrátil a hrozilo by, že vysílání nestihne. Proto by nemohla „Redfernová vrátit čas na hodinkách zpět“, neměla by k tomu už příležitost. Logika věci říká, že Lionel by se lekl, že vysílání nestihne a už by nešel znovu do vody, jak bylo natočeno, a Redfernová by tak už neměla sebemenší šanci na přenastavení hodinek zpět. Navíc by Redfernová zanechala otisky na Lionelových náhradních brýlích, které by neuměla nijak vysvětlit, protože s nimi nikdy nemohla přijít do styku. (pjotri)
  • V první sérii v Poirotově (David Suchet) bytě visí nad pohovkou obraz mostecké věže Karlova mostu při pohledu od Malostranského náměstí. (Ezis)

Reklama

Reklama