Reklama

Reklama

Raya a drak

  • USA Raya and the Last Dragon (více)
Trailer 7

Obsahy(1)

Kdysi dávno ve fantazijním světě Kumandry žili lidé a draci v harmonii. Kdykoliv pak zlověstné nestvůry nazývané Druuni ohrožovaly zemi, draci se pro záchranu svých lidských přátel obětovali. Nyní, o 500 let později, jsou tato monstra zpět a osamělá válečnice Raya, se vydává na dlouhou a nebezpečnou cestu, aby vystopovala posledního draka a hrozivé Druuny zastavila jednou provždy. Během své cesty však zjistí, že k záchraně světa nebude zapotřebí jen dračího kouzla, ale především i důvěry. (Falcon)

(více)

Videa (4)

Trailer 7

Recenze (290)

campix 

všechny recenze uživatele

Originálně neoriginální Disneyovka vystřelená přímo na VOD. Náročnějšího diváka by mohla poměrně zklamat, ale to jen za předpokladu, že klade nároky neúměrné spotřební hodnotě těchto animovaných filmů. Raya and the Last Dragon prezentují nový svět, který ale funguje podle osvědčené šablony a tak zde není nic vyloženě překvapujícího. Vše je avšak tam, kde má být. Jediná výtka může směřovat k neustálé recyklaci osvědčených postupů. To ale dětské publikum s klidem promine a já vlastně také. Velmi povedený animovaný film. ()

UhLee 

všechny recenze uživatele

(8/10). Na Rayi jde krásně vidět, jak jde technologie neskutečným tempem dopředu, protože jsem měl místy problém rozeznat animaci od reality. Líbilo se mi, jak byla každá kultura (část draka/země) zachycena jinak. Hrála v pozadí jiná hudba, lidé byli rozdílní a vynikali v něčem jiném. Návštěva každé této země byla něčím rozmanitá a neobyčejná. Zápletka byla svým způsobem hrozně jednoduchá, ale také moc krásná. Dovolím si i tvrdit, že v mnoha ohledech i originální. Monumentální akce, který nám film nabízí se jen tak nevidí. Respekt, že to dokázal film ukočírovat a ukázat nám tak přenádhernou krajinu s mořem nápadů, který nám letos už předvedli i Croodsovi. Kolem a kolem je to určitě nadprůměrný animák, který si zaslouží červená čísla a pozornost. ()

Reklama

PauloZ 

všechny recenze uživatele

Raya je pro mě skvělý mix Kungfu Pandy a Prince Egyptského, přitom si ale drží vlastní osobitost, styl a hrozně hezky se na to dívá. Jen škoda, že to neni víc dospělé jako v případě Prince Egyptského. Ubral bych na ukecanosti Sisu (proč jako drak mluví :/ )?. Jakmile začne neřízeně kecat, tak to ve vteřině podráží nohy serióznosti a jde to okatě víc pro děcka, což je škoda. Posledních 20 minut je ale geniálních, jako z jiného, toho dospělejšího filmu. Takže jo, celkově jsem to žral a přiznám se, že mě emočně animák dlouho takto nesetnul :)). Animačně absolutní top a soundrack si rozhodně pustím! 4.5* ()

Jeoffrey 

všechny recenze uživatele

Raya je od Myšáka vlastně jen další sázka na jistotu. Animace je nádherná, hudba výborně pasuje, zasazení je kouzelné (obzvlášť pro milovníka východní kultury), postavy mi byly sympatické ale příběh - ten je tak základní, tuctový, s očekávanými zvraty... Vážně nebyla jediná chvilka, kdy by mě něco překvapilo, vše jelo přesně podle toho, co jsem očekával. Napětí se nedostavilo, emoce jsem sice nějaké pocítil, ale nebyly tak silné, jak by bylo k nějakému nezapomenutelnému zážitku třeba. Zkrátka všechno se mi tu líbilo, až na ten obyčejný a dle mého nikterak originální příběh. Mohlo to být úžasné, poutavé, podmanivé, originální, ty ingredience pro to tam jsou, ale nakonec je to jen další sázka na jistotu. Potěší, ale nepřekvapí. 6,7/10 ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Přestože Disney v poslední době na mnoha frontách klopýtá, tak zde nezklamal a exceluje. Ani si nepamatuji, kdy jsem si naposledy takto užil kreslenou pohádku. Takhle si totiž představuji nápaditý příběh pro děti i dospělé!  Dílo o fiktivní společnosti rozdělené závistí a následně uvržené v chaos díky pravé lidské podstatě. Z tohoto důvodu se hlavní hrdinka, mladá Reya vydává na nekonečnou cestu k záchraně světa. Postupně potkává další zoufalce, kteří ji na této cestě následují. Skupina je tvořena z několika velice sympatických a celkem vtipných charakterů. Kam bude zhruba příběh směřovat, bystřejší divák ihned prokoukne. Nicméně jen těžko se dokážete obrnit před procítěností, přičemž veškeré srdceryvné projevy zde fungují na jedničku. Nemuselo to sice končit happy endem a můj dojem by byl ještě lepší, ale to bych asi chtěl příliš. I když mne napadl drobný zlepšovák, závěr taktéž nezklamal a mě nezbývá než hodnotit plným počtem. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (10)

  • Rayin bojový styl využívající dvě hole vychází z filipínského bojového umění Kali, také známého jako Arnis nebo Escrima. (ČSFD)
  • Raya je první Disneyovská princezna z jihovýchodní Asie. (Marcos22)
  • Původní datum vydání filmu bylo 25. listopadu 2020, ale kvůli pandemii covid-19 byla premiéra přesunuta na 12. března 2021. (ČSFD)

Související novinky

Black Widow a Cruella míří na Disney+

Black Widow a Cruella míří na Disney+

24.03.2021

Špatné zprávy pro kina, dobré zprávy pro nedočkavé diváky. Studio Disney čerstvě oznámilo, že vedle tradiční premiéry v kinech dorazí snímky Cruella a Black Widow rovněž ve stejný den i na… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno