Reklama

Reklama

Raya a drak

  • USA Raya and the Last Dragon (více)
Trailer 4

Obsahy(1)

Kdysi dávno ve fantazijním světě Kumandry žili lidé a draci v harmonii. Kdykoliv pak zlověstné nestvůry nazývané Druuni ohrožovaly zemi, draci se pro záchranu svých lidských přátel obětovali. Nyní, o 500 let později, jsou tato monstra zpět a osamělá válečnice Raya, se vydává na dlouhou a nebezpečnou cestu, aby vystopovala posledního draka a hrozivé Druuny zastavila jednou provždy. Během své cesty však zjistí, že k záchraně světa nebude zapotřebí jen dračího kouzla, ale především i důvěry. (Falcon)

(více)

Videa (4)

Trailer 4

Recenze (290)

BoPo 

všechny recenze uživatele

Animácia zodpovedá roku 2021. Tu sa naozaj nešetrilo. Čo mi však strašne nesedelo, tak bol vizuál drakov. Pôsobili ako z animáku pre trojročné deti a dosť rušivo vyčnievali. Príbeh je veľká sázka na istotu. Zobrali veci, ktoré opakovane fungovali vo viacerých filmoch, nahodili do toho aktuálne povinné ženské/dievčenské hrdinstvo a premázli to Srirachou. Pekné, ale zabudnuteľné. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Hlavní hrdin(k)a dává dohromady skupinu složenou ze zástupců různých frakcí + padouch, o kterém víme, že se na konci přidá k dobré partě + velká inspirace jihovýchodní Asií. Ano, mluvím o Avataru, který tohle všechno použil lépe než Raya. Přiznávám, tahle disneyovka vypadá nádherně, po technické stránce (hudba, režie, animace postav i prostředí) je skvělá. Jen nezačněte dloubat hlouběji. Třeba v tom, jak je ne úplně nenápadně misandrický (pohrdání muži, opak mysoginie). Hlavní hrdinka je žena. Hlavní drak je žena. Hlavní padouška (spíše "frenemy") je žena, se kterou má Raya vztah, ve kterém lze najít sexy lesbo podtóny. Mužské postavy tu zastupuje malý chlapec, tlustý jelimanský bojovník a otec hlavní hrdinky, který je většinu filmu mimo děj. Disney se rád ohání tím, že tvoří vzory pro děti, ale fakt nevím, jak si v tomto má malý kluk najít vzor... Raya samotná také není silný vzor a ani zajímavá hrdinka. Je sobecká, tajnůřkářská, dělá unáhlená rozhodnutí. Srovnejte s Aangem z Avataru, na kterém viselo obrovské břemeno, o kterém pochyboval, že ho unese, ale vždycky se snažil udělat dobrou věc. Raya asi bude v sbírat upocené body za to, že "reprezentuje" Asiaty, ale jestli chtějí být reprezentovaní vykrádačkou šestnáct let starého seriálu, který byl po obsahové stránce ve všem lepší, tak to tedy klobouk dolů... ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Ale jo, docela povedenej animak. Respektive takova sazka na jistotu, ktera pripomina Vaianu a x dalsich animaku. Takze necekejte nic prekvapivyho, film jede podle stokrat omlety sablony, akcni sceny stridaj ne moc vtipny scenky a do toho sem tam trochu zdimani emoci. Hlavni hrdinove jsou vcelku fajn, dej svizne odsejpa, ale podle traileru jsem prece jen cekal trosku epictejsi fantasy. Proste poctive odvedena prace bez spetky originalniho napadu na kterou si za chvili ani nevzpomenete. Slabsi 4*. ()

Colby Sawyer 

všechny recenze uživatele

Po vizuální stránce překrásné, plné hezkých nápadů, ale bohužel vyprávějící ten nejbanálnější možný příběh. Disneyovky jsou většinou kouzelné, plné vtipných a milých postaviček v relativně originálním světě, jen se tu na rozdíl od Pixaru nikdo nesnaží o nějaký nápaditější děj. Jasně, animák pro děti nebude mít přelomový příběh s přesahem, ale vymyslet lepší příběhový oblouk, než jaký je člověk schopný sesmolit během pěti minut ve spěchu, by tomu dát mohli. Alespoň tomu dodat něco málo navíc, než to co by se dalo označit jako “klasická disneyovka”, není to tu, ale pořád je to moc hezký animák, který se bude řadit k těm lepším. ()

CinemaRanger 

všechny recenze uživatele

Bavilo, ale příběh je generický a klišovitý. Najít všechny části šutru, spřátelit se se spojenci a zachránit svět. Další věc, co mi vadila je humor. Ostatní Pixarovky jsou cílené i na starší publikum a na dospěláky. Tady lze vidět, že je to pro menší děti. Humor je zkrátka dětinský, takže jsem se ani jednou nezasmál a přišel mi i trochu trapnej. Jinak docela fajn oddechovka se zajímavými enemáky a parádní akcí. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (10)

  • Jedná se o třetí animovaný film společnosti Disney, který je produkován v poměru stran 2.35:1. Další dva zmíněné snímky jsou Duše (2020) a Frčíme (2020). (Kuzmik)
  • Produkční tým se rozhodl cestovat po asijských zemích jako Laos, Kambodža, Thajsko, Vietnam, aby získali inspiraci a představu, jak by měla vypadat fiktivní země Kumandra a její kultura. (Kuzmik)
  • Raya je první Disneyovská princezna z jihovýchodní Asie. (Marcos22)

Související novinky

Black Widow a Cruella míří na Disney+

Black Widow a Cruella míří na Disney+

24.03.2021

Špatné zprávy pro kina, dobré zprávy pro nedočkavé diváky. Studio Disney čerstvě oznámilo, že vedle tradiční premiéry v kinech dorazí snímky Cruella a Black Widow rovněž ve stejný den i na… (více)

Reklama

Reklama