Reklama

Reklama

Amonit

  • Velká Británie Ammonite (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

V 40. letech 19. století hledá kdysi uznávaná Mary Anning fosílie na nehostinném pobřeží moře, aby jejich prodejem vydělala na živobytí pro sebe a svojí nemocnou matku. Nabídku bohatého turisty, aby během jeho nepřítomnosti zasvěcovala do své práce jeho manželku Charlottu, z finančních důvodů nemůže odmítnout. A přestože si s bohatou paničkou zpočátku zásadně nerozumí, postupně se mezi nimi začne vytvářet silné pouto. (O2 TV)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (71)

mira.l 

všechny recenze uživatele

A tohle mi sedlo. Příběh z doby, která podobným láskám nepřála a je tak víceméně předem jasné, jak to asi dopadne... Ale na to minimalistické herectví obou dam se koukalo krásně, to je tak, když pohledy a gesta řeknou mnohem víc než kupa zbytečných řečí. Kate i Saoirse skvělé, stejně jako výprava, kostýmy. A v neposlední řadě: o Mary Anning jsem nikdy neslyšel, tak jsem docela rád, že jsem zase o něco moudřejší. Zajímavá žena, žijící v pro ni nelehké době. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

"Is it that I am all alone / yet in my dreams, a form I view / that thinks on me and loves me too / I start and when the vision's flown / I weep and I am all alone." Amonit je komorní a tichý film, zobrazující pomalu vzkvétající vztah, který se od nevinných náznaků postupně přetavuje ve spalující vášeň. Před rokem rezonoval mezi diváky Portrét dívky v plamenech, letos převzal štafetu právě Amonit. Zatímco Portrét sázel na pestrobarevný vizuál, jenž atmosféricky seděl do snímku (nejen) o malířství, Amonit vyniká melancholicky ponurým prostředím anglického pobřeží. Film se v mnohém podobá režisérovu předešlému snímku Na konci světa - a to jak příběhem, tak i atmosférou. Ocenil jsem obsazení bodré Gemmy Jones a sympatického Aleca Secareanu, kteří si zahráli již v Na konci světa, nicméně Amonit je zejména hereckým koncertem (jako vždy) úžasné Kate Winslet a neméně skvělé Saoirsy Ronan, které svým civilním herectvím daly vzniknout uvěřitelnému vztahu dvou žen zmítaných samotou. Vedle milostného příběhu mě zaujala drobná, ale o to více silná dějová linie s porcelánovými zvířátky, při které jsem si nemohl nevzpomenout na (před)loňskou Favoritku. Navíc jsem jako skalní fanoušek Jurského parku a dinosaurů celkově uvítal nejednu paleolontologickou vložku. P.S. Při scénách s vázáním korzetu a kreslením spící Saoirsy jsem si vzhledem ke Kate nemohl odpustit nostalgickou vzpomínku na Titanic. ()

Reklama

SilentMemory 

všechny recenze uživatele

Neviem prečo to muselo byt tak sexuálne explicitné inak krásne natočené, kvalitná audiovizuálna stránka, zvuk skoro také Asmr, tá archeológia bola zaujímavá aj tie liečebné postupy pre prebudenie k životu, dobré obsadenie aj psychologická stránka postáv v následnom hereckom stvárnení. Ponurý anglický vidiek v krásnej ale chudobnej viktoriánske ére. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Pomalý, tichý, poetický film, odetý prevažne do hnedej a šedej farby, s absolútnym minimom len tých najdôležitejších dialógov. Mňa to nudilo, ohlasy ale samozrejme neklamali; výborné herecké výkony ústrednej dvojice, pekná hudba, otvorená a uveriteľná erotika. Žena v plameňoch mala ale viac toho plameňa. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Mary Anningová předčila svými bohatými znalostmi své mužské současníky. Akorát jí doba zrovna moc nepřála. Ale hledat s ní zkameněliny opravdu nebudeme. To je tu jen okrajově, protože to není životopisné drama.Tohle je romantické drama, které je volně inspirováno jejím životem. Život to nebyl jednoduchý. Postupně tu sledujeme sbližování dvou ztrápených duší. Opět jedeme podle staré dobré šablony, jen s tím rozdílem, že sledujeme dvě ženy. Před hereckým výkonem Kate Winslet a Saoirse Ronan musím smeknout. Už kvůli nim na tenhle film hned tak nezapomenu. Francis Lee je vedl velmi citlivě a uvěřitelně. To se týká i těch erotických scén. Nejde o žádnou divočinu, jak bylo někde napsáno. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (7)

  • Název filmu se objeví až během závěrečných titulků. (noelcoward73)
  • Charlotte Murchison (1788–1869) byla ve skutečnosti o jedenáct let starší než Mary Anning (1799–1847), zatímco Saoirse Ronan (Charlotte) je o devatenáct let mladší než Kate Winslet (Mary). (Stanislaus)
  • Když Saoirse Ronan (Charlotte) vyrůstala, byl Titanic (1997) její oblíbený film, takže byla nadšená z toho, že mohla hrát s Kate Winslet – navíc její milenku. Během natáčení řekla Kate: „Když mi bylo osm let, vůbec bych si nepomyslela, že budu jednoho dne líbat Rose!“ (Stanislaus)

Reklama

Reklama