Reklama

Reklama

Amonit

  • Velká Británie Ammonite (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

V 40. letech 19. století hledá kdysi uznávaná Mary Anning fosílie na nehostinném pobřeží moře, aby jejich prodejem vydělala na živobytí pro sebe a svojí nemocnou matku. Nabídku bohatého turisty, aby během jeho nepřítomnosti zasvěcovala do své práce jeho manželku Charlottu, z finančních důvodů nemůže odmítnout. A přestože si s bohatou paničkou zpočátku zásadně nerozumí, postupně se mezi nimi začne vytvářet silné pouto. (O2 TV)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (71)

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Dějově je to spíše pro ženy. Pochopitelně jsem si nemohl nechat ujít vidět po delší době v akci mou milovanou Kate, která jako obvykle podala v roli odměřené Mary výborný výkon. Příběh je jednoduchý. Dvě ženy různého věku, společenského postavení i povah v sobě po chladnějším seznámení najdou zalíbení a to i v posteli. Z jedné scény je patrné, že Kate Winslet je nejen vynikající herečkou, ale stále ještě i krásnou a žádoucí ženou. 4* (3 + jedna povinná za Kate). ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Ammonite silně připomíná Leeho prvotinu God's Own Country. Vřesoviště vystřídalo hučící pobřeží. Dva herce nahradily dvě herečky. A opět sledujeme dva lidi, co si k sobě hledají cestu za dozoru podezřívavých rodičů. I tak je tenhle lov zkamenělin podobně uhrančivý jako předchozí prohánění ovcí po Yorkshirských pastvinách. ()

Reklama

Petike odpad!

všechny recenze uživatele

Stupídny sentimenálny gýč, ktorý je urážkou reálnej Mary Anningovej, energickej, samostatnej a nesentimentálnej ženy. Reálna Mary si svoje miesto v histórii vydupala dlhými rokmi poctivej, usilovnej a priekopníckej práce na poli paleontológie, za ktorú ju v jej dobe uznávali nielen vedecké spolky a učené spoločnosti, ale tak ženy ako aj muži. Nebola zakríknuté chúďatko. Bola zo skromnejších pomerov, a tie dosiahnuté úspechy a to uznanie by vydali aj na tri životopisné filmy. Ale nie, vševedko Francis Lee, ďalší x-tý posilkový mačo vzrušujúci sa nad predstavou dvoch súložiacich žien, si rozhodol vytrieť si pozadie s Anningovou a jej osobnou autonómiou a jej osobným príbehom. Naservíroval omaľovánkovú gýčovú hnačku, ktorá posiela feminizmus a uznanie pre feministické osobnosti na poli vedy a spoločnosti naspäť o pätsto rokov. Všetko preto, lebo chcel nakrútiť rozvláčno-melancholické light-P-čko, ktoré obsahovo zaostáva aj za treťotriednou harlekýnkou. Rejža, antifeministický maskulínny masturbátor, ktorého desí, že by žena mohla byť schopnou vedkyňou, či samostatnou bytosťou, zdegradoval ozajstnú ženskú historickú osobnosť na ufňukanú EMO tetku, ktorá plače, kedy si konečne nájde svoju nafukovaciu Anču v krinolíne. Korunu celej absurdite nasadzuje fakt, že rejža v svojom pľuvanci na feminizmus a sexuálnej objektifikácii Mary už názvom podsúva nechutnú narážku na "amonit ako symbol ženského otvoru". Mokrosenné light P-čko nudiaceho sa staršieho režiséra, ktorý emancipovanú ženu videl asi len triédrom z rýchlika letiaceho vo výške desať kilometrov nadzvukovou rýchlosťou, a z emancipovaných žien má panický strach, ak o nich nemôže písať slash fanficy. O dnešných to nešlo, mohli by ho zažalovať, tak poďho sa vybúriť na Anningovej, ktorá je už dávno na pravde Božej a nemôže sa ani len brániť voči jeho tvrdeniam. Vskutku "hrdina", takýto "režisér". Takto príšerný film dokážu skutočne napísať len chlap, ktorý o ženách, emancipácii, vede a vedkyniach vie akurát tak exkrement. Filmy ako tento sú obrazom dnešnej doby: Povrchné bláboly, bez akýchkoľvek dôkazov a faktov zosmiešňujúce podstatne zaujímavejšie a fascinujúce historické osobnosti, dokonca i ženské, a namiesto toho dookola onanujúce nad obsesiou telesnosťou, nad tým, komu sa s ako s prepáčením zduril pinďúr či ženský otvor, či tak alebo onak napäl sval a kto sa ako spotil, pošťal a posral pri akte pod obraz človečí i opičí. Čakám, kedy nejaký belgický režisér-pseudohumanista natočí životopisný film o Patrice-ovi Lumumbovi, kde bude Lumumba beloch a blondiak, bude obťažovať malé deti a dožije sa roku 2004. Takhle se životopisné filmy nedělaj, vážení... ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Mary Anningová předčila svými bohatými znalostmi své mužské současníky. Akorát jí doba zrovna moc nepřála. Ale hledat s ní zkameněliny opravdu nebudeme. To je tu jen okrajově, protože to není životopisné drama.Tohle je romantické drama, které je volně inspirováno jejím životem. Život to nebyl jednoduchý. Postupně tu sledujeme sbližování dvou ztrápených duší. Opět jedeme podle staré dobré šablony, jen s tím rozdílem, že sledujeme dvě ženy. Před hereckým výkonem Kate Winslet a Saoirse Ronan musím smeknout. Už kvůli nim na tenhle film hned tak nezapomenu. Francis Lee je vedl velmi citlivě a uvěřitelně. To se týká i těch erotických scén. Nejde o žádnou divočinu, jak bylo někde napsáno. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

V celku zbytečný film. To se asi nedá jinak vyhodnotit. Něco, co už tady bylo mnohokrát, akorát to je jenom nový trochu jiný kabát. Oproti pro mě nedávnému Bratrstvu zde není ani nic moc nového, co nabídnout. Jednoduše příběh dvou leseb, které k sobě v komplikované době v komplikovaném vztahu nějak hledají cestu, ale nikam se moc nedostanou. Dojde na nějaké sexuální dobrodružství, poté tvrdý pád reality, který vidíme snad v každém filmu tohoto typu. Zde navíc ještě postavy dělají drahoty a nedávají prostor sami sobě kvůli malichernosti a to má být důvod veškeré zápletky. V celku dost zbytečný film, který nenabízí nic nového. A je to škoda. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (7)

  • Název filmu se objeví až během závěrečných titulků. (noelcoward73)
  • Charlotte Murchison (1788–1869) byla ve skutečnosti o jedenáct let starší než Mary Anning (1799–1847), zatímco Saoirse Ronan (Charlotte) je o devatenáct let mladší než Kate Winslet (Mary). (Stanislaus)
  • Aby se Saoirse Ronan (Charlotte) cítila při natáčení intimních scén pohodlně a bezpečně, Kate Winslet (Mary) zajistila, aby v tuto dobu byly na place přítomny ze štábu pouze ženy. (Stanislaus)

Reklama

Reklama