Reklama

Reklama

Schumacher

  • Německo Schumacher
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Dokument, který se pomocí exkluzivních rozhovorů a archivních záběrů pokouší vystihnout osobnost sedminásobného mistra světa ve formuli 1 Michaela Schumachera. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (176)

Biopler 

všechny recenze uživatele

U mňa je Schumacher navždy dirty driver. Skrátka to čo vyviedol Villeneuveovi v 1997 a Hillovi v 1994 je neakceptovateľné. Nezmenil sa ani po pauze a hneď počas prvého roku po comebacku nezostal povesti nič dlžný. To ako natrel bývalého kolegu Barrichella na múrik v Maďarsku 2010 je v mysliach zarytých priaznivcov pretekania stále živá spomienka. Musím však priznať, že ma i napriek animozitám dokument bavil, lebo sa veľmi dobre venuje počiatkom kariéry, a to nielen formulovej, ale i motokárovej, rozhovory s jeho otcom do toho perfektne pasujú. Samotné začiatky v F1 sú tiež skvele podchytené, spolu s osudovým prechodom do Ferrari a pritom som sa prichytil, že si u mňa Schumi získaval kredit. Jeho zapálenie pre prácu, detail, testovanie, debaty s inžiniermi atď, všetko čo mu aj so šťastíčkom zaručilo tretí titul v roku 2000. Z nepochopiteľných dôvodov sa dokument nevenuje jeho najúspešnejšiemu obdobiu a to získaniu piatich titulov v rade, čo sa žiadnemu pretekárovi nepodarilo. Odbije to suchým konštatovaním, že to bol zlatý vek. Navyše vždy s dominanciou, čo nie je pravda pre rok 2003 a čiastočne i 2001. Na snímke mi vadí, že sa sledovaným sezónam venujeme epizódne, veľakrát skrz jeden závod z každej sezóny. Chcelo by to pevnú ruku režiséra, ktorý by archívne zábery z viacerých závodov vedel vyskladať do pochopiteľného celku. Divák neznalý F1 či Schumachera, nepoznajúci okolnosti, musí byť stratený. Comeback v 2010 je odbitý za 2 minúty, čo len podporuje moje rozporuplné dojmy z neúplného vykreslenia kariéry i života tohto jazdca. Zišlo by sa opraviť chyby ako, že Suzuka 2000 bol finálny závod sezóny a pod. To však už hľadám chyby, no treba si uvedomiť, že to robil americký Netflix a vieme aký vzťah k F1 majú Amíci... čiže až tak pútavo vyskladaný príbeh ako u Sennu (dokument z 2011) nemožno očakávať. ()

Rocky88 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že MSC je největší ikonou formule 1 a potažmo i celého motorsportu, je tenhle dokument promarněnou příležitostí. Zkratkovitý (absolutně vynechali jeho důraz na fyzičku v kontrastu s ostatníma pupkáčema, jak plnil roli týmové dvojky v '99, jak jeho 5 titulů v řadě nebylo tak jednoduchých, jak mají všichni zaryto v paměti, a další a další a další), bez emocí (něco se jakž takž dalo pocítit u jeho prvního titulu v rudých barvách), bez statistik, bez konce. Neznalého člověka nemůže ohromit, znalého zklame. Přitom dokument o Sennovi mohl posloužit jako skvělá inspirace. ()

Reklama

mira007 

všechny recenze uživatele

Prostě přehledný životopis legendárního závodníka formule 1, kde promlouvá jeho nejbližší okolí jak z řad spolupracovníků, soupeřů, novinářů tak rodiny včetně manželky a dětí. Je to jako dokument na jejich objednávku, nekonfliktní bez kontroverzí a o současném stavu Schumachera neřeknou téměř nic, ale to skoro nic řekne naprosto všechno smutné, beznadějné, přesto jako důstojný dokumentární pomník to funguje. ()

TheSpearCZ 

všechny recenze uživatele

Schumacher je bezesporu kvalitně natočeným životopisním dokumentem, které mám ve velké míře opravdu rád, navíc z doby, kdy jsem jako malý kluk hltal každý závod ať už se jezdilo brzy ráno nebo pozdě v noci a přál to tomuhle chlapíkovi v červeném autě, který ve své největší éře nechával za sebou jednoho soupeře za druhým. Musím říct, že mi tenhle dokument fakt sednul, archivní záběry závodů potěší a jsou v důležitých momentech opravdu napínavé, možná tu mohla být výrazněji projevena emocionální stránka filmu, ale to mi tu vyloženě nevadilo. Jen mě až mrazí ze závěru dokumentu fakt, že se Schumim to v dnešní době musí vypadat opravdu strašlivě vzhledem k fámám před vydáním, že by se i on sám mohl v dokumentu objevit. Každopádně to je život a naprosto každý, kdo se ve formulích alespoň trochu vyzná by měl uznat, že právě Michael Schumacher je jedním z nejlepších jezdců F1 vůbec a jednou z posledních vzpomínek starého dobrého závodění, protože dneska je to úplně jiný sport. Čisté 4* ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Kdo by tyhle legendární příběhy plné chlapáctví a řvoucích motorů neměl rád ? Jasně, dokument Schumacher je veskrze primárně emocionální pocta legendě, spíše než chirurgicky přesný a detailní rozbor génia, v podání dokumentu Senna. Avšak ty ambice tam ani nejsou. Je to takový sympatický dokument pro celou rodinu víc, než analýza závodnické mysli. Některá fakta jsou zkratkovitě podaná, či příliš po lopatě, ale zcela jistě se nedá tvůrcům upřít fakt, že Schumachera ukazují jako fajn chlápka se správně srovnanými hodnotami a stoprocentní disciplínou a velmi pravděpodobně přesně takový byl/je i doopravdy. ()

Reklama

Reklama