Reklama

Reklama

Epizody(6)

Láska a nenávist k sobě mohou mít nečekaně blízko... Anglie, počátek 19. století. Ctihodný venkovský gentleman pan Bennet žije s rodinou v malebném Hertfordshiru a společně s prostomyslnou a přímočarou paní Bennetovou vychovává pět dcer. V rodině chybí mužský dědic, a proto by paní Bennetová ráda viděla své dcery co nejdříve pod čepcem. Když se na nedaleké panské sídlo Netherfield přistěhuje bohatý, mladý a svobodný pan Bingley, činorodá paní Bennetová neváhá a kuje železo, dokud je žhavé. A skutečně, zdá se, že nejstarší z dcer, půvabná Jane, mladíka zaujala a že zásnuby na sebe nedají dlouho čekat. Pana Bingleyho doprovází jeho přítel, bohatý a rovněž svobodný pan Darcy, který je ovšem považován za pyšného a nepříjemného člověka. Mezi druhorozenou dcerou Bennetových – bystrou a temperamentní Elizabeth – a panem Darcym vzniká zvláštní a rozporuplný vztah... Patrně nejznámější román anglické spisovatelky Jane Austenové (1775–1817) "Pýcha a předsudek" (1813) byl na filmové plátno poprvé převeden Robertem Z. Leonardem v roce 1940 s Laurencem Olivierem a Greer Garsonovou v hlavních rolích. Dočkal se i několika televizních zpracování a inspiroval nejen proslavený Deník Bridget Jonesové (2001), ale zejména romantický muzikál Moje velká indická svatba (2004). V roce 1995 se látky chopila britská veřejnoprávní BBC, v jejíž produkci podle scénáře Andrewa Daviese natočil režisér Simon Langton šestidílnou adaptaci v hlavních rolích s Colinem Firthem a Jennifer Ehleovou, která za své ztvárnění Elizabeth Bennetové získala prestižní cenu BAFTA. Tvůrci k románové předloze přistupovali s pokorou a úctou a vznikla tak velmi pietní adaptace, kterou lze již dnes směle označit slovem klasická. (Česká televize)

(více)

Recenze (169)

bouncer 

všechny recenze uživatele

Jennifer Ehle a Colin Firth tvoří ten nejlepší pár z Pýchy a Předskudku. Jenže z ostatních postav mě rozbolela jen hlava. Věřím, že zpracování to je věrné a kvalitní, ale 6 hodin tlachání o vdávání se mě do stavu blaženosti nepřivádí. Jane Austenová asi není pro mě a Pýcha a předsudek zůstává v mých očích jen dobrým seriálem. ()

zdepapepa 

všechny recenze uživatele

Paní Bennetová je správně šílená. Mezi Lizzie a panem Darcym to vesele vře. Bingley a Jane spolu taky jdou dobře. Je hezky vidět, kde si bral inspiraci Lizzie Bennet Diaries (potažmo i ostatní adaptace). Zejména Lizzie a pan Collins jsou si dosti podobní v obou verzích. Všichni zde ale vypadají příšerně staří, zejména George Wickham vypadá, že by mohl být otec Lizzie. Na sérii je znát, že se nepočítalo se stříbrným plátnem, od kulis po zvukový doprovod je vše na úrovni veřejnoprávní televize. Trochu jsem si u toho vzpomněl na o 10-15 let starší zpracování Shakespearových děl. Jak kvalitou, tak věrností zpracování (myšleno jako kompliment). Rozhodně je ale znát posun k lepšímu od skutečného o 15 let staršího zpracování. ()

Reklama

daEmoNickY 

všechny recenze uživatele

Krásný ženský a vtipný rozhovory. Navrch to napsala ženská. Prostě nářez. ________ POSTAVY ________ Každá postava se 1) da od ostatnich odlisit (sprtka, krava, princezna) 2) není neni uplne cernobila (ne moc hezka, blba, duveriva) 3) tam "proste" patri (napriklad pribeh Bingley & Jane by se odstranit dal, ale divak by o dost prisel ... ). ________ ZNALOST TEHDEJSICH ZVYKU ________ jako například pravidla o vdavcích či stolování není třeba znát. Jsou tu vysvětlena "mezi reci" . Takže neznalí, jako já, nejsou pak zmateni. Bravo! ()

Hedka 

všechny recenze uživatele

Môj najobľúbenejší a najpríjemnejší filmový zážitok! Milujem tento príbeh a obdivujem Austenovú pre jej fantáziu, jemnú iróniu a majstrovstvo slova, a tiež tvorcov seriálu za obdivuhodnú a takmer vernú adaptáciu románu. Ehle a Firth boli neprekonateľní a veľmi im to svedčilo. Táto mimoriadne vydarená miniséria BBC je typicky austenovská: anglická, vidiecka, svieža, poučná, ironická, rodinná, výstižná, jemná, vášnivá, romantická i dramatická, pravdivá, kritická, dotvorená nádhernou Davisovou hudbou........jednoducho KRÁSNA! ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Tradičně velmi kvalitní adaptace literárních děl BBC se nezapře. Pochybuji, že by se to dalo natočit ještě nějak výrazněji lépe. Typicky britské, s pronikavým vykreslením dobové společnosti, charakteru postav a slovní ekvilibristikou konverzace. Elizabeth, zde naprosto přesvědčivě představovaná Jennifer Ehle-ovou, je příkladem inteligentní a morálně ušlechtilé dívky, která dokáže odolávat konformní, namnoze pokrytecké nebo čistě pragmaticky uvažující společnosti. Příběhy J. Austenové se pochopitelně nejvíce líbí ženám, neboť zcela odpovídají ženskému vidění světa, což vůbec není na škodu. Neboť v literatuře i ve filmu (a nejen tam) je v menšině. To ovšem neznamená, že je méně pravdivé... ()

Galerie (53)

Zajímavosti (23)

  • Anna Chancellor (slečna Bingleyová) je ve skutečnosti příbuzná s Jane Austenovou. Je přímým potomkem jejího nejstaršího bratra Edwarda. (Morien)
  • Po odvysielaní bolo všetkých 12 000 vydaní VHS rozpredaných za neuveriteľné dve hodiny. (Hedka)

Reklama

Reklama