Reklama

Reklama

Stříbrné brusle

  • Rusko Serebrjanyje koňki (více)
Trailer

Obsahy(1)

Začíná 20.století. Před našima očima se vynoří pohádkový Petrohrad v bílém šatu. Řeka Něva a její přilehlé kanály jsou zamrzlé na kost. Hemží se bruslaři a trhovými stánky. Petrohrad je domovem mladého Matvěje, syna chudého lampáře. Vydělává si na živobytí jako poslíček místní pekárny. Jeho jediným pokladem je pár postříbřených bruslí. Když nespravedlivě přijde o práci, jeho nový přítel Alex, který je hlavou bandy nepolapitelných kapsářů, ho naučí nejen trikům svého řemesla, ale i některým bruslařským finesám. Pak potká Matvěj Alisu, dceru vysoce postaveného úředníka, která sní o studiu vědy, ale má se vdát za mladého, ambiciozního knížete. Cesty Matvěje a Alisy se zkříží a toto setkání se stane pro oba osudovým. (JOJ Cinema)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (64)

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Když vidím některé komentáře, nedá mi to napsat svůj názor. Ten film je ve své podstatě pohádkou, ale moc dobře udělanou. Rozhodně nejsou nikterak přepolitizované, ukazují ale velmi dobře třídně rozdělenou společnost a přehrady, které v ní byly (a dnes již opět jsou) a které bránily svazku chudých a utlačovaných se společenskou smetánkou. Kapitál je základní ekonomickou příručkou, kterou musí vzít v úvahu i dnešní ekonomové, kteří si nevědí rady, jak světu pomoci - a ani se o to nesnaží. Více je v tomto filmu podtržena úloha ženy a možnost uplatnění její inteligence - a to je přece to, co dnešní "genderová" společnost naopak velmi uznává. ()

Hedka 

všechny recenze uživatele

Váham s hodnotením medzi 3 a 4. Atraktívne zimné prostredie Petrohradu za cárskeho Ruska má veľký podiel na celkovom dobrom dojme a samozrejme aj výprava, krásne kostýmy i herecké výkony. Samotný príbeh mi však pripadal pritiahnutý za vlasy, nereálny a na môj vkus  až priveľmi romantický. Ale keď to berieme ako rozprávku alebo ako oddychovku  počas voľných zimných dní, kedy sa pre hrozné počasie ani nedá ísť vonku - môže byť. Rusi vedia zahrať na "vizuálnu strunu". ()

Reklama

Heywood 

všechny recenze uživatele

Stříbrné brusle jsou hezkou „carskou“ pohádkou zasazenou pro nádherného Petrohradu a ledové Něvy, na které bruslí ti hodní i ti špatní. Nádech blížící se revoluce vidíme, Marxův Kapitál se objeví v rukou šlechty, ale pohádka má šťastný konec. Jenomže reálné konce byly, jak víme, pro šlechtu naprosto smrtelné a pro milióny obyvatel SSSR také, a proto nám ulpí na rtech hořkost. Oceníme výběr herců, skvělé předvedené bruslařské techniky, pohádkové nasvícené město s nepohádkovými zloději, ale nakonec přes nespornou kvalitu záběrů a dotvořených exteriérů i interiérů, film se chvílemi jeví jako vleklý a nudný, postavy jsou příliš čitelné dopředu, stejně tak jako děj, takže překvapení se ve filmu nedočkáme. K pohádkám ze šťastným koncem se obvykle vracíme, u této to pro mě nebude ten případ. Propadák to není, filmová pecka také ne. 65%. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Logo Netflixu na začiatku vo mne už automaticky vyvoláva nevoľnosť. Kúpili tentokrát ruskú agitku na práva žien, čestných vreckárov, zlú aristokraciu a všetky tie boľševické drísty. Blaha krochká blahom. Úmorne dlhá love story, plná akože nadčasového klišé a postupov, ktoré v cárskom rusku nemohli fungovať. Našťastie bez zberačov a iných podľudí, s miestnym obsadením. Kulisy a efekty však vytvorili ruské štúdia. Strih a spomalovačky N-ko, určite. Nepotešilo, nezaujalo, ale aspon neurazilo. 2 z 5 ()

easaque 

všechny recenze uživatele

3* Ruská kinematografie se úspěšně zapojuje i na Netflix a myslím, že Stříbrnou bruslí si neudělala ostudu. Sice nepřináší nic nového, ale dobře se na to kouká díky krásným reáliím Petrohradu s výpomocí trikových kouzel by si ho mohli romanticky založené duše užít. Scénář mi vzdáleně připomínal variaci na Titanic, ale víc pohádkově laděný a s optimistickým koncem. Doufám, že tím moc neprozrazuju a aspoň romantici nebudou zklamáni. Rád bych film doporučil, ale stopáž byla podle mě zbytečně dlouhá a všudypřítomné klišé bohužel tlačilo taky na pilu. Své diváky si však najde a já je neodrazuju. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 0 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 2 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 3 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Galerie (13)

Zajímavosti (4)

  • Film sa odohrával v rokoch 1899 a 1904. Vo filme je zobrazený Prof. Mendelejev. Ten však v roku 1890 musel opustiť zobrazenú Štátnu Univerzitu v Petrohrade, kvôli rozporom s vládou. Takže sa nemohol zapodievať vyučovaním študentov, keď sa odohrávali zobrazené udalosti. (Dajman)
  • Počas natáčania sa produkcia filmu dostala do problémov s Ruskou Federálnou bezpečnostnou službou pre dohľad nad prírodnými zdrojmi, pretože z drevených plošín používaných kameramanmi unikli do ľadu toxické farby, ktoré znečistili niekoľko vodných plôch v Petrohrade, vrátane riek Mokya a Kryukov kanál. (Dajman)
  • Když je Alice (Sofja Priss) u zkoušky, je podporována starším vědcem. Je to Dmitrij Mendělejev (1834–1907), slavný ruský vědec, který je zakladatelem periodické tabulky prvků. Ve filmu ho ztvárnil Sergej Koltakov. (aporve)

Reklama

Reklama