Reklama

Reklama

Vietnamka Le Li je znásilněna vojáky Vietkongu, kteří ji podezírají ze špionáže. Dívka prchá do Saigonu, kde se seznamuje se seržantem Dantem Butlerem. Zamilují se. Jejich manželství je krátké, plné nedorozumění a traumat z minulosti. Le Li se stále cítí bytostně spjatá se svou rodnou zemí... (Warner Bros. CZ)

Videa (1)

Trailer

Recenze (165)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Chvílemi to vypadalo i na 5* a de facto v průběhu celého filmu se mé dojmy pohybovaly mezi čtyřmi a pěti hvězdami. Válka ve Vietnamu z té opačné strany, z pohledu obyčejných lidí, vesničanů. Příběh o tom, jak se malá dívka z rýžového pole dostala do USA a čím vším si předtím i potom prošla. Příběh vojáka, kterého válečné hrůzy poznamenaly na celý zbytek života. Tímto vším je Nebe a země. Výborné herecké výkony všech herců, skvělá režie, příjemná hudba, silné scény a trochu přemrštěná stopáž, to jsou důvody k udělení 4*. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Stone vojnu vo Vietname proste nenechal len tak, nechcel aby sa na ňu zabúdalo a tak prispel ďalším dielom a opäť podľa mňa s dosť jasným posolstvom, no napriek jeho známym názorom to bolo rozumné a korektné. Miestami to bolo emočne silné a rozosmutnilo ma to, ako to dopadlo s vojakom Stevom. Malo to ozaj široko poňatý dej ohľadom priestoru a času, farebne to bolo výnimočné a miestami aj efekty sadli. Kontrasty mi nevadili, ba naopak, no to už je na každého vkuse, výnimočnosť diela však nie je až tak veľká ako napríklad u diel Narodený 4. júla, či Salvadoru. Vojna vo Vietname bola zlo, dnes to už vieme, no niektorí politici, politológovia, či odborníci si to nechceli pripustiť dlhú dobu a niektorí si na tom trvajú aj dnes, muselo však prejsť približne 10 rokov kým sa ku kritike poriadne pripojil aj Hollywood a iní filmári. Zrejme to tak bude aj s Irakom a Afganistanom pokiaľ nevymyjú dovtedy všetkým mozgy a nezastrašia ich tým, čo robia Manningovi, Assangeovi, či Snowdenovi, no bojím sa, že sa na to opäť zabudne a imperialisti vytvoria dovtedy ďalších nepriateľov, možno v podobe Iránu, Venezuely, Bolívie, či možno opäť Ruska. Túto strašnú škvrnu v dejinách na obyvateľoch juhovýchodnej Ázie však treba pripomínať a najlepšie podobnými dielami, ktoré sa neboja skritizovať žiadnu zo strán. ()

Reklama

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Oliver Stone se potřetí podíval na válku ve Vietnamu a tentokrát očima těch co byli mezi mlýnskými koly. Inspirován skutečným příběhem Vietnamské migrantky provede diváka vším tím lhaním, které se snaží ospravedlnit zbytečné provokace jedné nebo druhé strany. Závěrečná pasáž kde na scénu napochoduje vynikající Tommy Lee Jones pak ukáže pravou tvář války. Obchod se zbraněmi, peníze a půda o nic jiného nejde. Na vině není nikdo a zároveň všichni. Obě strany konfliktu jsou zlo. Zvláště v této době je třeba na to myslet. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Asi nejumělečtější film Olivera Stonea plnej krásných záběrů krajiny a s podmanivou vietnamskou hudbou, která dotváří tu správnou atmosféru, ale na mě to bylo až moc zdlouhavý a dějově roztáhlý na moc velkej časovej úsek, kdy je všemu věnováno málo prostoru, obzvlášť né moc dlouhý účinkování Tommy Lee Jonese zamrzí, protože je tady fakt skvělej. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Úplně ze všeho nejdřív musím napsat, že půvabná Le Ly v hlavní roli si mě získala od prvního momentu, ať už jako malá holčina, stejně tak jako dospívající slečna a posléze i jako maminka tří synů.. Její životní příběh uchopil Oliver Stone velmi zručně, přitom vnímavě a krásně, přes všechnu tu pustošivou, odpornou a hlavně naprosto nesmyslnou válku klade otázky, nabízí zamyšlení, podněcuje diváka k vlastnímu názoru.. No a já souzním, sice se slzama v očích nad lidskou krutostí, ale asi tvůrci rozumím.. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (12)

  • Vietnamská vláda nepovolila Oliveru Stoneovi natáčení v místech, která pro film zvolil, kvůli nespokojenosti s vyobrazením Viet Congu ve scénáři. (D3VIL)
  • Film věnoval Oliver Stone své matce. Svému otci pak věnoval film Wall Street (1987). (Monco)
  • Obchodnici ve zlatnictví, kde si Le Ly nechává ohodnotit své šperky, hraje skutečná Le Ly Hayslip. (D3VIL)

Reklama

Reklama