Reklama

Reklama

Nová šichta

Trailer 2

Obsahy(1)

25 let strávil Tomáš Hisem pod zemí jako horník na Ostravsku. Trh práce se ale prudce mění, doly zavírají, havíři se rekvalifikují. Tomáš si navzdory nevěřícím pohledům svých kamarádů volí specializaci, která má k jeho původní profesi opravdu na hony daleko. Hodlá vyměnit šachtu za digitální prostor a stát se programátorem. Intimní a zároveň lehce humorný časosběrný portrét režiséra Jindřicha Andrše sleduje komorní, ale epickou odyseu obyčejného člověka. Svým nevtíravým humanismem evokuje díla klasiků britského sociálního realismu, její řízný ostravský akcent si však s ničím nespletete. (Artcam Films)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (57)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Čakal som niečo viac, ale ani hlavný protagonista (s rodinou), ani režisér to nedokázal ponúknuť. Kamera sa dostáva do života bývalého baníka až neprirodzene blízko na dokumentárny film a tak hrdina musí hrať. Už úvodné scény z poslednej šichty ma nechali na pochybách, či tá čelovka nebude rotačný guľomet a vo vhodnej chvíli nespustí paľbu ako v poriadnej počítačovej hre. ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Nová šichta je koncepčně čistý dokument s dobrou dramaturgií, atraktivním i zábavně zpracovaným tématem, svižným tempem, zábavností i hloubkou poselství – a to obzvláště v (post)koronavirové době. Jindřich Andrš to na první dobrou trefil výborně. Více zde. ()

Reklama

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

S tímhle filmem jsem strávil docela hodně času - několikrát jsem o něm mluvil s Jindrou, viděl jsem rozpracovanou verzi, seděl jsem i na klauzurách, kde to bylo jako magisterský film... Takže jsem už slyšel hodně pochval i výtek, sám jsem několikrát pendlovat od tíhnutí k pozitivům (civilní, dobrý protagonista) k negativům (politicky bezzubé, někdy ne úplně plynulé a s haprující kauzalitou a kontinuitou). V tuhle chvíli u mě převažují ta pozitiva. Vše stojí a padá na tom, že je ten film velmi zevrubně natlačen na tradiční "hrdinovu cestu" jak podle příručky, což na jednu stranu vyvolává kýžený efekt, na druhou někdy ve jménu toho film ztrácí přirozenost a nabízí se otázka, jestli je dobré dělat to u dokumentu tak okatě, někdy i proti směru nabraného materiálu. Už jen to, kolikrát jsem se s tím projektem setkal, aniž by mě přestal zajímat, ale značí, že se podařilo najít a dodat něco zajímavého a nakonec povedeného i přes dílčí problémy. 3 a 1/2 ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Aneb jak je možné přeškolit horníka na ajťáka i v padesáti. Zní to jako něco zábavného a hlavní hrdina, když promluví, tak to je jízda jako nejzábavnější stand-up komika, ale mezi řádky je to vlastně sociálně smutný dokument, koneckonců i přes všechnu naději a optimismus když byl pan Tomáš nedávno  v Show Jana Krause (2010), tak říkal, že je nezaměstnaný. ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Místy až pohádka, ale ten chlap, z toho, co film ukázal, prostě měl chuť a odvahu dělat změny, měl očividně rád lidi kolem sebe, neřešil p***viny, to bylo sympatické, makal na sobě, pochyboval o sobě, ale zkoušel to. U mě frajer a jsem rád, že to někdo takhle zachytil. Super film pro všechny frajery, co vždycky vědí nejlíp, jak to všechno vlastně je, dřív, než to vůbec zkusí. Jen podezřívám z doprovodných a ilustrativních záběrů, že to zas točil někdo zpoza České Třebové, co nikdy nepoznal Ostravu jako jedno ze tří nejzelenějších měst v ČR. Fakt, smažte si už svoje stereotypy... ()

Galerie (13)

Zajímavosti (7)

  • Natáčanie filmu prebiehalo v Ostrave. (dyfur)
  • Snímek Nová šichta byl vybrán na prestižní Mezinárodní filmový festival DOK v Lipsku. (SONY_)
  • Hlavní hrdina Tomáš fandí spolu se svými kamarády také anglickému klubu West Ham United, který má u svých fanoušků tradici těžkého průmyslu stejně tak jako ji má Baník Ostrava. (Majkl91)

Související novinky

12. Ceny české filmové kritiky - nominace

12. Ceny české filmové kritiky - nominace

04.01.2022

Dnes byly Sdružením české filmové kritiky zveřejněny nominace na výroční Ceny české filmové kritiky za uplynulý rok 2021. Celkem bylo nominováno 16 děl, z nichž nejvíc nominací (celkem 6) získalo… (více)

Začíná festival Jeden svět

Začíná festival Jeden svět

10.05.2021

Dnešním dnem začíná po celém Česku festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Poprvé ve své historii proběhne celý online. Festival potrvá až do 6. června a diváci a divačky se… (více)

Reklama

Reklama