Reklama

Reklama

V roce 2035 jsou roboti součástí každé domácnosti a lidé jim důvěřují. Až na jednoho – trochu paranoidního detektiva Dela Spoonera (Will Smith). Ten je přesvědčený, že zločin, který právě vyšetřuje, spáchal robot. Vyšetřování ho přivede k odhalení děsivé hrozby pro lidskou rasu... Společně s psycholožkou Susan Calvenovou vyšetřují smrt doktora Milese Hogenmillera, vědce, který pracoval s roboty pro U. S. Robotics. Příčinou smrti byla sebevražda, ale Spooner je přesvědčený, že vědce zavraždil robot. Tři zákony robotiky však zaručují, že taková věc je nemožná… (TV Prima)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (1 075)

Adrian 

všechny recenze uživatele

Formálne vycibrený, ale technofóbiou ovplývajúci príbeh, ktorý žiaľ s narastajúcimi minútami postupne produkuje viacero logických lapsusov ústiacich do nezmyselného a premršteného finále. Ako letný blockbuster fajn, dokonca potešia aj po celom príbehu roztrúsené tak formáne ako aj voľné myšlienkové narážky na staršie, žánrovo spriaznené diela od Votrelcov, cez Terminátora, Matrix až po 2001:Vesmírna odysea. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Ze začátku to vypadalo, že to snad nebude žádný bezduchý akční sci-fi, ale něco k zamyšlení. Jenom mi tam nějak nepasoval ten Will Smith. Jenže postupně se to zvrhne v obyčejnou střílečku, u který je vhodný mozek přepnout do režimu "stand by". Je to asi jak kdyby se někdo snažil kombinovat Blade runnera a Komando... Celkově mi to úplně špatný nepřišlo, ale pokud chcete vidět nějaký "inteligentní" sci-fi, pusťte si Blade runnera. Pokud chcete vidět Willa Smithe, jak střílí do robotů, klidně přeskočte první polovinu. Co se týče digitálních efektů, tak ty mi teda nepřipadaly nic moc. Sice jsem to poprvé viděl až teď v roce 2010 a za těch 6 let se úroveň triků zase hodně zlepšila, ale stejně mi to přišlo celkem slabý i na rok 2004. Slabý 3 hvězdičky... ()

Reklama

brit84 

všechny recenze uživatele

Na tento film jsem slyšel vcelku chválu - hodně akce, hodně triků. Od začátku je jasné, že ve sci-fi filmu je možné mnohé. Ale myslím, že i v tomto případě by si film měl udržet jakýsi ráz reality. Vše jsem překousl, ale závěrečný souboj s počítačem a roboty, kdy Smith přeskakuje z lávky na lávku, aniž by spadl a ještě u toho zvládá bojovat... To na mě byla příliš silná káva. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Tohle mi jen potvrdilo, že české znění dělá opravdu hodně. Poprvé jsem totiž slyšela Smitha bez dabingu a je mi konečně sympatický! Detektiva Spoonera, kterému se nelíbí dnešní svět plný robotů a je vůči nim asi jako jediný na světě podezřívavý, zahrál přesvědčivě. Scéna,kdy honil běžícího robota s kabelkou v ruce,protože myslel,že se jedná o zloděje (přitom jen nesl inhalátor své majitelce) byla prostě skvělá. Jeho až téměř "paranoiu"jsem chápala,v takovém světě bych měla úplně stejný názor. Nejen,že je ten film vtipný, akční a napínavý,ale nese sebou jisté poselství (výstižná je scéna kdy se Dr.Calvinová snaží ovládnout přehrávač hlasem,i když je ve skutečnosti na dálkové ovládání)o tom,jak jde vývoj až hrozivě dopředu,jak citát "Co si člověk neudělá,to nemá"přestává platit, nebo o tom,jak za nás dnes všechno dělají stroje. Jen doufám,že svět nebude nikdy vypadat jako v tomhle filmu. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Znepokojenie z možnej rovnakosti. Je až taký rozdiel medzi stvorením a zrodením ? Znepokojenie z existencie nového, inteligenciou človeku blízkemu druhu. Napriek stále vyspelejším technológiám, isté veci sú zatiaľ tabu (klonovanie ľudí, výroba biohumanoidov). Film ponúkol v prvej polovici prostredníctvom vízie blízkej budúcnosti úvodné pochybnosti vynikajúcim skĺbením akcie a deja, aby nakoniec skĺzol k efektnej akčnej naháňačke s nejednoznačným vyústením. Lesklí priesvitní roboti pôsobili akoby tiene ľudí, vykonávajúcich pre nich ponižujúce a časovo zbytočné úkony. Miestami pripomínali nechcené, odložené rovnaké dietka, alebo výtvory s vlastnou smutnou dušou.(najmarkantnejšie pri scéne v skladisku vyslúžilých robotov). Pekný príklad vytvorenia diela , ktoré sa dá príjimať rovnocenne vo viacerých rovinách. Zaujalo ma aj pomerne korektné správanie ľudí vo filme: akoby chceli ukázať všadeprítomným, večne slušným a úslužným robotom, že aj oni vedia byť takí istí. 70% ()

Galerie (155)

Zajímavosti (40)

  • Motocykl, na kterém Spooner (Will Smith) jezdí, je jmenuje MV Agusta o objemu 750 ccm. Těchto motorek bylo vyrobeno jen 300 kusů. (Džejkop)
  • Na základě konceptu Audi RSQ, které bylo ve filmu coby tzv. product placement (tedy reklama), v pozdějších letech vznikl další koncept - Audi Le Mans Quattro. Z tohoto vozu se poté vyvinul sériově vyráběný automobil Audi R8. (epicride)
  • Film měl mít původně premiéru o víkendu Dne nezávislosti (4. července), což bylo pro Willa Smithe (Spooner) úspěšné datum, protože v tomto termínu byly uvedeny jeho hity Den nezávislosti (1996) a první dva díly Mužů v černém (1997, 2002). Premiéra se nakonec posunula o dva týdny dopředu, protože 30. června mířil do kin Spider-Man 2. (imro)

Související novinky

Ocelové jeskyně míří do kin

Ocelové jeskyně míří do kin

28.07.2016

Isaac Asimov vymyslel tři zákony robotiky a napsal stovky knih, takže je docela fascinující, že se dočkal jen dvou hollywoodských filmů. Chris Columbus natočil Pozitronového muže (aka Andrew - člen… (více)

Jaime Lannister jako mstivý egyptský bůh?

Jaime Lannister jako mstivý egyptský bůh?

07.06.2013

Další urostlý blonďák v roli nebešťana, který sestoupí mezi smrtelníky a předvede jim, zač je toho kladivo? I když v tomto případě spíš kopí, bitevní palici nebo efektní dvojzubec. Nikolaj Coster… (více)

Alex Proyas a sci-fi od tvůrce Hvězdné pěchoty

Alex Proyas a sci-fi od tvůrce Hvězdné pěchoty

15.04.2012

Po rozsáhlých přípravách mu studio Warner na poslední chvíli zrušilo biblickou akční fantasy Paradise Lost. Tvůrce Vrány, Já, robot a Proroctví tudíž hledá náhradní projekt. Zřejmě se jím stane… (více)

Nový Proyas, nový Cage a starý Poltergeist

Nový Proyas, nový Cage a starý Poltergeist

23.08.2008

Tři značně odlišné projekty v dnešní novince spojuje fakt, že osobnosti, které za nimi stojí, nedávno spolupracovali na mysteriózním thrilleru Knowing. Především je tady režisér Alex Proyas, tvůrce… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno