Reklama

Reklama

V roce 2035 jsou roboti součástí každé domácnosti a lidé jim důvěřují. Až na jednoho – trochu paranoidního detektiva Dela Spoonera (Will Smith). Ten je přesvědčený, že zločin, který právě vyšetřuje, spáchal robot. Vyšetřování ho přivede k odhalení děsivé hrozby pro lidskou rasu... Společně s psycholožkou Susan Calvenovou vyšetřují smrt doktora Milese Hogenmillera, vědce, který pracoval s roboty pro U. S. Robotics. Příčinou smrti byla sebevražda, ale Spooner je přesvědčený, že vědce zavraždil robot. Tři zákony robotiky však zaručují, že taková věc je nemožná… (TV Prima)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (1 075)

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrý akčný sci-fi film od Alexa Proyasa. Má dosť dobrý príbeh odohrávajúci sa v blízkej budúcnosti, kedy sa už roboti stali prirodzenou súčasťou života ľudí a keďže nikdy nespáchali žiadny zločin, u takmer všetkých sa tešia veľkej obľúbenosti. Jedinou výnimkou je schopný policajt, ktorý ich neznáša a neverí im, kvôli čomu čelí posmechu, no keď dôjde k smrti uznávaného vedca, ktorý v oblasti robotiky patril medzi špičku, prípad prevezme a všetko nasvedčuje tomu, že za to môže robot. A spolu s psychologičkou, ktorá mu pomáha si čoskoro uvedomujú, že je to len začiatok. Spracovanie je celkom slušné, ale dalo sa to podať aj o dosť lepšie. Určite musím pochváliť, že si to po celý čas udržuje svižné tempo, za čo môže aj skvelý výber hlavného hrdinu a jeho vzťah k robotom, kriminálna línia je na pomery tohto typu filmu celkom zaujímavá, v priebehu sa nájde pár vydarených sekvencií a neustále to pomaly graduje až do veľkého finále, takže po tejto stránke je vlastne všetko v poriadku. Ale zároveň film funguje len v rámci blockbusteru a táto tématika mala rozhodne naviac, toto spracovanie je až príliš povrchné, väčšinu času úplne priamočiare a navyše miestami aj dosť béčkové, čo sa práve tu moc nehodí. Ale ako som spomínal, inak je to slušná zábava. Akcie je tu priemerné množstvo a je aj celkom slušná. Je výborne natočená, chválim hlavne otáčajúcu sa kameru a kvalitné spomaľovačky, navyše nechýba ani dostatok nápadov. Síce tých pár akčných sekvencií z priebehu filmu ma až tak moc nezaujalo, ale vynahradzuje to celá záverečná fáza, kde sa tie prestrelky s robotmi dosť vydarili. Herecké obsadenie je na tom dobre, Will Smith sa tu skvelo hodí, k tomu sympatická Bridget Moynahan a viacero slušných vedľajších postáv, hlavne James Cromwell, Chi McBride, Shia LaBeouf alebo Bruce Greenwood. Réžia a technická stránka sú v rámci blockbusteru rozhodne nadpriemerné, aj keď vizuál občas trochu zaostáva, ale Alex Proyas má rozhodne naviac, jeho zvyšné projekty sú menej komerčné, ale atmosférickejšie. Takže Ja, Robot je celkom slušný sci-fi film, na ktorý sa dá kľudne pozrieť aj viackrát, ale v priebehu sledovania sa po celý čas nemôžem zbaviť toho nepríjemného pocitu, že to mohlo byť aj omnoho lepšie a preto nemôžem dať lepšie hodnotenie. 66% ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Karel Čapek vymyslel slovo robot- umělý člověk. Isaac Asimov vynalezl pokročilé humanoidní roboty fungující na základě tří bezpečnostních zákonů. Jednomu z nich dal svobodu rozhodování, sny a identitu. Vdechl mu život. A pak přišel Alex Proyas a zhmotnil papírové roboty na plátně. Ve světě, v nichž role domácích mazlíčků a sluhů hrají naprogramované bytosti, je jen jeden člověk, který jim nevěří. A právě ten může hrozící robotizaci světa, v němž není pro samé matematické kalkulace a pravděpodobnosti místo pro hodnotové rozhodnutí, zabránit. Já, robot je v jistém smyslu dokonalý film. Vyvážená směsice humoru, příběhu, akce i filozofického podtextu se nevzdává humanismu a přitom nepůsobí moralisticky. A co víc, není roboticky perfektní. Má onu lidskou hřejivost, naději a špetku nejistoty. A pod tím hypnotizujícím pohledem jsem si říkala: What if... ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Stálo to hodně úsilí zapomenout, že kdy existoval nějaký Isaac Asimov a přestat s úvahami, proč sakra, když už to s předlohou nemá vůbec nic společného, se to musí jmenovat zrovna takhle. Výsledek té snahy byl ve spojení s překvapivě povedeným akčním snímkem docela uspokojivý, na to že narozdíl od Asimova se ve scénáři nějaká ta díra najde a místo filozofických příběhů o třech zákonech a úloze a možnostech strojů je tu jen další umělá inteligence se syndromem Shodan a týpek "já vám to od začátku říkal" stojící proti ní, pochopitelně s fešnou intelektuálkou po boku. Proyasově filmu o robotech nelze upřít nabušený vizuál ani atmosféru, na které má svůj podíl i práce skladatele Marca Beltramiho. Nejde nepřiznat ani to, že některé scény pohltí i dost skeptického diváka (to jsem jako že já). Stejně tak ale nejde nepromluvit o překombinovanosti zběsilého otáčení celými záběry, obzvlášť patrného v závěru filmu a největší pecce do vazu, kterou je neskutečně trapný product placement (tím nemyslím Audi!!!) napasovaný do filmu stylem "hlavní hrdina je čistě náhodou zažraný do přelomu 20. a 21. století". To je nedůstojné i pořádného tak trochu temného akčního nářezu s jakousi myšlenkou, který se Alexu Proyasovi povedlo vytvořit. Ode mě 70% a poznámka, že ASIMOV NAVŽDY ZŮSTANE JEN JEDEN. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Hustý, či už zvukovými, alebo digitálnymi efektami prešpikovaný inteligentný akčný sc-fi film, ktorý som si nesmierne zamiloval. Parádny scenár, plný zvratov a aj napriek svojej dĺžke si počas celého filmu udržuje atraktivitu, a to aj hlavne kvôli charizme Willa Smitha, ktorá z filmu na film narastá a s neho sa stáva ideálna hviezda pre takýto typ filmov. 100%. ()

sud 

všechny recenze uživatele

"Já, robot" je bohužel prototyp a vzorová ukázka toho, jak se v současné době točí sci-fi. Dialogy na úrovni mateřské školky, všude samé počítačové digitriky, žádná atmosféra, pointa... prostě nic. Willa Smitha rád nemám, ale tady mi připadá, že je jeden z mála kladů. Alex Proyas již v minulosti ukázal a dokázal, že má na mnohem víc. 35%. ()

Galerie (155)

Zajímavosti (40)

  • Boty, které ve filmu detektiv Spooner (Will Smith) nosí, jsou ve skutečnosti model Converse Chuck Taylor All Star. (Mahriz)
  • Při renderování robota Sonnyho (Alan Tudyk) použil tým trikařů stejný postup, jaký byl použit při výrobě Gluma (Andy Serkis) pro trilogii Pán prstenů (2001, 2002, 2003). (imro)
  • Film měl mít původně premiéru o víkendu Dne nezávislosti (4. července), což bylo pro Willa Smithe (Spooner) úspěšné datum, protože v tomto termínu byly uvedeny jeho hity Den nezávislosti (1996) a první dva díly Mužů v černém (1997, 2002). Premiéra se nakonec posunula o dva týdny dopředu, protože 30. června mířil do kin Spider-Man 2. (imro)

Související novinky

Ocelové jeskyně míří do kin

Ocelové jeskyně míří do kin

28.07.2016

Isaac Asimov vymyslel tři zákony robotiky a napsal stovky knih, takže je docela fascinující, že se dočkal jen dvou hollywoodských filmů. Chris Columbus natočil Pozitronového muže (aka Andrew - člen… (více)

Jaime Lannister jako mstivý egyptský bůh?

Jaime Lannister jako mstivý egyptský bůh?

07.06.2013

Další urostlý blonďák v roli nebešťana, který sestoupí mezi smrtelníky a předvede jim, zač je toho kladivo? I když v tomto případě spíš kopí, bitevní palici nebo efektní dvojzubec. Nikolaj Coster… (více)

Alex Proyas a sci-fi od tvůrce Hvězdné pěchoty

Alex Proyas a sci-fi od tvůrce Hvězdné pěchoty

15.04.2012

Po rozsáhlých přípravách mu studio Warner na poslední chvíli zrušilo biblickou akční fantasy Paradise Lost. Tvůrce Vrány, Já, robot a Proroctví tudíž hledá náhradní projekt. Zřejmě se jím stane… (více)

Nový Proyas, nový Cage a starý Poltergeist

Nový Proyas, nový Cage a starý Poltergeist

23.08.2008

Tři značně odlišné projekty v dnešní novince spojuje fakt, že osobnosti, které za nimi stojí, nedávno spolupracovali na mysteriózním thrilleru Knowing. Především je tady režisér Alex Proyas, tvůrce… (více)

Reklama

Reklama