Reklama

Reklama

Služka

(seriál)
  • USA Maid
Trailer 2
USA, 2021, 9 h 5 min (Minutáž: 48–60 min)

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Matka samoživitelka zápasí s chudobou, vidinou ztráty střechy nad hlavou a byrokracií. Aby se uživila, začne pracovat jako uklízečka. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (117)

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Za mě v prvním díle možná až nasílu prvoplánovitá snaha o vykreslení zoufalosti hlavní postavy, které se během jednoho dne nepodaří doslova desítka věcí. Nevím nevím, jestli je tohle ta správná forma podání a jestli bude seriál mít co nabídnout po obsahové stránce v dalších dílech… Po 2. díle přestávám sledovat, jelikož si myslím, že seriál nic kloudného nenabídne. Bez hodnocení. ()

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je to velmi empaticke, autenticke.Hrdinka z platna prakticky nesleze, takze si k ni lze vytvorit silny vztah. Da se rict, ze jde krome thrilleru o materske melodrama a socioekonomickou studii. Projdete si s hrdinkou hromadeni jejich problemu. Ucelem ale neni ukazat,jak se hrdinka trapit,ale jakou ma "hardiness". ()

Reklama

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Význam série je převážně edukační, pojednává o tom, jak různou formu může mít domácí násilí. A ano, opravdu nemusí mít jen podobu fyzických surovostí. Hlavní hrdinku přítel odstřihne od přátel, telefonu, peněz, auta - takže ji vlastně drží ve vězení. Dále se dozvíme, jak funguje sociální systém (nic moc, ale asi lepší než u nás), trochu statistiky o týraných ženách a především, že pomůžou jen ženy a především, že si musíš pomoct ty sama. Muži zde jsou téměř všichni pachatelé nebo spolupachatelé násilí (snad s výjimkou vrátného v azylovém domě, ale ten nemá mluvenou roli). I muž, který se chvílemi jeví jako princ z pohádky (zde doslovně: kovboj), ukáže, že taky chce jen něco za něco. Pouze ženy pomáhají nezištně. ….  Hlavní hrdinka se pachtí jako Popelka na úklid v luxusních cizích domech, zatímco úzkostlivě sleduje, jak jí těch pár dolarů, co má na účtu, skáče do červených čísel (graficky znázorněno na obrazovce). Každý nadějný počin téměř vzápětí zkazí a zničí její daremný /ex/přítel. Aby nakonec vše skončilo … tak, jak je záměrem této série. Totiž povzbudit týrané ženy k sebevědomí a samostatnosti. ….  Nic proti takto pojatému filmovému dílu, film může i vychovávat a povzbuzovat, ale z filmařského hlediska je to průměr. Mizérie hlavní hrdinky se násobně stupňuje, situace se stále opakují, ona odhodlaně trpí. Jedinou výraznou postavou je zde Andie MacDowellová coby mešuge matka, většinou na zabití. SHRNUTÍ: Týrání je hnusný, odporný čin a může se projevovat různě. To, že nenosíš modřiny na těle, ještě neznamená, že je nemáš v duši. ()

Dominik 261 

všechny recenze uživatele

Zložitá životná cesta Alex. Je to smutná dráma, komédiu som tam nepostrehol. Pekne natočené v krásnom prostredí. Trošku mi tam chýbala nejaká znelka alebo originálny soundtrack, aj keď počas epizód boli dobré skladby. Herecké obsadenie je fajn. Alex resp. Margaret Qualley veľmi dobre sadla táto rola a bola uveriteľná. Seriál sa zo začiatku pomalšie rozbiehal a tvoril základy, na ktorých stál silnejší záver. Správanie jednotlivých postáv bolo občas divné ale tak to v živote chodí. Koniec bol pekný a dojemný. Celkovo si to zaslúži slušné 4*. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

Maid sem se celkem dlouho vyhýbal v domnění že půjde o prvoplánový slzopudič a na ten úplně nebyla nálada. Řada na ní přišla tak až teď a sem opravdu rád, že jsem se spletl v úsudku. Lehkou prvoplánovostí to sice zkraje smrdí, protože to jak se hlavní hrdince během chvilky nakupí snad všechny myslitelné problémy se nestává ani těm největším smolařům. Pak se nicméně Maid rozjede a její největší síla tkví v obyčejnosti, přirozenosti, uvěřitelnosti a postavách, kde žádná není archetypem dobra či zla. Stále je to drama ve kterém se děje víc negativního a nepříjemného než toho pozitivního, ale ani Alex jakožto hlavní postava není prototypem týrané oběti a i když se občas nezachová úplně logicky a v jednu chvíli mě dost iritovala, nakonec sem s ní naplno soucítil a dokázala si mě (i díky výbornému výkonu Margaret Qualley) plně zaháčkovat. Moc "hezky" tu je ukázáno fungování sociálního systému v Americe, který sice má kupu prostředků jak v podobné situaci někomu pomoci, nicméně není to zrovna procházka růžovou zahradou. Stejně tak je tu zajímavě a vlastně i pochopitelně zobrazeno, proč se oběti domácího násilí (byť nemusí jít nutně o násilí fyzické) kolikrát vrací k těm které opustily a velmi často to pro ně nekončí vůbec hezky...80% ()

Galerie (90)

Zajímavosti (7)

  • Když Alex (Margaret Qualley) měla čelit nějaké těžké situaci (úklid domu, problémy s matkou), vždy si splétala vlasy. Zatímco v momentech, kdy si připadala sebevědomá a klidná, si vlasy nechávala rozpuštěné. (Polik_)
  • Americký filmový inštitút označil seriál za jeden z desiatich najlepších televíznych programov roku 2021. (Arsenal83)

Reklama

Reklama