Reklama

Reklama

„Pane, vy jste vdova!“

  • angličtina You Are a Widow, Sir
TV spot
Československo, 1970, 97 min

Kamera:

Václav Hanuš

Hrají:

Iva Janžurová, Olga Schoberová, Eduard Cupák, Jiří Sovák, František Filipovský, Čestmír Řanda st., Jan Libíček, Otto Šimánek, Luděk Kopřiva, Vladimír Menšík (více)
(další profese)

Panovník sousedního státu přijíždí na státní návštěvu. Incident, který má za následek vážné poranění vzácného hosta, přiměje druhého krále zrušit neschopnou armádu. Generálové se ovšem okamžitě spiknou a chystají se vladaře odstranit... Bláznivá česká komedie (TV Prima)

Videa (1)

TV spot

Recenze (426)

salahadin 

všechny recenze uživatele

A safra, to musel bejt silnej matroš, na kterým tvůrci ujížděli při psaní scénáře. To byla nějaká Lehká Srandovní Droga nebo Esence Vtipné Kaše. Janžurová zúročila svůj komediální vklad a její triple byl parádní, na Olinku se moc pěkně kouká, i když s tím jejím herectvím si nejsem tak úplně jist. Klobouk dolů před vycizelovaným scénářem a faktem, že filmaři museli z vietnamské tržnice objednat neskutečné množství cetek = rekvizit (prsty, ruce, hadičky, nohy atd. atd.). Jediné, co nechci slyšet při předehře od ženy je: "Zavři oči, brouku!" :-) ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Pardon, absurdní humor sice mám hodně rád, ale v tomhle podání mi vůbec nesedl. Asi třikrát jsem se pousmál, hodně se mi líbil herecký výkon Ivy Janžurové a ani ostatní herci nezaostávají, ale jinak mě ten film nudil, nebavil, děj mi přišel úplně zbytečně překombinovaný, vtipných scén je zde míň než jsem čekal a i u těch, co tu jsou, se mi koutky úst pohnuly skutečně minimálně. A ačkoli riskuji, že budu obřadně nabodnut na kůl, mě nepřijdou vtipné ani ty hlášky, co zde každý druhý až otrocky opakuje v každém komentáři. Nikomu to neberu, nikomu nebudu nic vymlouvat, když se mu to líbí, ale mě Pane, vy jste vdova prostě nezaujalo. Horší z těch českých crazy komedií bylo snad jen Zabil jsem Einsteina, pánové... Lepší 2* ()

Reklama

kulyk 

všechny recenze uživatele

Kdyby Vorlíček v dané době (zafantazírujme si) vyplodil toto dílo v nějaké světu otevřené, normální a ne normalizované zemi, mající přístup na pozvolna globalizovaný filmový trh, dodnes by byl součástí výchovy nových generací ochotníků na všelikých cizozemských Famu, Damu i Jamu. Jedna z českých klasik, kterým nemám co vytknout. A ani nechci. Vlastně - Olinka je mohla vypustit do světa na tvrdo, ne jen pod mydlinkou.... ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Sám sobě se divím, že jsem tak dlouho otálel se shlédnutím. Jedna z našich nejlepších komedií, kde není podle mě zase tolik hlášek jako např. v Jáchymovi či Srdečném pozdravu, nicméně se to vynahrazuje výbornými nápady, jako je například nadstandartní klinika Miloše Kopeckého či modrá krev. Humor se mi zdá sice jako bláznivý, což není zrovna moje parketa, ale Vorlíček a Macourek z toho dokázali udělat zároveň příjemný a milý film. Příjemný, stejně jako byl humor Monty Pythonů, jimž se asi výše zmíněná dvojice nevědomky inspirovala. Škoda, že takové komedie už dnes nevznikají, aspoň si můžeme díky nim vážit takovýchto klenotů. Pochvalu si zaslouží i herecké výkony, a to nejen hlavní role, kde nejvíce zářil hláškující Jiří Sovák, ale i menší role kupříkladu Vladimíra Menšíka, Františka Filipovského či Zdeňka Svěráka. Sice jsem na hodně herců zapomněl, jako například na Ivu Janžurovou, jejíž kvality jsem prvně docenil až zde, ale nemyslím to nijak zle. I díky v některých případech bohužel už věčné absenci těchto veličin už nemůže dnes nic takového vzniknout. A když se někdo o něco takového pokusí, skončí to trapasem. Když jsem to takhle široce a zároveň pochvalně shrnul, tím pádem vás asi hodnocení nepřekvapí. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Milostivá paní... tfuj, tfuj, tfuj! - Co na mě pliváš, ty prase?! Geniální sci-fi komedie slavného tvůrčího dua Vorlíček - Macourek, z dob zlaté éry českého filmu, kdy jsme ještě uměli točit zábavu a bavit diváky. A to herecké obsazení, v čele s dokonalou Ivou Janžurovou, to je hvězda vedle hvězdy! Nadčasový skvost. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (47)

  • Ve scéně, kdy Bobo (Jan Libíček) usekne šavlí při nástupu ruku krále Oskara XV. (František Filipovský), je možné vidět, že je čepel zabarvena do ruda. Krev, která vytéká z paže, je ale modrá. (Chegi)
  • Modely figurín pro sanatorium profesora Somra (Miloš Kopecký) vznikaly na základě pokynů a anatomických návrhů skutečných chirurgů. (carott)
  • Film se také mohl jmenovat "Proboha, snědli jsme paní Kelettiovou!" nebo "Pane, vy jste dvojnásobná vdova". Pracovní název pak zněl "Kdo chce zabít krále?". (alonsanfan)

Reklama

Reklama