Reklama

Reklama

Epizody(6)

Jeden pochází z průmyslnické rodiny ze Severu, druhý z rodiny jižanských plantážníků. Oba jsou absolventy West Pointu a jejich nezlomná loajalita jim pomohla přežít mexicko-americkou válku. Jejich vztah ale čeká horší zkouška. Problémy, které dělí Sever a Jih, mohou postavit i přítele proti příteli. Ceněný výkonný producent David L. Wolper uvádí výpravný šestidílný seriál o bouřlivých letech, která předcházela občanské válce, a jež byl natočen podle bestseleru Johna Jakese. Pětiměsíčního natáčení, které probíhalo v pěti státech, se účastnilo celkem 140 herců, tisíce statistů, 100 členů štábu, 8 700 kostýmů a 15 000 rekvizit a dekorací. Díky tomu fascinující historie – a strhující drama – ožívají! (Magic Box)

(více)

Recenze (54)

Venkovan 

všechny recenze uživatele

Průmyslník George Hazard ze Severu a plantážník Orry Main z Jihu v přátelském poutu, které nerozdělí nepřízeň politická, kulturní, státní ani rodinná. Sever a Jih je seriál, který diváka provede historií Spojených států a díky oběma hlavním postavám a jejich rodinám dává nahlédnout na rozdíl mezi oběma státy v kulturní a společenské rovině. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Čekala jsem ledasco. U nás v rodině máme rádi mini sérii Scarlett, takže bych spíš předpokládala, že to bude vzhledem ke stáří horší, ale světe div se, seriál s Patrickem Swayzem v roli hrdého Jižana je boží a maratonovatelný. Kvalitní, napínavý, poučný. Herecky skvělé výkony kam oko jen dohlédne, nejlepší je pak s přehledem Kirstie Alley jako bojovnice za zrušení otrokářství a nejkrásnější lyrická hrdinka Lesley-Anne Down. Už se těším na další série. ()

Reklama

liborek_ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velkolepě pojatý seriál o osudech dvou rodin z opačných stran klíčící americké občanské války. Skvěle propracovaný příběh začíná v r. 1842, kdy dva mladící - Orry Main a George Hazard - vstupují do vojenské akademie West Point. Zde vzniká přátelství na celý život, které je však později podrobováno těžkým zkouškám, pramenícím z odlišného společenského prostředí, z nichž oba hrdinové pocházejí - jeden z otrokářského Jihu a druhý z velké části abolicionistického Severu. V šesti epizodách je vyprávěn příběh plný přátelství, vášně, lásky, ale též nenávisti, intrik... Každá postava je v podstatě specifickým vyobrazením určitého lidského charakteru - od fanatické abolicionistky Virgilie Hazard až po sadistického rasistu Justina LaMotte. Především však je divákovi zprostředkováno klima, které v zemi panovalo v rozmezí osmnácti let před zvolením Abrahama Lincolna prezidentem USA, vystoupením Jížní Karolíny z Unie, útoku jižanských vojáků na pevnost Fort Sumter a faktického vypuknutí války Severu proti Jihu... Seriál je vyšperkován skvělými hereckými výkony a výborným scénářem, které dohromady způsobí, že dychtíte po začátku další epizody... Po zhlédnutí se naskýtá o důvod víc opovrhovat nekonečnými seriály, které se na nás neustále z TV valí v obrovském množství, ale v žalostné kvalitě - z nichž smrdí lacinost, neschopnost vyprávět silný příběh a snaha vychovat z diváka pouhého pasivního konzumenta. ()

MirkaP 

všechny recenze uživatele

Na první shlédnutí se mi to moc líbilo, zajímavý děj, pěkná hudba, dobří herci. Dokonce i knížky jsem si koupila! Jsem ráda, že to momentálně opakují, i když v blbý čas, takže to vidím jen čas od času. Přestože některé postavy jsou dost šablonovité (kladní jsou až k nesnesitelnosti a hysteričtí až k smíchu), ráda se znovu dívám, octnu-li se u TV. 7/10 ()

Kajuga 

všechny recenze uživatele

Těžko hodnotit. Válka severu proti jihu je asi největší nespravedlnost a také jedna z nejdůležitějších událostí v dějinách USA. Seriál je dost splácanina a charaktery málo uvěřitelné. Ale jako pohádka je to koukatelné a jde o celkem upřímný pokus toto období zmapovat pro průměrného amerického diváka. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (7)

  • V úvodní bitvě, která se odehrála na řece Bull Run, se do záběru na bojiště dostal i kamerový jeřáb. (pávek)
  • Podľa monografie Kirstie Alley (Vigrilia) sa herečka a Patrick Swayze (Orry) počas natáčania seriálu do seba zamilovali. Ale obaja už mali svojich zákonných partnerov, ktorých nechceli podvádzať. (misterz)
  • Natáčanie trvalo viac ako dva roky. Scenár obsahoval 940 scén a mal 540 strán. (misterz)

Reklama

Reklama