Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve smyšleném středověkém království žijí dva chudí sirotci, May a jeho sestra Marta. Skupina banditů unese Maye. Chtějí totiž využít jeho magické schopnosti. May umí na velkou vzdálenost vycítit zlato. (Filmbox)

Recenze (101)

gumolit 

všechny recenze uživatele

Tak konečne som objavil moju obľúbenú a zároveň na tú dobu strašideknú ruskú dobrodružnú rozprávku , ktorú si síce pamatám len trochu ale viem že v kine som na to bol aspon 5 krát však čo to vtedy bolo koruna alebo 0,50 halierov na detské predstavenie.Každopádne nezabudnutelné scény s morom alebo s drakom a zničenie zámku na konci poprípade dojímavý záver !!Tu sa proste sudruhovia riadne vytiahli !!Jedna z rozprávok môjho detstva ! ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Že se jedná o přiznanou variaci na Sněhovou královnu, je i přes odlišný motiv únosu malého chlapce jasné už podle jmen hlavních představitelů (Marta a Máj ve filmu, Gerda a Káj u Andersena). Dobře namíchané prvky dobrodružství, tajemna až strašidelna, poetična a nenásilných morálních ponaučení, dále atraktivní výprava, na svoji dobu celkem slušné triky, výborná hudba... zkrátka moc pěkná pohádka. ()

Reklama

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Veľmi dospelá a vážna "rozprávka", ktorá miesi fantastické motívy s krutou alegóriou, historickými motívmi a bezútešným fatalizmom s len minimálnou nádejou na zlepšenie. O to zaujímavejšou vnútornou premenou prechádzajú charaktery postáv s výnimkou Taťjany, ktorá zrejme zjedla jablko večnej mladosti. Chybička se vloudila... :-) Ale dynamický neustávajúci dej, zaujímavá vizuálna stránka a nejedna sugestívna scéna s mohutným duševným účinkom tých pár nelogizmov poľahky zatieni. Odporúčam však púšťať až deťom od 12 rokov vyššie. Tak či onak, lepšiu ruskú rozprávku som zatiaľ nevidel. 90% ()

Braddy 

všechny recenze uživatele

Některé filmy, které člověk viděl v dětství a má na ně úžasné vzpomínky by skutečně už do smrti neměl znovu vidět. To co mě v dětství uchvátilo a zanechalo nesmazatelnou vzpomínku (zejména scéna s morem) už dnes vůbec tak hrůzně nepůsobí. V dětské vzpomínce ta pasáž s morovým průvodem zabírala dost velkou část filmu, ve skutečnosti je to velmi kraťoučká scéna. Ale i tak je natočena zajímavě a působivě. Celkově je film dost ponurý, rozhodně bych jej pohádkou nenazval. ()

honz 

všechny recenze uživatele

Skutečně zdařilý pohádkový příběh, odehrávající se většinou v temných středověkých kulisách, o síle odvahy, přátelství a nezlomné vytrvalosti dívky Marty na dramatické cestě za nalezením bratříčka. Skvělá výprava, hudba a tradiční ruská poetika dělají z Pohádky o putování nevšední a nádhernou podívanou. Natáčelo se zčásti i v Čechách: ke konci filmu, když Marta nalezne již dospělého Maye, jehož sídlem je východočeský hrad Kost. Dále "letecký pohled" na Český ráj a jeho dominantu - Trosky. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (3)

  • Malého uneseného Maje nehraje chlapec, ale dívka Ksjuša Pirjatinská (uváděná také jako Ksenia Pirjatinskaja). (Robbi)
  • Tento sovětský fim se točil mimo jiné v Českém Krumlově a objevil se tu i hrad Kost a Trosky. (Mariin)
  • Z mladšího bratra hlavní hrdinky se stane během krátké chvíle zralý muž, sestra však zůstává stále stejná. (JARDAHONDA)

Reklama

Reklama