Reklama

Reklama

Rakeťák

Trailer 1

Zkušený člen Vesmírného ochranného sboru Buzz Rakeťák, jeho velitelka Alisha Hlohová a posádka více než tisíce vědců a techniků se vracejí domů ze své aktuální mise. Přibližně 4,2 milionu světelných let od Země je senzor upozorní na přítomnost blízké nezmapované, ale na zdroje potenciálně bohaté planety. Buzz rozhodne, že si jejich průzkumná loď udělá menší okliku a neznámou planetu T’Kani Prime – bažinatou planetu s agresivními liánami a obřími brouky – se vydá prozkoumat. Snaha o rychlý odlet se však zvrtne a vyvrcholí havárií, při níž exploduje palivový článek a Buzz s Alishou a zbytkem posádky na nepříliš přívětivé planetě uvíznou. (Falcon)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (270)

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Animovaná spatlanina nejvlivnějších sci-fi trháků posledních čtyř dekád v jeden zoufale neoriginální celek, kde nic není původní a všechno je vytrženo z kontextu svých předobrazů – celý scény, dílčí detaily, příběhy, prostě všechno. Na tohle snad nemůžou skočit už ani děti, natož dospělej člověk. Fungovat by to částečně mohlo snad jenom za předpokladu, že by soundtrack nesložil Michael Giacchino - mistr plagiátorství, kterej ale zrovna tady fidlá bez jakýkoliv snahy okopírovat byť jednu napínavou či emocionální notu. ()

somnar 

všechny recenze uživatele

Jinýmu studiu by mi bylo trapný do toho takhle rýpat, ale opravdu by si Andy v roce 1995 oblíbil tuhle unavenou a rozvleklou variaci na Interstellar s podobně posmutnělým hrdinou, jíž si teda moc nelze oblíbit ani teď, ani ne tak proto, že svoji inkluzivitou nepřipomíná nic, co by mohlo vzniknout takřka před třemi dekádami, zato si během ní lze jen bolestivě vzpomenout, jak to s podobnými motivy Pixar uměl dřív třeba ve Vzhůru do oblak či VALL-I. Přitom si jsem jistý, že by Pixar dokázal zábavně replikovat devadesátkový dětský film, jak úvodním titulkem slibuje. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Parádní sci-fi dobrodružství. Nedá problém uvěřit, že si ho Andy oblíbil a pak prostě musel mít Buzze - hračku doma. Rakeťákovi bych mohl vytknout snad jen to, že spásný nápad, který postavy dostanou ve finále, tluče do očí už někdy od poloviny filmu, ale proč bych mu to vlastně vytýkal? Vždyť jsem se hodinu čtyřicet neustále usmíval jako v kině už dlouho ne. Klukovsky nadšený jsem se nechal unést testovacím letem, který jako kdyby vypadl z nového Top Gunu, a vzápětí dojmout montáží, která se vyrovná úvodu Vzhůru do oblak. Byl jsem zvědavý, kam příběh míří (samozřejmě kromě toho, že do nekonečna a ještě dál) a kolikrát mě ještě rozesměje geniální Sox, líbilo se mi, že to není hloupé a že je to pořád zábava, která nějaké ty nutné morální hodnoty sděluje naprosto nenásilně a bezbolestně. Super. A ta výprava! Sci-fi jako řemen od pomrkávání na Star Trek, Vetřelce nebo 2001 přes poctivý design lodí a základen po bombastickou Giacchinovu hudbu, která se bez problému zažere do ucha a kterou pak nebudete chtít pustit ven. Díky! ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Za mne moc příjemné překvapení. Lightyear je parádní animovaná Sci-Fi jízda napříč časem i prostorem s fakt úžasnou technickou stránkou  ( CGI je až revoluční), zábavnými postavami ( Rakeťák i kočička Sox hodně válí), skvělá akce ( Roboti- Warhammer style- to jsem čuměl), alien brouci, působivá mimozemská krajina, dostatek humoru i jeden nečekaný zvrat. Přišlo mi to nejen zábavné, ale i dost refrešující v žánru animovaných filmů.  Měl jsem pocit, že sleduji nový Sci-Fi blockbuster s poutavým příběhem i cool akcí, než pohádku pro děti. Nejsem od plného počtu daleko. 8/10. ()

Big_Boss 

všechny recenze uživatele

Jako milovník série Příběhu hraček jsem se na Buzzovo sólový dobrodružství hodně těšil, a i přesto, že byl film příjemná oddychovka, tak ho považuju za nejslabší přírůstek do Toy Story rodiny. Neumím to popsat, ale prostě mi tam chyběly naše milovaný postavy a tím to postrádalo určitym způsobem svoje kouzlo. Ale o čem tead film je? No tenhle snímek, má betj „ten film“, kterej viděl Andy v kině a díky kterýmu se zamiloval do postavy Buzze Rakeťáka, ale upřímně si jako nemyslim, že zrovna takovej film by si jakýkoliv desetiletý dítě tak moc oblíbilo. Postavy i premisa filmu o ztroskotání Buzze a dalších lidí na cizí planetě jsou celkem fajn, ale přišlo mi, že to dost vykrádalo ten animovanej Buzzovo seriál (ano fakt vyšel v roce 2000 animovanej seriál o Buzzovi jménem Buzz Lightyear of Star Command). No a hlavní odhalení filmu mi přišlo jak okopírovaný z videohry Spider-Man: The Edge of Time (schválně jestli si ještě někdo tohle pamatuje). I když přímo nevyhlížím další Buzzovo pokračování, tak musím přiznat, že díky nápadu na pohled „reálnýho Buzze“ bych se nebránil i nějakýmu reálnýmu pohledu na film se šerifem Woodym, kterej ispiroval kolekci hraček kovboje Woodyho v Toy Story světě. 6,5/10 ()

Galerie (30)

Zajímavosti (10)

  • Jedná se o první animovaný film společnosti Pixar, který má premiéru v kinech po dvou letech od pandemie covid-19. (petr.koca)
  • Film obsahuje 3 potitulkové scény. (orionn12)
  • Při uvedení filmu v kině IMAX se Rakeťák stal prvním animovaným filmem v historii, kterému byl upraven poměr stran z 2,39:1 na 1,43:1 ve vybraných sekvencích filmu. (LUKICKK)

Související novinky

Co chystá režisér Johna Cartera a WALL-E?

Co chystá režisér Johna Cartera a WALL-E?

10.10.2022

Scenárista a režisér Andrew Stanton (Hledá se Nemo, WALL-E) se po letech pauzy chystá vrátit za kameru svého nového celovečeráku. Stanton naposledy natočil animák Hledá se Dory pro Pixar, předtím měl… (více)

Nová pixarovka vyhořela

Nová pixarovka vyhořela

20.06.2022

Studio Disney má na kontě po delší době mírné zaváhání. Nová pixarovka Rakeťák s cenovkou 200 milionů dolarů totiž sice sbírá pozitivní ohlasy kritiků i diváků, do kin se ale tentokrát rodiny s dětmi… (více)

Hvězdy Marvelu v nové sci-fi

Hvězdy Marvelu v nové sci-fi

02.04.2022

Jen co streamovací služba Apple TV+ získala Oscara za své univerzálně chválené drama V rytmu srdce, uvolnila společnost dalších 100 milionů dolarů za novou sci-fi Project Artemis s hvězdami Avengers… (více)

Reklama

Reklama