Reklama

Reklama

Rakeťák

Trailer 4

Zkušený člen Vesmírného ochranného sboru Buzz Rakeťák, jeho velitelka Alisha Hlohová a posádka více než tisíce vědců a techniků se vracejí domů ze své aktuální mise. Přibližně 4,2 milionu světelných let od Země je senzor upozorní na přítomnost blízké nezmapované, ale na zdroje potenciálně bohaté planety. Buzz rozhodne, že si jejich průzkumná loď udělá menší okliku a neznámou planetu T’Kani Prime – bažinatou planetu s agresivními liánami a obřími brouky – se vydá prozkoumat. Snaha o rychlý odlet se však zvrtne a vyvrcholí havárií, při níž exploduje palivový článek a Buzz s Alishou a zbytkem posádky na nepříliš přívětivé planetě uvíznou. (Falcon)

(více)

Videa (3)

Trailer 4

Recenze (271)

Vidly10 

všechny recenze uživatele

Budu upřímný a řeknu, že když se film ohlásil nebyl jsem nadšený. Nemám v oblibě tyhle spin-off záležitosti a bál jsem se, aby nešlo pouze o dojení slavné značky a nostalgických vzpomínek diváků, kteří s ní vyrůstali. Ovšem když byl vypuštěn první trailer, a já slyšel Starmana od Davida Bowieho a viděl tu detailní a překrásnou animaci, zamiloval jsem se. A právě ta audiovizuální stránka byla tou nejsilnější částí filmu, a přestože to není u Pixaru zvykem, tak převyšovaly technické aspekty samotný příběh. Ten totiž není nijak složitý a pro většinu lidí ani ta tradiční skrytá filozofická myšlenka nebude tak silná. Na mě však upřímně velmi fungovala, jelikož jsem se v ní sám dokázal najít. Buzz není postava, u které bych si na první pohled představil sebe, ale v tomhle filmu jsem se s ním dokázal natolik ztotožnit, že jsem tomu až nevěřil. Ostatní postavy jsou sice slabšími archetypy, ale taky neurazí a doplňují dobře hlavního hrdinu. I vývoj Rakeťáka je díky nim organický a dobře se sleduje. I když jsem se bál postavy robo-kocoura Soxe, musím říct, že mě dost překvapilo, jak dokázal být užitečný a zábavný najednou. Tenhle snímek není nejlepším filmem od Pixaru, ale určitě se řadí mezi mé oblíbené. A i když vám příběh nesedne, užijte si alespoň kvalitní animaci, která bere dech. 7,5/10 ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Fajn rodinná odpočinková pohádka, která dospělé publikum nijak výrazněji neohromí, není až tak vtipná a stejně tak nevidím ani větší “pleasure” pro děti, ale i tak se Buzz přežít vpořádku dá. Animace je krásná, příběh sice průměrný, ale celkem to na druhou stranu vynahrazuje poměrně rychlé tempo. Průměr, který neurazí. ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Príbeh a vizuál paráda. Je veľmi zvláštne pozrieť si prvý Toy Story a potom sa pozrieť na toto a vidieť ako ďaleko sa animácia dostala. Tu je to natoľko výrazné a vo všetkých smeroch vizuálne podmanivé, až zamrzí, že celý ten príbeh nemá dospelejší háv. Svedčalo by mu to viacej. Miestami to totiž pôsobí, ako detský diel Love, Death and Robots. Problém, ktorý z filmom mám je jeho hlavná postava. Buzz je neznesiteľný od prvej do poslednej minúty. A hoci kooperuje s ostatnými normálne a nie je to žiadny hajzlík, jeho svetonázor, jeho pohľad na všetko, čo ho obklopuje je podmienený pravidlám, ktoré do neho vštiepili na akadémií. Čo samo o sebe nie je zlé. S týmto pracovalo aj prvé Toy Story. Problém je, že jeho prechody, poznania a empatia sa vyvíja zo sekundy na sekundu. Je podmienená neustálou akciou a na emočné spektrum tam skrátka nie je miesto. A keď sa tam náhodou aj zjaví, spomalí dej neskutočne. V tomto to hapruje asi najviac. Na to, koľko je tam invenčnosti, sú tu niektoré veci až trestuhodne povrchné. Naozaj si budeme pamätať po mene aj ostatných Buzzových kolegov? K záporákovi sa nevyjadrujem. To už aj v tom Guardians fo the galaxy 2 bol zloduch spravený lepšie. Ale na jedno pozretie to vôbec neurazí. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

Rakeťák sice nepřekypuje originalitou (i když o to se nejspíš Pixar v tomhle případě ani moc nesnažil), ale od samého začátku nasadí slušné tempo a je zábavným, svižným a vtipným rodinným sci-fi dobrodružstvím, kterých už dneska zas tak moc nevzniká. Jelikož si moc nepamatuji Toy Story, tak úplně nedokážu posoudit jestli je Rakeťák přesně takový jaký by měl být, ale tady je to zarputilý sympaťák, který pro splnění mise udělá cokoliv, takže k tomu kterého známe nemá rozhodně daleko. Většina humoru, jak už to tak bývá, je tady zprostředkována hrdinovým sidekickem, kterým je tentokrát robotická kočka, která je z častí domácí mazel, z části raketový inženýr a z části něco jako Tars v Interstellaru. Pixar se ani tentokrát nebojí vážnějších témat, ale opět to dělá s citem a dokonce i pojmy jako dilatace času jsou tu vysvětleny tak, že z toho děti nebudou úplně vedle...75% ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Parádní sci-fi dobrodružství. Nedá problém uvěřit, že si ho Andy oblíbil a pak prostě musel mít Buzze - hračku doma. Rakeťákovi bych mohl vytknout snad jen to, že spásný nápad, který postavy dostanou ve finále, tluče do očí už někdy od poloviny filmu, ale proč bych mu to vlastně vytýkal? Vždyť jsem se hodinu čtyřicet neustále usmíval jako v kině už dlouho ne. Klukovsky nadšený jsem se nechal unést testovacím letem, který jako kdyby vypadl z nového Top Gunu, a vzápětí dojmout montáží, která se vyrovná úvodu Vzhůru do oblak. Byl jsem zvědavý, kam příběh míří (samozřejmě kromě toho, že do nekonečna a ještě dál) a kolikrát mě ještě rozesměje geniální Sox, líbilo se mi, že to není hloupé a že je to pořád zábava, která nějaké ty nutné morální hodnoty sděluje naprosto nenásilně a bezbolestně. Super. A ta výprava! Sci-fi jako řemen od pomrkávání na Star Trek, Vetřelce nebo 2001 přes poctivý design lodí a základen po bombastickou Giacchinovu hudbu, která se bez problému zažere do ucha a kterou pak nebudete chtít pustit ven. Díky! ()

Galerie (30)

Zajímavosti (11)

  • Jedná se teprve o první spin-off studia Pixar. (PaTeXx)
  • Při uvedení filmu v kině IMAX se Rakeťák stal prvním animovaným filmem v historii, kterému byl upraven poměr stran z 2,39:1 na 1,43:1 ve vybraných sekvencích filmu. (LUKICKK)
  • Film obsahuje 3 potitulkové scény. (orionn12)

Související novinky

Co chystá režisér Johna Cartera a WALL-E?

Co chystá režisér Johna Cartera a WALL-E?

10.10.2022

Scenárista a režisér Andrew Stanton (Hledá se Nemo, WALL-E) se po letech pauzy chystá vrátit za kameru svého nového celovečeráku. Stanton naposledy natočil animák Hledá se Dory pro Pixar, předtím měl… (více)

Nová pixarovka vyhořela

Nová pixarovka vyhořela

20.06.2022

Studio Disney má na kontě po delší době mírné zaváhání. Nová pixarovka Rakeťák s cenovkou 200 milionů dolarů totiž sice sbírá pozitivní ohlasy kritiků i diváků, do kin se ale tentokrát rodiny s dětmi… (více)

Hvězdy Marvelu v nové sci-fi

Hvězdy Marvelu v nové sci-fi

02.04.2022

Jen co streamovací služba Apple TV+ získala Oscara za své univerzálně chválené drama V rytmu srdce, uvolnila společnost dalších 100 milionů dolarů za novou sci-fi Project Artemis s hvězdami Avengers… (více)

Reklama

Reklama