Reklama

Reklama

Rakeťák

Trailer 6

Zkušený člen Vesmírného ochranného sboru Buzz Rakeťák, jeho velitelka Alisha Hlohová a posádka více než tisíce vědců a techniků se vracejí domů ze své aktuální mise. Přibližně 4,2 milionu světelných let od Země je senzor upozorní na přítomnost blízké nezmapované, ale na zdroje potenciálně bohaté planety. Buzz rozhodne, že si jejich průzkumná loď udělá menší okliku a neznámou planetu T’Kani Prime – bažinatou planetu s agresivními liánami a obřími brouky – se vydá prozkoumat. Snaha o rychlý odlet se však zvrtne a vyvrcholí havárií, při níž exploduje palivový článek a Buzz s Alishou a zbytkem posádky na nepříliš přívětivé planetě uvíznou. (Falcon)

(více)

Videa (3)

Trailer 6

Recenze (270)

Němi 

všechny recenze uživatele

Naprosto nevěrohodný jako film, který by si malý Andy oblíbil v roce 1995. Ne ani tak kvůli rozmazávané propagaci LGBT nebo inkluzi, ale hlavně dík nemohoucnosti hlavního reka. V dobách, kdy byl akční žánr na vrcholu testosteronu, se vedle Ramba, McLanea, Terminátora a Topra Harleye staví Buzz, který potřebuje skupinovou terapii s babčou, idiotem a malou holkou, aby se dokázal postavit sám sobě. Celý příběh je nudně stavěný tak, aby každá postava mohla napravit svou chybu a šrám na dušičce, jako motivační video pro děti i dospělé. Źe už dneska Pixar neumí udělat tichou scénu, nebo poctivě gradovanou, je pak skoro jedno. Špatný Pixar, průmerná disneyovka. ()

Vidly10 

všechny recenze uživatele

Budu upřímný a řeknu, že když se film ohlásil nebyl jsem nadšený. Nemám v oblibě tyhle spin-off záležitosti a bál jsem se, aby nešlo pouze o dojení slavné značky a nostalgických vzpomínek diváků, kteří s ní vyrůstali. Ovšem když byl vypuštěn první trailer, a já slyšel Starmana od Davida Bowieho a viděl tu detailní a překrásnou animaci, zamiloval jsem se. A právě ta audiovizuální stránka byla tou nejsilnější částí filmu, a přestože to není u Pixaru zvykem, tak převyšovaly technické aspekty samotný příběh. Ten totiž není nijak složitý a pro většinu lidí ani ta tradiční skrytá filozofická myšlenka nebude tak silná. Na mě však upřímně velmi fungovala, jelikož jsem se v ní sám dokázal najít. Buzz není postava, u které bych si na první pohled představil sebe, ale v tomhle filmu jsem se s ním dokázal natolik ztotožnit, že jsem tomu až nevěřil. Ostatní postavy jsou sice slabšími archetypy, ale taky neurazí a doplňují dobře hlavního hrdinu. I vývoj Rakeťáka je díky nim organický a dobře se sleduje. I když jsem se bál postavy robo-kocoura Soxe, musím říct, že mě dost překvapilo, jak dokázal být užitečný a zábavný najednou. Tenhle snímek není nejlepším filmem od Pixaru, ale určitě se řadí mezi mé oblíbené. A i když vám příběh nesedne, užijte si alespoň kvalitní animaci, která bere dech. 7,5/10 ()

Reklama

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Fajn rodinná odpočinková pohádka, která dospělé publikum nijak výrazněji neohromí, není až tak vtipná a stejně tak nevidím ani větší “pleasure” pro děti, ale i tak se Buzz přežít vpořádku dá. Animace je krásná, příběh sice průměrný, ale celkem to na druhou stranu vynahrazuje poměrně rychlé tempo. Průměr, který neurazí. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tvorcovia pochopili, že keď sa volá ich hrdina Lightyear, tak by mal absolvovať vo svojom vlastnom filme cestu naprieč svetelnými rokmi. Ono to nakoniec bude ešte zložitejšie a film sa vyberie v záverečnej tretine pomerne odvážnymi, na animák, naratívnymi cestičkami. Ale odvahu ísť proti prúdu nám ukáže scenár oveľa skôr, tu by som ale tiež nerád spoileroval. Pokiaľ by tu neboli štylizované animované postavy, tak by som si ani nevšimol, že ide o animovaný film. Myslím, že ide o veľkú poklonu tímu za počítačmi, otázne ale je, či tento mega pokrok ocenia všetci. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

Rakeťák sice nepřekypuje originalitou (i když o to se nejspíš Pixar v tomhle případě ani moc nesnažil), ale od samého začátku nasadí slušné tempo a je zábavným, svižným a vtipným rodinným sci-fi dobrodružstvím, kterých už dneska zas tak moc nevzniká. Jelikož si moc nepamatuji Toy Story, tak úplně nedokážu posoudit jestli je Rakeťák přesně takový jaký by měl být, ale tady je to zarputilý sympaťák, který pro splnění mise udělá cokoliv, takže k tomu kterého známe nemá rozhodně daleko. Většina humoru, jak už to tak bývá, je tady zprostředkována hrdinovým sidekickem, kterým je tentokrát robotická kočka, která je z častí domácí mazel, z části raketový inženýr a z části něco jako Tars v Interstellaru. Pixar se ani tentokrát nebojí vážnějších témat, ale opět to dělá s citem a dokonce i pojmy jako dilatace času jsou tu vysvětleny tak, že z toho děti nebudou úplně vedle...75% ()

Galerie (30)

Zajímavosti (10)

  • Film obsahuje 3 potitulkové scény. (orionn12)
  • Dej filmu sa odohráva od začiatku do konca v časovom rozmedzí 88 rokov. (MikaelSVK)
  • Při uvedení filmu v kině IMAX se Rakeťák stal prvním animovaným filmem v historii, kterému byl upraven poměr stran z 2,39:1 na 1,43:1 ve vybraných sekvencích filmu. (LUKICKK)

Související novinky

Co chystá režisér Johna Cartera a WALL-E?

Co chystá režisér Johna Cartera a WALL-E?

10.10.2022

Scenárista a režisér Andrew Stanton (Hledá se Nemo, WALL-E) se po letech pauzy chystá vrátit za kameru svého nového celovečeráku. Stanton naposledy natočil animák Hledá se Dory pro Pixar, předtím měl… (více)

Nová pixarovka vyhořela

Nová pixarovka vyhořela

20.06.2022

Studio Disney má na kontě po delší době mírné zaváhání. Nová pixarovka Rakeťák s cenovkou 200 milionů dolarů totiž sice sbírá pozitivní ohlasy kritiků i diváků, do kin se ale tentokrát rodiny s dětmi… (více)

Hvězdy Marvelu v nové sci-fi

Hvězdy Marvelu v nové sci-fi

02.04.2022

Jen co streamovací služba Apple TV+ získala Oscara za své univerzálně chválené drama V rytmu srdce, uvolnila společnost dalších 100 milionů dolarů za novou sci-fi Project Artemis s hvězdami Avengers… (více)

Reklama

Reklama