Reklama

Reklama

Furiosa: Sága Šíleného Maxe

  • Austrálie Furiosa: A Mad Max Saga (více)
Trailer 1

Anya Taylor-Joy a Chris Hemsworth hrají ve filmu Furiosa: Sága Šíleného Maxe, který natočil oscarový režisér George Miller a který je očekávaným návratem do kultovního dystopického světa, jenž vytvořil před více než 30 lety ve velkofilmech o Šíleném Maxovi. Miller se nyní znovu vrací se zcela novým originálním, samostatným akčním dobrodružstvím, které odhalí původ mocné postavy z několikanásobně oscarového celosvětového trháku Šílený Max: Zběsilá cesta. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (255)

Silence 

všechny recenze uživatele

Nečekaně dobré a nečekaně jiné, než Fury Road. Samozřejmě to má spoustu styčných ploch - odehrává se to ve stejném světě - jen očima jiného vyprávěče - tudíž vizuál, výprava, mytlogie i přístup a pravidla akce a naháněček jsou důvěrně známé. Oproti devět let starému příběhu, který navazuje na tento, se ale celou stopáž zběsile neujíždí a je tak čas dostat se trochu pod kůži postavám i fungování samotného světa. To neznamená, že ve Fury Road to nefungovalo, naopak, v kontextu tehdejšího filmu expozice postav, kterou jsme dostali, bohatě stačila, aby vše zapadlo do sebe. Podruhé by stejný přístup podle mě nefungoval, protože Furiosa je prostě jiná postava než Max a je moc dobře, že se Miller rozhodl udělat to trochu jinak. Zároveň, přestože je zřejmé, že reálných výbuchů a bouraček bylo výrazně méně, než minule, působí film mnohem méně digitálně, než se zdálo z trailerů. Výrazně tomu pomáhá celková stylizace, včetně zrychlených pohybů aut, lidi, výbuchů a obecně celé akce (což bylo použito v určité míře už ve Fury Road), když na to člověk po krátkém zvykání přistoupí, velmi dobře to pomáhá kamuflovat a propojovat VFX s realnou akci a kulisami. Zábavné, dobře vyprávěné a sympaticky osobité. 8/10 ()

Algernons 

všechny recenze uživatele

Jen George Miller točí filmy jako George Miller a Furiosa je příjemným návratem do pustiny, který předchází Zběsilé cestě. Na své výtvarnosti, adrenalinovosti a skvěle zpracované akci to skoro nic neztrací. Dementus a další nové aspekty světa jsou příjemným přídavkem pustiny. Ikdyž větší umělost a sázení na efekty jde znát i nesedí do zasazení post-apo pustiny, tak je to režijně i nápaditě využito na maximum. Líbí se mi, že si jde Furiosa svou cestou s rozmáchlejším dějem a hlubším budováním. Ovšem i přes větší dějovost a ukecanost nabízí Furiosa slabší příběh, s menší úderností a se světem, který dává menší smysl než jak tomu bylo u Zběsilé cesty. Jako přímočarý akční post-apo nářez to funguje dobře, ale postrádá to poetiku i hloubku předchozího díla. Bohužel než aby to přidávalo symbioticky silnější kontext Zběsilé cestě, tak jí to naopak paraziticky zhoršuje a okrádá. PS.: Dost souzním s komentářem JFL. ()

Reklama

kohaku 

všechny recenze uživatele

Je to ještě lepší než sequel. Hlavně kvůli Anye Taylor-Joy, scénáři a ještě vyšperkovanějšímu vizuálu. Je to hodně blízko dokonalosti. Tom Burke je objev. Chemie mezi ním a Taylor-Joy je skvělá. Hemsworth velmi příjemně překvapil. Furt nedokáže vykřesat v divákovi emoce (důvod je prostý: neumí moc hrát očima), ale i přesto jde o jeho nej roli a nej výkon. ()

Marcos22 

všechny recenze uživatele

Prequel Zběsilé cesty, rozdělený do pěti kapitol, je v porovnání se svým předchůdcem umírněnějším postapokalyptickým revenge akčňákem s vynikající ženskou protagonistkou v hlavní roli. Anya Taylor-Joy je v roli Furiosy fantastická a každá scéna s ní je ohromně zábavná. Mezi top momenty snímku patří takřka všechny scény, v nichž probíhá její interakce s Tomem Burkem v roli Pretoriána Jacka. George Miller si dal neskutečně záležet jak na scénáři, tak na vizuálu (vyjma značně nepřirozeného úvodního naskočení Mary Jabassy na koně) a po této rovině nelze filmu vytknout absolutně nic. Rozvinutí světa, komplexnější rozbor postav a mocenské boje ve stylu Hry o trůny dodávají snímku ten správnej říz. Je jen několik málo hodin po projekci a už mě láká se do tohoto světa opět vrátit. Tak silnou emoci ve vás dokáže George Miller i ve svých 79 letech vyvolat, klobouček. Plná palba.👌(23.05.2024) ()

slord 

všechny recenze uživatele

Páči sa mi, že George Miller nešiel rovnakou (Zbesilou) cestou ako tomu bolo posledne, lebo bolo jasné, že napodobniť ten úkaz čo prišiel do kín pred deviatimi rokmi bolo nemožné. A tento prequelový návrat do toho olejom, krvou a šialenstvom nasiaknutého sveta bol v tom kine opäť zážitok. Audiovizuálne ma to okamžite zaháčkovalo, aj keď tie efekty nie sú vždy top notch, tak mne to tu sedelo. A keď v kine začali duniť tie motory, tak to bolo intenzívne. Akcia, byť jej nie je také množstvo, vedela zaujať, bola nasnímaná efektne a skúšala aj nové veci, využitie lietajúcich serepetičiek bolo celkom cool. Herecky ma to bavilo, Alyla Browne, Anya Taylor-Joy či Chris Hemsworth sa svojich rolí zhostili dobre a tie postavy svojimi výkonmi pozdvihli. A tu začína jeden z tých problémov, tým postavám chýba niečo naviac, niečo z čoho si môžeme vytvoriť lepší obrázok o nich, priestoru na ich väčšiu komplexnosť bolo dosť, no nebol využitý, a pritom tento smer k tomu navádzal. Budovanie a rozširovanie sveta sa tiež ponúkalo, no boli tu len náznaky niečoho, niektoré veci odbité jednou vetou a potom sme sa k tomu viac nevrátili, a svet vlastne pôsobí deravo a menej uveriteľnejšie než vo Fury road, kde s tým málom dokázali naložiť tak brilantne. Furiosa sa navonok tvári ako komplexnejší príbeh, svet, postavy, no bohužiaľ svoje ambície neodzrkadľuje aj do svojho vnútra. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (27)

  • Chris Hemsworth (Dr. Dementus) v podcastu „Happy Sad Confused“ uvedl, že tento film byl jedním z nejlepších zážitků jeho kariéry. (Johnny.ARN)
  • Chris Hemsworth (Dr. Dementus) řekl: „Nos, vousy, paruka, všechny ty protézy a kostým, všechno bylo jen, podívejte se – cokoli z toho vám pomůže tak trochu se zbavit sebe sama. Čím víc se dokážete oprostit od sebe sama a nechat se úplně unést tím, co vám nabízejí vlasy a make-up, kostým, kulisy – tím víc vám to usnadní práci.“ (Johnny.ARN)
  • Charlize Theron byla sice zklamaná, že si Furiosu nemůže zahrát sama, nicméně vyjádřila souhlas s tím, aby ji nahradila Anya Taylor-Joy, kterou v jednom rozhovoru označila za „jednu z nejlepších hereček“. (Johnny.ARN)

Související novinky

Spojí Chris Hemsworth G.I. Joe a Transformery?

Spojí Chris Hemsworth G.I. Joe a Transformery?

31.05.2024

Sympatický rodák z Austrálie se stále vehementně snaží vymanit se ze škatulky marveláckého Thora. Nejspíš si je velmi dobře vědom toho, že ze slávy boha hromu se věčně žít nedá, proto se snaží… (více)

Ani Furiosa nezabrala, lidé do kin nechodí

Ani Furiosa nezabrala, lidé do kin nechodí

29.05.2024

Pohled na celosvětové tržby kinařů je tento rok týden od týdne smutnější. O potenciální blížící se krizi kin i velkých filmových studií se mluví už poměrně dlouho a důvody jsou nasnadě. Vzestup… (více)

Zlatá palma festivalu v Cannes zná svého vítěze

Zlatá palma festivalu v Cannes zná svého vítěze

25.05.2024

Večer v sobotu 25. května proběhl ceremoniál slavnostního zakončení 77. ročníku prestižního mezinárodního Filmového festivalu v Cannes. Na prosluněné francouzské riviéře tak skončil dvanáctidenní… (více)

Filmoví velikáni v Cannes budí rozpaky

Filmoví velikáni v Cannes budí rozpaky

21.05.2024

Vyjma hokejových komentátorů jsou v těchto dnech nejzaměstnanějšími pracovníky v celé Evropě nejspíš ti šťastlivci, kteří v Cannes drží stopky a měří, jak dlouho po skončení filmu trvají které ovace… (více)

Reklama

Reklama