Reklama

Reklama

Nebožtíci přejí lásce

  • USA Avanti! (více)
Trailer

Obsahy(1)

Nebožtíci přejí lásce (1972) je pátým titulem, na němž spolupracoval herec Jack Lemmon s Billym Wilderem. Známý režisér ve své pozdější tvorbě upřednostňoval prověřené předlohy a v tomto případě se svým stálým spoluscenáristou I. A. L. Diamondem adaptovali divadelní komedii Samuela Taylora Avanti!, byť se při své broadwayské premiéře v lednu 1968 neudržela na programu ani tři týdny (na našich jevištích se nehrála). Původní text, který se víc zabýval rozdíly mezi americkými a italskými životními hodnotami, posunuli do polohy nahořklé love story se spoustou humorných odboček a břitkých dialogů. Příběh uspěchaného byznysmena Wendella Armbrustera Jr. (Jack Lemmon), jenž přijíždí na Ischii vyzvednout tělo zemřelého otce a seznámí se s dcerou jeho životní lásky, rozkošně baculatou Pamelou Piggottovou (dcera známého anglického herce Juliet Millsová), patří k těm dílům, jež stárnou do krásy a při každém dalším zhlédnutí vypadají lépe než posledně. Velkou zásluhu na tom mají herci. Nejen Lemmon se svojí partnerkou, ale také pečlivě vybraní představitelé vedlejších rolí, zejména Clive Revill jako vynalézavý ředitel hotelu, Edward Andrews (který nahradil zaneprázdněného Waltera Matthaua) v úloze agilního diplomata J. J. Blodgetta a Gianfranco Barra v propracované figurce pletichářského sluhy Bruna. V epizodce dr. Fleischmanna v úvodu filmu herecky debutoval Lemmonův maskér Harry Ray. Ač se snímek odehrává na ostrově Ischia, natáčel se převážně na Amalfinském pobřeží, v okolí Sorrenta a na Capri. Film přinesl Zlatý glóbus Jacku Lemmonovi a byl poctěn pěti dalšími nominacemi (nejlepší komedie/muzikál, scénář, režie a herecké výkony Juliet Millsové a Clivea Revilla). Vysílat ho budeme s původním dabingem ČST z roku 1978, v němž se podařilo nahradit výpadky, způsobené necitlivými cenzurními zásahy do několika replik. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (335)

Falko 

všechny recenze uživatele

Od Billyho Wildera je to zatial najslabsia komedia z jeho filmografie a to mam jeho filmy veeelmi rad. Hlavny dovod je zbytocne natiahnuta dlzka filmu a nudne dialogy. A co je najhorsie, vobec ma nezaujal dej o mrtvom otcovi, ktoreho telo bolo treba previest do USA na pohreb a vsetky tie opletacky okolo toho. V prvej polovici sa dej takmer vobec nepohol dalej, ale aspon tam bolo prijemne prostredie s peknou talianskou hudbou. Takze prepac Billy, u mna len 2 hviezdicky. ________ Jack Lemmon - (Wendell Armbruster, Jr.) +++ Juliet Mills - (Pamela Piggott) +++ Clive Revill - (Carlo Carlucci) +++ Edward Andrews - (J.J. Blodgett) +++ Gianfranco Barra - (Bruno) +++ Franco Angrisano - (Arnold Trotta) +++ Pippo Franco - (Mattarazzo) +++ Franco Acampora - (Armando Trotta) +++ Produkcia: Billy Wilder +++ ()

classic 

všechny recenze uživatele

Po dlhšom čase som dal opäť velikána kinematografie Billyho Wildera s jeho dvorným hercom Jackom Lemmonom a pôvabnou Juliet Mills... Je vidieť,že Wilder má tie najlepšie zárezy už za sebou,tak trochu nostalgie nezaškodí,Lemmon ho dobre pozná,a tak vytvárajú spolu ďalšiu spoluprácu,ale bez kamarátov ako sú TONY CURTIS,či WALTER MATTHAU,zato samozrejme s opačným pohlavím,ale nie podobnému tomu z BYTU,kde si zahrala SHIRLEY MacLaine... Totiž destinácia je Taliansko,kam sa vypraví pozostalý syn vyzdvihnúť telo svojho otca,ktorý je pre syna nepoznateľným,aký v skutočnosti BOL? Wendell Armbruster,Sr. si vedel užívať v jednom HOTELI líbanky,počas desiatich rokov mal istú priateľku,s ktorou prežívali krásne obdobie,v letných mesiacoch sa oddávali poznatkom z minulosti,že sa správali ako by mali „násť...” To ja ako divák nevidím,to budem počuť z vyprávania personálu Hotela,od perfekcionistického riaditeľa a samo od hlavných protagonistov,t.j jeho syna Juniora a od Pamely,kto je ona? Pamela je dcérou tej dámy,ktorá sa so Seniorom zbližovala,až pokým obidvaja nemali autonehodu,pričom tragicky zahynuli...Tak preto sa dva protiklady začnú čoraz viac zbližovať a riešiť,čo s Nebožtíkmi,ktorí prajú láske.Dovolím si pripomenúť,že najlepšou postavou vo filme je spomínaný riaditeľ Carlo Carlucci,ktorý podáva pomocnú ruku obidvom „hendikepovaným...” Carlo je excelentnou postavou,svojim hereckým výstupom sa vyrovnáva tomu Jackovému,ktorý si niekedy pripadá duchom neprítomný,Pamela ako JULIET MILLS je pozoruhodným potešením pre mužské oko! Musím sa priznať,že bolo mojou cťou spoznať ju! Trochu by som postrihal,keby som bol strihač,ale úsmev bude sprevádzaný u človeka pomerne často,aj po 2 hodinách si povie,že im to praje tak,ako to zatiaľ majú a pôjdu v tradícii svojich rodičov... PS:Aby si človek dával bacha,kedy a kde bude vystretý,v cudzojazyčnej krajine sa môže ľahko stať,že nastane problém s transportom do vlasti,alebo aj úplne iné,napr.BYROKRACIA.Ale môže sa stať,že tam stretnete človeka počas toho,ako pôjdete vyzdvihnúť telo,a odvtedy sa s ním budete chcieť stretávať... ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak z tejto komédie musela byť v roku 1972 cirkev úplne na vetvy. Romantika o človeku, ktorý nachádza šťastie mimo rodinu (a ešte ukazuje holú riť). Ale možno to brala s rezervou tak, asi ako každý divák. Avanti! je geniálny v jednotlivostiach a pri niektorých fórikoch som sa aj nahlas zasmial, najma riaditeľ hotelu je neprekonateľný, lenže pojem romantická komédia a dĺžka cez dve hodiny jednoducho nejdú dokopy. Divák sa už potom k filmu nebude vracať ako k milovanej klasike tak často. Našli by sa pasáže, ktoré ubiehajú trošku pomalšie a s vtipom to drhne. Nás môže tešiť aj vydarený český dabing, je to akási čerešnička na torte, len tá torta nie je po celý čas chuťovo dokonalá. Film o tom, že história sa môže opakovať a my s tým nič neurobíme :). Asi to bude osud.... ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Přidávám 1* do plného hodnocení hlavně kvůli Ischii. Když jsem film viděla poprvé, tak jsem tenhle přenádherný ostrov ještě neznala, dnes už vím, že to je místo, kde jsem se měla narodit. „ Neuvěřitelné ! To počasí viďte, zvlášť pro toho, kdo bydlí v Londýně ( a nejen v Londýně). Loni tam bylo léto 2 dny v červnu a 3 dny v srpnu“. A pokud ještě k filmu přikusujete horkou Bruschettu s kořením ze sopky Monte Epomeo , tak je i 5* málo. Tak snad už jen doporučení, obojí stojí za vidění a Ischia nejenom jednou !!!! ()

swed 

všechny recenze uživatele

Wilderovo stáří se zřejmě podepsalo na rozvláčně pojatém úvodu filmu. Ale co, stačí přečkat první minuty a rázem tu máme prvotřídní romantickou komedii s neodolatelnou scenérií přímořského hotýlku a několika odvážnými záběry. Atmosféra místa dělá skutečně hodně, stejně jako neokoukaná Juliet Mills, která zastiňuje i Wilderova dvorního herce Jacka Lemmona. Jen sbalit kufry a vyrazit (hlavně nezapomenout na smuteční ponožky ;) 8/10 ()

Galerie (58)

Zajímavosti (17)

  • Naprosto bez debat bylo obsazení Wendella Armbrustera Jr. – ostatně Jack Lemmon už předtím čtyřikrát s Billym Wilderem spolupracoval. Společně s Juliet Mills (Pamela) pak vytvořili jedno novum – poprvé se v režisérově filmografii objevila nahá scéna, ovšem skvěle vyšperkovaná jediným „oděvem“, jenž po plavbě v zálivu Lemmonovi zbyl. Jeho snaha zakrýt Pameliny vnady ponožkami je jednou z kultovních scén filmu. Ostatně Juliet Mills k tomu podotkla: „Pokud už člověk musel natočit nahou scénu, Jack byl perfektním partnerem. Myslím, že byl víc nervózní než já, ale choval se legračně a pomohl mi se přes to přenést.“ (classic)
  • Scenárista Diamond nesúhlasil so zahrnutím nahej scény vo filme: "Myslím, že nahota zabíja smiech. Chcem povedať, že ak sledujete niečie prsia, nepočúvate dialóg." (Arsenal83)
  • Česká televize do restaurované verze dodabovala v roce 2013 zcerunovanou scénu a film uvedla bez cenzurního zásahu z roku 1978. (lexa.k)

Reklama

Reklama