Reklama

Reklama

Eso v rukávu

  • USA Ace in the Hole (více)
Trailer

Obsahy(1)

Příběh neúspěšného novináře, který začne pracovat pro okresní noviny v Novém Mexiku, protože už ho jinde nechtějí. Když náhodou objeví ve skalním indiánském sídlišti zasypaného člověka, ucítí velkou příležitost k návratu mezi žurnalistickou elitu. Věrný heslům "dobrá zpráva, žádná zpráva" a "špatná zpráva se prodává nejlíp" zorganizuje záchrannou akci takovým způsobem, aby mohl exkluzivními materiály co nejdéle zásobovat lačné noviny. Na opuštěném místě staré indiánské památky vypukne obrovský mediální cirkus s podporou tisíců čumilů, kteří se přijedou podívat i s rodinami na cizí neštěstí a hrdinskou práci záchranářů a tisku". (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (131)

castor 

všechny recenze uživatele

„Setkala jsem se v životě se spoustou natvrdo uvařených vajec,“ skládá dívka „poklonu“ neúspěšnému novináři, který se v nezajímavých okresních novinách „chystá odpálit svůj homerun!“ A žurnalistika je znovu na pranýři, protože „špatné zprávy se prodávají líp. A protože dobré zprávy nejsou žádné zprávy.“ Média tu vystupují jako docela modelový záporák. Vykalkulovaná, chladnokrevná, účelová. Lačně šmejdí v našich životech. Ale co bychom bez nich dělali? Když náš odmítaný hrdina náhodou objeví ve skalním indiánském sídlišti zasypaného člověka, ucítí lákavé titulky a příležitost vrátit se do velké žurnalistiky. Záchrannou akci zpropaguje takovým způsobem, že mu konkurenční noviny budou zobat z ruky. Cizí neštěstí holt táhne. Novinářské etice dává legendární Billy Wilder slušný direkt, dnes brzy stoletý Kirk Douglas je tady navíc bezchybný. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Trefné, účinné, nestárnoucí. Většina amerických filmů oslavuje novináře coby zvěstovatele krutých pravd a nezákonných machinací, Wilder zde poukázal na jejich druhou, temnější a pravdivější tvář - tvář nelítostných štvanců, kteří neváhají pro svůj velký článek hazardovat s lidským životem, navíc v neopakovatelném podání brilantního Kirka Douglese. Na svou dobu ještě ostřejší a více nesmlouvavá kritika mediálních praktik než o celých 64 let novější Fincherova Gone Girl, zářný důkaz toho, že v dobách poválečného Hollywoodu zkrátka dokázali filmaři s jednoduchým námětem i kompozicí vykouzlit důležité a stále aktuální myšlenky.... ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Rád som príjemne prekvapovaný filmami, ktoré doteraz unikli mojej pozornosti. To je aj prípad mimoriadneho filmu Eso v rukáve. Ocenil som najmä jeho objavnosť, pretože krátko po skončení II. svetovej vojny ešte manipulatívnosť bulváru nedosahovala úrovne v neskoršej dobe. A najmä nebolo jej dosahované doslova za každú cenu. Tak, ako to s mimoriadnym nasadením predvádza Kirk Douglas, ktorého výkon je excelentný. V scenári by sa našli miesta, nad ktorými divák minimálne zdvihne obočie, ale to nič nemení na celkovom vyznení tohto Wilderovho diela, ktoré by si zaslúžilo väčšiu pozornosť divákov. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Příběh talentovaného novináře, který se sám odstavil na druhou kolej (alkohol, ženy atd.) a zoufale touží vrátit se do první ligy, mě zaujal a vtáhl, zejména díky skvělému Kirku Douglasovi. Nejvíc zdrcující je ovšem skutečnost, že jsem v roce 2019, tj. 68 let po natočení snímku a on je stále platný, z toho je mi zle a smutno... Poklona tvůrcům, panu Wilderovi především... ()

roorybacky 

všechny recenze uživatele

Nesktutečná síla, po většinu stopáže především intelektuálně, nicméně s blížícím se závěrem rovněž i emocionálně. Nestárnoucí film - to, co natolik na dřeň obžalovává, působí značně varovně dodnes - vyhrocená novinařina může opravdu hraničit s kriminálem. Kirk Douglas zahrál bezchybně a Billy Wilder byl režisér-génius; takto stylově čisté a funkční narativní filmy se jen tak často nevidí. Krása. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (16)

  • Kirka Douglasa si spoločnosť Paramount Pictures požičala od Warner Bros. a za stvárnenie hlavnej postavy mu bol zaplatený honorár vo výške 150 000 dolárov. (westerns)
  • Obyvatelé Gallupu v Novém Mexiku byli najati jako komparz. Každý z nich dostal 75 centů na hodinu (točilo se deset hodin denně) a ti, kteří přivezli auto, dostali ještě tři dolary navíc. (liquido26)
  • Chřestýši nejedí žvýkačky – zabalené ani rozbalené. (liquido26)

Související novinky

Noir Film Festival 2014 startuje již 21. 8.!

Noir Film Festival 2014 startuje již 21. 8.!

16.08.2014

4 dny, 4 místa, 40 projekcí... Unikátní přehlídka noirových filmů, kterou letos hostí královský hrad Křivoklát, se nezadržitelně blíží! Druhý ročník festivalu, který se zaměřuje na inspirativní… (více)

Reklama

Reklama