Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dva vážení nositelé oscarových nominací za Sunset Boulevard (1950) – herec William Holden a režisér Billy Wilder – se o tři roky později znovu sešli ve strhujícím dramatu z 2. světové války Stalag 17. Výsledkem byla další nominace za nejlepší režii pro Wildera (jeho čtvrtá) a Oscar za nejlepší herecký výkon pro Holdena. Holden vytvořil postavu cynického, protřelého seržanta J. J. Seftona,vězně v nechvalně známém německém zajateckém táboře, který tráví své dny vymýšlením všelijakých kšeftíků a obchodováním s Němci výměnou za zvláštní výsady. Když jsou ale dva vězni zabiti při pokusu o útěk, ukazuje se, že mezi vězni je zrádce. Je to Sefton? Role velitele tábora je výjimečně ujal slavný producent a režisér Otto Preminger, herec Robert Strauss získal oscarovou nominaci za postavu "Zvířete". (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (124)

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Vůbec mi nesedla komediální stránka filmu. Dvojice poťouchlích kamarádů, z nichž jeden chodí téměř celou dobu pouze ve spodkách, mi přišla až trapná, a tedy rušivá. Napětí, jenž vyvolávalo podezření o přítomnisti práskače, však na jedničku. Moc dobře to měl s dozorcem nacvičené a jeho identita není divákovi, pro větší zvědavost, vyzrazena hned z kraje příběhu. ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Krásný snímek, který patří do zletého fondu kinematografie. Bohužel je maximálně idealizovaný a tak si pod zajateckým táborem v nacistickém Německu nemůžete představit kruté drama, ale milou komedii. Jestli tomu tak bylo na úkor doby 7 let po válce či pojetí Billyho Wildera mi není známo...Každopádně se na to hezky dívá, ale po formální stránce je to zvláštní americká rodinná komedie o 2. světové válce. ()

Reklama

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Filigránsky Wilder opäť raz vybrúsil skvelý scenár, s ktorým dokáže odľahčiť i tak neokázalo drsné prostredie vojnových zajatcov. Dám ruku do ohňa, že z toho napočal kultový MASH. Skutočne, len málokto dokáže vyfarbiť tak pestrou náladovosťou miesto i postavy v čiernobielych filmoch, ako Billy. Prečo ale Ace in the hole prepadol a tento minimalistický válečák uspel, nevedno. Holden bol vďaka tejto úlohe pripravený vyjednávať za milión ohľadom Bridge on the river Kwai. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Stereotyp amerických válečných filmů o hloupém nepříteli mě už vážně unavuje. Vzhledem k tomu, že tento film je i komedie, odpustím mu pohled do zajateckého tábora jako do místa plného pohody, žertíků a možná špetky nudy. Hledání špicla z řad vězňů je celkem napínavé, až na zjištění hodná geniálního detektiva odhalujícího pachatele z kávové sedliny, především zjištění pravého jména zavání již eskamotérstvím. Snímek, ač místy značně naivní, je velmi dobře zahrán a pokud se člověk povznese nad některé nesmysly, je i poměrně zábavný. ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

"Jak chcete vyhrát válku s armádou šašků? - My doufáme, že zemřete smíchy." Před tímto pokoukáním jsem nevěřil, že prostředí zajateckého tábora za války může být znázorněno s takovým nadhledem, ale když se na dvoře sejde přes šest stovek nevychovaně nadržených amerických seržantů, tak se prvky dramatu dobrovolně schovávají pod peřinu před útokem zhýralé pohody. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (16)

  • Režisér Billy Wilder natáčel snímek v obrovském stresu Jeho předchozí film Eso v rukávu (1951) totiž propadl a studio Paramount tlačilo na Wildera, aby jeho nový snímek ztráty vynahradil. Stalag 17 u diváků uspěl, spolupráce autora se studiem však skončila. (Vodnářka)
  • Film se natáčel postupně, tedy jednotlivé záběry tak jak je ve filmu vidíme. Spousta herců byla překvapena rozuzlením. (Kulmon)

Reklama

Reklama