Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dobrodružství začíná, když neidentifikovaný mimozemský vetřelec zničí flotilu klingonských křižníků. Kapitán James T. Kirk se hrdinně vrací do čela nově ztransformované lodi U.S.S. Enterprise, kde převezme velení. Toto dobrodružství odstartovalo jednu z nejdéle běžících filmových franšíz všech dob s hereckým obsazením původní série Star Trek, včetně Williama Shatnera, Leonarda Nimoye, DeForesta Kelleyho, George Takeie, Nichelle Nichols, Waltera Koeniga a Jamese Doohana. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (303)

ripo 

všechny recenze uživatele

Súc milovníkom sci-fi mal by som vehementne toto dielo obhajovať. Ale nie je tomu tak ..... Neskutočne rozťahaný dej , hlavne v prvej polovici filmu, miestami slaboduchý scenár a - čo ma prekvapilo najviac - miestami detinsky primitívne zábery na vesmírne lode . Až pozretím tohoto filmu by si mal človek uvedomiť, akú perlu stvoril Kubrick o 10 rokov pred týmto Star Trekom .... ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Kultovní seriál "Star Trek", který během konce 60. a začátkem 70. let získal takřka kultovní status a uchvátil tisíce fanoušků se začátkem let 80. konečně dočkal prvního celovečeráku a rozhodně to neměl jednoduché, jelikož to byla doba, kdy Lucas představil divákům svou sci-fi ságu. "Star Trek" však byl vždy o něčem jiném a možná právě proto mě osobně vyhovuje spíše Lucasova sci-fi vize. Jako všechy ostatní "startrekovské" filmy i zde většinu času strávíte na palubě vesmírné lodi. Ze začátku mi to ani nevadilo, rozjezd byl více než slušný a vypadalo to na velice zajímavou a nápaditou sci-fi. Ani mi nevadilo, že boje se odehrávají v komunikativním rytmu mezi veliteli lodi a jakékoliv akční scény byste ve filmu hledali marně. Byl bych schopen překousnout i na dnešní dobu velice směšné triky a ne zrovna strhující výpravu. Co mě však zamrzelo byl fakt, že se film ve své druhé polovině zastaví a to doslova. Vešekeré pokusy o napětí jsou pryč a celkový dojem z tohoto sci-fi kultu byl hodně rozpačitý. Naštěstí jsem si spravil chuť na druhém o dost akčnějším dílu. ()

Reklama

Falko 

všechny recenze uživatele

Moj nazor je, ze tato prva filmova cast bola skor akousi dobrodruznou sci-fi vypravou na prieskum nejakeho votrelca vo vesmire, ktory pomocou zdroja podobnemu cloveku kladol celej posadke otazky rovnako, ako cela posadka Enterprise zdroju a tak si aj divak kladol otazky, o co vlastne tomu zvlastnemu votrelcovi slo, az kym sa nedockate odpovede v uplnom zavere filmu. Na nejake sci-fi suboje a la Star Wars mozete samozrejme zabudnut. Ale ak mate radi vedecko-fantasticke sci-fi thrillery plne dialogov, krasnych vesmirnych vizualnych efektov, pri ktorich som zial par krat zaspal a musel tie zabery pretocit, pretoze posobia neuveritelne hypnoticky, uspavajuco a straaaasne dlho, bude to vasa salka kavy. Mne osobne sa to prekvapivo pacilo a bavilo ma to, aj napriek tomu, ze mam radsej akcnejsie scifi filmy, tak preto 80%. _________ William Shatner - (Admirál James T. Kirk) +++ Leonard Nimoy - (Spock) +++ DeForest Kelley - (Dr. Leonard 'Bones' McCoy) +++ James Doohan - (Montgomery 'Scotty' Scott) +++ George Takei - (Hikaru Sulu) +++ Majel Barrett - (Dr. Christine Chapel) +++ Walter Koenig - (Pavel Chekov) +++ ()

špaček421 

všechny recenze uživatele

Třičtvrtěhodinová epizoda seriálu natažená na dvě hodiny. Ne, že bych se přímo nudil, celou dobu mě zajímalo, co za tím vším je (a dobře, že to neskončilo u obyčejných mimozemšťanů), ale přece jenom těch záběrů na průlety někam je až příliš a jsou moc dlouhé. Kirk letí na Enterprise, Enterprise letí za vetřelcem, Enterprise letí vesmírem, Spock letí za vetřelcem... Co se týče postav, film až moc spoléhá na to, že všechny známe. Já coby neznalec jsem třeba předpokládal, že Rusák v posádce bude samozřejmě záporák, místo toho je dost nevýrazný. A vlastně se o těch postavách nic moc nedozvíme. Na začátku se načrtne pár vztahů (Kirk vs. Decker, Decker + Ilia, Kostra coby Kirkův rádce, Spock vs. všichni?), ale nijak se vlastně nedořeší a všechny vyšumí. Nakonec sledujeme jen uhlíkovou jednotku posádky Enterprise vs. záhadný Vee-Ger. Původní verze navíc vyštípala veškerou hloubku a filozofii a ponechala jen dobrodružství. A jak je myšlenka zajímavá, tak pointa byla dost debilní. Přes to všechno se mi to spíš líbilo, asi i díky vynikající hudbě, která dělá i z nudného pětiminutového letu kolem Enterprise zážitek. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Úžasné....Charaktér seriálu i pozdějších filmú šel zde trošku stranou a někdo to určitě nepřekousne ..ale kdo si dokáže vychutnat pomalu plynoucí, vizuálně až hypnotické sci-fi s myšlenkou, která není vycucaná z prstu (a její váhu něják nesrazí ani stáří filmu)-ten bude u tohodle StarTrekovského klenotu slintat blahem...90% ()

Galerie (66)

Zajímavosti (32)

  • Vo filme sa po prvý raz objavili Klingoni so zvrásneným čelom. Už v pôvodnom seriáli Star Trek (1966) Gene Roddenberry chcel, aby Klingoni vyzerali mimozemsky. Obmedzenia v rozpočte pôvodného seriálu však umožnili iba to, že Klingoni dostali tmavý make-up a falošné obočia. (Nekrofil)
  • Celosvětová premiéra proběhla 6. prosince 1979 ve Washingtonu D.C. (Varan)
  • Planeta Vulkán je ve skutečnosti Yellowstonský národní park. (Mr.Critic)

Související novinky

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

08.02.2022

Ve věku 79 let opustil filmový svět mistr speciálních efektů, vynálezce, filmový režisér a producent Douglas Trumbull. Informaci médiím předala jeho dcera Amy. Uznávaný hollywoodský tvůrce, který má… (více)

Zemřel Leonard Nimoy

Zemřel Leonard Nimoy

27.02.2015

"Život je jako zahrada. Zažíváme dokonalé chvíle, ale uchovat je můžeme pouze ve vzpomínkách." Takhle před několika dny komentoval život herec a režisér Leonard Nimoy, v němž určitě poznáváte pana… (více)

Dva koncerty filmové hudby

Dva koncerty filmové hudby

01.09.2012

Pražský filmový orchestr zve všechny příznivce filmové hudby na své další dva velké koncerty. První z nich se koná v neděli 14. října v 19.30 ve Dvořákově síni pražského Rudolfina. Diváci budou mít… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno