Reklama

Reklama

Wednesday

(seriál)
  • USA Wednesday
Trailer 3

VOD (1)

Série(2) / Epizody(16)

Chytrá, sarkastická a tak trochu bezcitná? Wednesday Addamsová vyšetřuje sérii vražd a tu a tam se na Akademii Nevermore s někým spřátelí. Udělá si ale i pár nepřátel. (Netflix)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (603)

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Miestami je to parádne (kompletný casting rodiny Addamsovcov na čele s fenomenálnou Jennou Ortega, úsečné hlášky Wednesday a rozkošná Enid) ale celé to obopína typická netflixovská priemernosť. Za tých skoro 8 hodín tu nie je toľko originálnych imaginácií, ako sa nachádza v ľubovoľnej polhodinke Beetlejuice. Akadémia je úplne povrchne spracovaná, nie je tu čo objavovať a celý tento akože obskúrny svet sa vyčerpá v prvej epizóde. A ostáva len jalový nezaujímavý príbeh o nejakom mŕtvom pilgrimovi. Budem sa opakovať: Addamsovci najlepšie fungujú v epizodickom formáte, kedy groteskná rodina naráža na mantinely normálneho sveta a všetky pokusy o veľké príbehy išli vždy mimo. Ak už chceli tvorcovia skúsiť niečo nové, mohli pritlačiť na pílu (SPOILER: prečo sú Addamsovci fascinovaní vraždami ale okúňajú sa priznať k jednej, ktorú vykonali?). Najpriemernejší Burton. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Mám rád oba devadesátkové filmy o Addamsově rodině stejně tak jako tvorbu Tima Burtona, tudíž pro mě byla Wednesday povinnost. Myslím, že Burton byl skvělou volbou do režisérského křesla, byť je pravda, že jeho poslední filmy nedosahují kvalit jeho starší tvorby. Během sledování seriálu jsem si nejednou vzpomněl na některý z jeho předchozích snímků - zejména na Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti a Ospalou díru. Abych hned ze začátku odbyl nějaké ty výtky, tak jsem čekal, že bude Wednesday více černohumorná a méně orientovaná na mladší náctileté publikum. Nicméně - i tak jsem si těch osm epizod celkem užil, navíc se mi líbilo, že měl seriál i lehce kriminální nádech, i když odhalení pachatele nebylo tak šokující, jako tomu bylo v případě Ospalé díry. Jenna Ortega je sympaťačka, též jsem rád viděl po delší době Christinu Ricci, coby devadesátkovou Wednesday, a celkem jsem ocenil, že Addamsovic rodinka nedostala moc velký prostor, protože mě Zeta-Jones a Guzmán zaujali o poznání méně než Huston a Julia. Rovněž mě bavila předlouhá Gwendoline Christie, zatímco postavy a představitelé studentů byli už méně zapamatovatelní. V neposlední řadě nesmím opomenout zmínit mrštnou Věc a strýčka Festera (byť mi též více seděl Lloyd). Vedle mysteriózně-fantaskní, humorné a kriminální roviny osloví Wednesday též rovinou společenskou - onen vztyčený ukazováček vůči lidem, kteří odsuzují (jakékoli) menšiny byl nepřehlédnutelný. Na závěr musím říct, že jsem si od seriálu asi sliboval něco víc, přesto bych ale lhal, když bych řekl, že jsem se netěšil na každý nový díl. Slabší čtyři hvězdičky! ()

Reklama

HAL 

všechny recenze uživatele

Tak dlouho Rowlingová Warnerům odmítala svolit k natočení seriálu z prostředí Bradavic, až si v Netflixu natočili vlastní. A do hlavní role obsadili Wednesday z Adamsovy Rodiny.  Jenna Ortego je jako mladší verze Christiny Ricci vynikající, její sarkastické hlášky nepřestávají bavit a s jejím charakterem v seriálu pracují dobře - ale ona je taky to jediné co tu připomíná Adamsovu Rodinu, jinak je to fakt Potterovka jak vyšitá.  Prostě až moc pro normíky, a to je trochu škoda, potenciál mnou milovaných Addams Family filmů je větší než jak tady jen variovat klasická schémata teenage komedií s trochou ostřejšího koření navíc... ale je to jen těžko překvapení, už tak je pomalu zázrak že to v úplně Netflixu nezvrtali jako jiné kultovky a vzniklo něco takto příjemného. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Wednesday je zde puberťačka, takže ať už chce nebo nechce, musí nutně řešit potíže s dospíváním a vztahy. Na rozdíl od filmů s Ricci série není vtipná, zato se zabývá strašidelně-detektivní zápletkou. Postava Wednesdey není temná z podstaty, ale její odmítavý postoj k světu a návodům, jak by ho měla správně prožívat, je pro ni obranou a štítem. Vadil mi Gomez, kterého tady hrál velmi nepohledný herec – naštěstí jen v pár sekvencích. Morticia Catherine Zeta-Jones byla nevýrazná. Namaskovanou Christinu Ricci jsem nepoznala. A scéna tance na večírku se fakt povedla. A pomocná ruka je super. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"Vrána k vráně sedá, exota si hledá." V Addamsově rodině jsem vyrůstal a i díky nim ze mě je to, co je, čili hravá dablzrůda. Byl to láskyplný svět černočerného humoru a té správně morbidní rodinné pohody, tak trochu jinak žijících milých monster. Třicet let uteklo jak černá voda a najednou... mám příležitost ukázat, jak mladého ducha mám a že umím jít s dobou. Nebudu srovnávat, ohrnovat nos či lopatou kopat seriálu hrob, to nechám tuctům csfd ptakopysků, uskladněných ve skříni, v pytlích vedle strýčka Nick-Nacka. Já si budu pochvalovat. Že je Wednesday osamělá morbiďačka, která by možná chtěla... a ve své zasmušilosti je děsně šik a sexy. Že její, scenáristy opuštěný (a nemučený) bráška Pugsley je utajený levoboček Benicia Del Tora (ty oči, ta mimika) a že Morticia má nový pohled, tajnosnubný i ostrý jak Zorrův kord. Že i všichni ostatní (lykantropické koťátko... vaúúú), ruku v Ruce či dráp v chapadlu, důstojně kráčejí v morbidních stopách svých předchůdců. Až na jednoho.  Ano, mluvím o tom obscénním orangutanovi, čili Luisi Guzmánovi. Ach jo. Původní Gomez Addams byl temný aristokrat, gentleman každým coulem. Vážně bylo nutné jeho postavu takhle zprasit, takovým žoviálně se pitvořícím hňupem? Myslím, že i casting u nás v Plzni, mezi bezďáckýma květákama nebo v zoo, v pavilonu opic, by dopadl líp. Nemohu jinak, odebírám hrst hlíny a jen čtyři hážu na rakev. ()

Galerie (425)

Zajímavosti (60)

  • Päťprstová zľava je slangový výraz pre krádež v obchode. (molcan2)
  • Seriál překonal Stranger Things (od r. 2016) a stal se jedničkou na Netflixu s více než 341 000 000 hodin streamování po pouhém týdnu. (HanzoBureshi)
  • Písací stroj Wednesdays nemá anglické rozloženie QWERTY, ale nemecké QWERTZ. 1) klávesy "Y" a "Z" sú vymenené oproti svojim miestam na anglických klávesniciach, pretože "Z" sa v nemčine používa častejšie ako v angličtine; 2) vidno jedinečné nemecké znaky, konkrétne eszett (dvojité S, ktoré vyzerá ako grécka beta) a U-umlaut; 3) posunuté znaky na číselných klávesoch sa výrazne líšia od anglických písacích strojov tej doby. Je na ňom tiež vidieť vek: nie je tu kláves "1", ktorý bol nahradený malým písmenom "L", pretože na papieri vyzerali rovnako. Až s príchodom počítačov bolo potrebné rozlišovať medzi "l" a "1". Nemecký písací stroj sa celkom dobre hodí k Wednesdayovmu (Jenna Ortega) dokonalému ovládaniu nemčiny, ako zaznelo v epizóde Friend or Woe (2022), keď sa snažila odradiť nemeckých turistov od toho, aby si zobrali "pravú" karamelku. (molcan2)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Vřískot opouští i Jenna Ortega

Vřískot opouští i Jenna Ortega

22.11.2023

Ne, nevidíte dvojmo. Obsazení sedmého Vřískotu skutečně odpadává rychleji, než kdyby herečky likvidoval samotný zabiják Ghostface. Pouhých několik hodin po zprávách, že populární hororovou sérii po… (více)

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

28.09.2023

Stávka scenáristů oficiálně skončila, v následujících dnech a týdnech se musí ještě vyřešit stávka herců, pomalu ale jistě to už vypadá, že se Hollywood ještě před koncem roku vrátí naplno do práce.… (více)

Seriály HBO možná zamíří na Netflix

Seriály HBO možná zamíří na Netflix

26.06.2023

Trh streamovacích služeb je v současnosti postavený na exkluzivitě - Disney+ diváky přitahuje Mandalorianem a Avatarem, Netflix Stranger Things nebo Wednesday, HBO Max Bojem o moc a The Last of Us.… (více)

Reklama

Reklama