Reklama

Reklama

Ztracený na Sibiři

  • Česko Pohřben na Sibiři (více)

Obsahy(1)

Realisticky stvárnený príbeh o hrôzach stalinských gulagov je nielen verným zachytením čiernej etapy európskych dejín, ale aj humanistickou výpoveďou o dôstojnosti človeka v nedôstojných podmienkach. Film stavia na silnom a jednoduchom vyrozprávanom príbehu bez experimentovania s výrazovými prostriedkami, na mnohovrstevne koncipovaných charakteroch postáv a na neustále v ovzduší visiacej a skľučujúcej atmosfére diktatúry. História anglického archeológa omylom uneseného sovietskou Čekou z Iránu a z dôvodu falošného obvinenia zo špionáže odsúdeného do stalinských lágrov. Európska téma, ktorá mapuje dejiny celého kontinentu, nielen Ruska, ale aj celého bývalého východného bloku. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (62)

kinej 

všechny recenze uživatele

Asi největším přínosem tohoto filmu je, že se jako jeden z mála zaobírá prostředím gulagů a že tuto látku uchopili ti nejpovolanější, tedy rusové. Přeci jen, kdo lépe by mohl byprávět o zvěrstvech, které se pod Stalinovou krutovládou odehrávaly, než právě oni. Díky tomu film působí velice reálně a přirozeně, čemuž napomáhá a velice věrně vzhlížející výprava, stavby a kostýmy filmu. Herci se svými rolemi také poradili velice slušně, na rduhou stranu největší pozornost na sebe strhávají brutální a absurdní události, které vypovídají o tehdejší době spoustu, ale zároveň jen minimum. Je dobře, že tehdy takový film vzniknul, kdo ví, jestli by v Rusku mohl takový film být natočen dnes. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Z archeologického náleziska do gulagu alebo Ako sa dá aj romantická zápletka vtesnať do existecionálnej drámy odohrávajúcej sa v gulagu. Že boli russácke sibírske gulagy horšie ako pracovné tábory či asi aj nacistické koncentráky, ani netreba pripomínať. Neradostný osud hlavného hrdinu ide ruka v ruke s jeho počiatočnou naivitou, všade bieda, lopota, poníženosť a potupenie i tých najzákladnejších ľudských práv. A práve v takýchto podmienakch by sme asi nečakali priestor na romantickú zápletku. Mal som tiež problém prekusnúť sa cez viacero uspievaných a utancovaných scén (Lilka, poď spievať, zbor hluchonemých čaká), ktorými si Russáci krátili chvíle, otravne drzé a papuľnaté dievča, ku ktorému si nevedno prečo hl. hrdina nachádza vzťah, ale napriek tomu pôsobivé dielo, ktoré vzniklo v poprevratovom režime. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Mělké jsou sibiřské hroby a mnoho jich tam.... Z tohoto nakouknutí pod pokličku stalinského gulagu se vám udělá zle a to upozorňuji, že se ještě nejednalo o ten nejostřejší typ tábora.... Takovéto pracovní tábory vznikaly již od dvacátých let s nástupen leninismu a dostat se do nich bylo velmi jednoduché... Soudruzi soudci se moc nezabývali právem a NKVD už vůbec ne. Úplně stačilo, když soused chtěl váš větší byt, něco si vymyslel a udal vás... Ať si nikdo nedělá iluze, že toto je už naštěstí pryč. Za Rusko bych ruku do ohně nedal a už vůbec nepochybuji o přítomnosti stovek takovýchto táborů na území Číny a hlavně Severní Korei... * * * * ()

zdenny 

všechny recenze uživatele

Tento film je falešným pokusem o ztvárnění hrůz stalinistického Sovětského svazu a tragédií lidí uvězněných v stalinistických gulazích. Film se snaží být natočen syrově a emocionálně zároveň, nicméně do konce není dotáhnut ani jeden z těchto dvou aspektů. Režisér chtěl ukázat, že i v nekonečně nelidských podmínkách člověk, chce-li, dokáže zůstat člověkem - toť ona milostná scéna, kdy se Angličan s doktorkou jen tak dotýkají a nanejvýš se letmo políbí. Režisér chtěl do filmu zakomponovat určitou dávku poetiky, což se prakticky vůbec nedaří a ve filmu tento pokus vyznívá dost sebeparodicky. Vlastně celý film působí dojmem, jako by chtěl zlehčit a parodovat onu hrůznou dobu. K tomu mu perfektně pomáhají skutečně tupé herecké výkony (jestli se o hercích dá mluvit), které jsou umocněny doslova čínským stylem hraní - gestikulace z komediálních kung fu filmů, skutečně chabé dialogy a vše podtrženo mimořádně tragickým českým dabingem. Ruské filmy - vzhledem k intonaci - je prostě lepší sledovat v původním znění. Mohu tedy říct, že jsem se opravdu nemohl dočkat, kdy konečně film skončí. A když skončil, rozlila se blaženost. Blaženost, že toto peklo nemusím už dál snášet. POZNÁMKA: Vysoké hodnocení zdejších uživatelů je skutečně zarážející. Na druhou stranu ale vím, že i ti rádoby odborníci, kteří dokáží filmy hodnotit i po technické stránce a dokáží k filmu vyprodukovat neobvyklé množství odborně vypadajících slov, prostě těmi odborníky nejsou. Protože pokud mi někdo napíše, že je toto neobyčejně chytlavý lidský příběh, tak já říkám, že buď to tento člověk píše jen proto, že neobyčejně chytlavé lidské příběhy americké kinematografie nemá rád, protože jsou americké anebo chce být moderní svým názorem upřednostňující ruskou kinematografii anebo prostě se chce zalíbit vysokohodnotícím. Ať tak či onak, hodnocení tohoto filmu zařazuji do složky Velký omyl. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Úděsný snímek o bolševické zrůdnosti. Nejhroznější je zjištění, že u téměř všech zůčastněných už zdaleka nejde o nějakou ideologii, víru, ale že v nich, opravdu v nich, unitř a skrz naskrz, převládly sadismus, cynismus, ztráty zábran znásilňovat, vraždit... U vězněných i věznitelů bylo normou zařadit se do vzteklé smečky, mnohdy ne kvůli snaze o přežití, ale pro skutečné vnitřní uspokojení. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (2)

  • Prvý realisticky natočený portrét sibírskych gulagov, ktorý bol natočený v krajinách bývalého Sovietskeho zväzu sovietskymi filmármi. (Smok)
  • Film je inšpirovaný skutočnými životnými skúsenosťami Alexandra Mittu a Valery Friedovej. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama