Reklama

Reklama

Lída Pírková-Theimerová

Lída Pírková-Theimerová

nar. 11.11.1891
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko

zem. 06.11.1966 (74 let)
Praha, Československo

Biografie

Dávno zapomenutá hvězda pražských kabaretů a české operety Ludmila Pírková, známá spíše jako Lída Theimerová, pocházela z Prahy. Narodila se do skromných poměrů, otec Jan Pírka pracoval jako elektromontér. Lída od dětství projevovala pohybové vlohy, věnovala se především tanci a na Žižkově také hrála ochotnické divadlo. V jejích stopách se pak vydaly i její mladší sestry, Anna (Anči) Pírková (1892-1944) a Emilie (Milča) Pírková (1905-1990). Ze tří sester především Anči Pírková dosáhla značného věhlasu.

Lída Pírková byla v roce 1907 angažována jako tanečnice do Vinohradského divadla, kde působila dva roky. Ke změně profese ji donutil vážný úraz, po němž musela na další kariéru baletky rezignovat. Začala se zdokonalovat ve zpěvu a herectví, spolu se sestrou Anči hrála v souboru Marie Zieglerové (tady začínal také Vlasta Burian), v roce 1910 získala angažmá v kabaretu Lucerna, velké úspěchy a popularita u pražských diváků provázely i její další působení v kabaretech Rokoko a Montmartre.

Krátce po vzniku republiky stanula Lída Theimerová-Pírková poprvé a naposledy před filmovou kamerou. Spolu se slavným Josefem Švábem-Malostranským vytvořila ústřední pár v komedii SEN FRÁTERA ONDŘEJE (1918). Film se však nedochoval a zmizel tak jediný doklad o spojení Lídy Theimerové se stříbrným plátnem. Nutno podotknout, že zmíněná mladší sestra Anči byla ve filmu podstatně aktivnější.

V letech 1920-1921 účinkovala Lída Theimerová ve slavném pražském kabaretu Červená sedma, kde se vyprofilovala nejen jako výborná herečka komediálního žánru, ale pozornost si získala i osobitou interpretací písní šansonového charakteru. Dvacátá léta strávila Theimerová z velké části v zahraničí, podnikla turné po německy mluvících zemích, zavítala ale také do Norska nebo Jugoslávie. Ve třicátých letech pak znovu přijala stálá angažmá v Praze i mimo ni. V letech 1932-1934 účinkovala ve smíchovské Aréně, krátce působila v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích a ve Východočeském divadle v Pardubicích. Od roku 1935 byla pak několik let operetní zpěvačkou Národního divadla moravskoslezského v Ostravě.

Prvním manželem Lídy Theimerové byl klavírista a kapelník Bedřich Theimer, podruhé byla provdaná Kohoutková, na další informace z jejího soukromí jsou dostupné prameny skoupé. Lída Theimerová zemřela 6. listopadu 1966 ve věku 75 let.

Pavel "argenson" Vlach

Herečka

Reklama

Reklama