Reklama

Reklama

Bořivoj Penc

Bořivoj Penc

nar. 19.01.1936
Československo

zem. 26.06.2018 (82 let)
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko

Zajímavosti (15)

  • S rodiči bydlel v kolonii Sedmidomky nacházející se Pod Bohdalcem a Na Slatinách v Praze a zbudované pro pro nejnižší sociální vrstvy. (sator)
  • Byl povoláním nástrojář a od roku 1983 herec Divadla Járy Cimrmana. Také byl spolužákem Zdeňka Svěráka na základní škole. (sator)

Dobytí severního pólu (2006)

Švestka (2001)

  • Jedná se o první hru z repertoáru Divadla Járy Cimrmana, kde z úst Bořivoje Pence zazní slavná otázka ohledně příbuzenstva pánů Žáby a Pulce. Druhá hra, kde zazní tato otázka, je Afrika (2004). (TomasSlach)

Cimrmani (1997)

  • V jedná části dokumentu řekne Bořivoj Penc: „Vetchý se Suchánkem by k nám strašně chtěli.“ Paradoxem je, že v roce 2019 začal se souborem Ondřej Vetchý skutečně vystupovat. Konkrétně ve hře „Dobytí severního pólu“, kde se právě po zesnulém Bořivoji Pencovi zhostil role náčelníka Karla Němce. (mnaucz)

Hospoda Na mýtince (1997)

  • Postava studenta cimrmanologie byla napsána na tělo Petru Bruknerovi. Avšak později se stala rolí, kterou prošel každý začátečník. Kromě Petra Bruknera např. Josef Koudelka, Jan Kašpar, Václav Kotek, Bořivoj Penc a další. Zdeněk Svěrák to definuje tak, že: „V semináři má představitel většinou trému, ale k té roli se to hodí, protože je tak i napsána. A ve druhé části tam vlastně na konci chvíli sedí, pak se zvedne, a artikuluje ten záznam z pásku, aby to vypadlo, že to říká on, pak odvede Zeppelina a pak se ještě na závěr vrátí. Pro začátečníka ideální role.“ (mnaucz)

Lotrando a Zubejda (1996)

Obecná škola (1991)

  • Skutečným představitelům postav filmu je věnováno speciální vydání TV pořadu Z metropole (od r. 2006), konkrétně epizoda Slatiny (2015). Pojednává o dělnické kolonii u Prahy, v níž žili scenárista Zdeněk Svěrák, Bořivoj Penc, ale i pravý Rosenheim, a kde učil spisovatel Václav Mejstřík, předobraz Igora Hnízda. (Přemek)

Dobytí severního pólu (1987)

Herec

Host

Reklama

Reklama